آیا جنگ جهانی سوم در حال شکل‌گیری است؟
میبایست ملت های جهان در مقابل سیاست های لجام‌گسیخته و راهبردی شاگردان مکتب ادم خواران اپیستین قیام کنند 
تاریخ انتشار:   ۱۴:۳۴    ۱۴۰۵/۸/۹ کد خبر: 201186 منبع: پرینت

از تهدید هسته‌ای تا خطر گرانی، کمبود سوخت و قحطی جهانی:
هموطنان گرامی! جهان در برابر مجموعه‌ از تحولات نگران‌کننده قرار گرفته است، تحرکات نظامی امریکا و اسرابیل در خاورمیانه، تلاشهای دیپلماتیک قدرتهای منطقه برای جلوگیری از جنگ با ایران، نمایش توان هسته‌ای روسیه، افزایش تحرکات هسته‌ای انگلستان و بحث بازنگری دکتورین هسته‌ای ایران، همگی نشاندهنده تشدید رقابتهای راهبردی قدرتها هستند.
اما خطر تنها در میدان موشکها و تأسیسات نظامی خلاصه نمی شود.

جبهه دوم بحران، اقتصاد و زندگی روزمره ملت‌ها است.
افزایش نگرانی از امنیت انرژی، بحران سوخت، اختلال در مسیرهای دریایی و زنجیره تامین جهانی، گرانی مواد غذایی و اسیب‌پذیری زیرساختهای حیاتی، زنگ خطر یک بحران فراتر از مرزهای منطقه را به صدا دراورده است.
گزارشهایی درباره برنامه امادگی ۹۰ روزه پایگاه‌های نظامی امریکا و توصیه دولت انگلستان به شهروندان برای ذخیره نیازمندیهای اساسی سه روزه نیز نشان میدهد که سناریوی اختلال گسترده در خدمات و زنجیره تامین، جدی گرفته میشود ، هرچند این اقدامات به‌تنهایی نشانه قطعی آغاز جنگ نیستند.

در سوی دیگر، ایران هشدار داده است که در صورت حمله مجدد امریکا به زیرساختهای این کشور، پاسخ ان محدود به اهداف نظامی نخواهد بود. مقامهای جمهوری اسلامی ایران از احتمال هدف‌گیری زیرساختهای انرژی و نفت، بنادر، مراکز داده و هوش مصنوعی و مسیرهای ارتباطی در کشورهای منطقه سخن گفته‌اند. همچنین گزارشهایی از مطرح‌شدن اهدافی چون پل‌ها، خطوط ریلی، تاسیسات آب و برق و مراکز تجاری منتشر شده است.
هشدار تازه و بسیار جدی، تهدید کابلهای فیبر نوری زیردریایی خلیج فارس است.

بر اساس گزارش رویترز، ایران برای هدفگیری کابلهای ارتباطی زیردریایی در صورت ازسرگیری جنگ برنامه‌ریزی کرده است.
اگر چندین مسیر اصلی ارتباطی قطع شوند، پیامدهای آن میتواند فراتر از اختلال اینترنت باشد: توقف یا کندی تراکنش‌های بانکی، اختلال تجارت الکترونیکی، مشکلات ارتباطات بین‌المللی، اختلال در خدمات مراکز داده، هوش مصنوعی، حمل‌ونقل و مدیریت زنجیره تولید و توزیع.
در چنین وضعیتی، حتی کارخانه‌ها، شرکتهای خدماتی، بنادر و مؤسسات مالی که به شبکه‌های دیجیتالی وابسته‌اند، ممکن است در سطح جهانی با توقف یا کاهش جدی فعالیت روبرو شوند.

البته مسیرهای زمینی و جایگزینهای ارتباطی میتوانند بخشی از این اختلال را جبران کنند، اما ترمیم کابل‌ها در شرایط جنگی آسان نخواهد بود.
در سوی دیگر ایران هشدار داده است که در صورت حمله، زیرساختها و منافع مرتبط با عملیات نظامی امریکا در منطقه نیز ممکن است هدف قرار گیرند. چنین سناریویی میتواند امنیت انرژی، بنادر، مسیرهای تجارتی و اقتصاد کشورهای منطقه را با بحران روبرو سازد.

پرسش اساسی این است:
ایا جهان صرفا شاهد تشدید رقابت قدرتهاست یا مقدمات یک جنگ بزرگ و چندجبهه‌ای در حال شکل‌گیری است؟
اگر دیپلماسی شکست بخورد، پیامدهای ان ممکن است به خاورمیانه محدود نماند از بحران سوخت و افزایش قیمت مواد غذایی تا اختلال در تجارت جهانی و تشدید فقر و ناامنی غذایی، ملتهای بسیاری هزینه انرا خواهند پرداخت.
افغانستان نیز با وابستگی به واردات سوخت و مواد غذایی و موقعیت حساس ژیوپولیتیک خود، نمیتواند از این تحولات مصون بماند.

هشدار تاریخی این است:
جنگهای بزرگ تنها با انفجار بمب ها اغاز نمیشوند.
گاهی نخستین نشانه‌های ان در اختلال زنجیره تامین، اضطراب بازار انرژی، قطع ارتباطات دیجیتالی و نگرانی ملتها از تامین نان و سوخت اشکار میشود.
جهان به دیپلماسی، خویشتن‌داری و یک معماری امنیتی مسوولانه نیاز دارد.
پیش از انکه رقابت قدرتها به بهای امنیت و معیشت میلیاردها انسان تمام شود.
میبایست ملت های جهان در مقابل سیاست های لجام‌گسیخته و راهبردی شاگردان مکتب ادم خواران اپیستین قیام کنند.

سید باقرشاه (احمدی)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
جنگ جهانی
آمریکا ایران
نظرات بینندگان:

ایمیل:
لطفا فارسی تایپ کنید. نوشتن آدرس ایمیل الزامی نیست
میتوانید نام و محل سکونت را همراه نظرتان برای چاپ ارسال نمایید
از نشر نظرات نفاق افکنی و توهین آمیز معذوریم
مطالب خود را برای نشر به ایمیل afghanpaper@gmail.com ارسال فرمایید.
پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است