آیا پاکستان گرفتار سرنوشت سال ۱۹۷۱ خواهد شد؟
با توجه به این وضعیت پیچیده و دشواری که پاکستان دارد، وقوع یک جنگ تمام عیار با هند می تواند به تجزیه ی این کشور بینجامد 
تاریخ انتشار:   ۱۰:۰۲    ۱۴۰۴/۲/۲۰ کد خبر: 177246 منبع: پرینت

در دسامبر ۱۹۷۱ پاکستان و هند با هم جنگیدند. این جنگ در واقع سومین جنگ دو‌ کشور بود. دو‌جنگ دیگر در سال های ۱۹۴۷ و ۱۹۶۵ رخ داد.
پاکستان در جنگ ۱۹۷۱ با هند تجزیه شد و کشور بنگله دیش در پاکستان شرقی شکل گرفت. جنرال عبدالله نیازی فرمانده ارتش در پاکستان شرقی تسلیم نیروهای هند شد و قرارداد تسلیمی خود را در شهر داکه با جنرال جگجیت سینگ فرمانده نیروهای هند امضا کرد.

حالا پاکستان بار دیگر در موقعیت جنگ با هند قرار گرفته است.
هند کشتی های جنگی اش را به سواحل پاکستان فرستاده و راکت های تهاجمی مافوق صوت براهموس خود را بسوی کراچی بندر مهم بحری پاکستان نشانه گرفته است.
هر دو‌ کشور در حال انتقال تانک و توپ به مرزهای همدیگر اند و تبادل آتش و حملات پهپادی دوطرف در دو روز اخیر ادامه یافته است.

شباهت وضعیت فعلی پاکستان با سال ۱۹۷۱ در مخالفت مسلحانه و تجزیه طلبی داخلی دیده می شود. بنگالی ها به رهبری شیخ مجیب الرحمن برای جدایی از پاکستان وارد جنگ شدند و هندی ها با قوای خود از آنها حمایت کردند.
تی تی پی تحریک طالبان پاکستان در ایالت خیبر پشتونخوا که عمدتا متشکل از پشتون های پاکستان هستند و گروه های استقلال خواه بلوچ ها در ایالت بلوچستان نه تنها در اوضاع فعلی جنگی میان هند و پاکستان از جنگ با ارتش پاکستان دست نکشیدند، بلکه به شدت و گسترش حملات خود علیه ارتش و دولت پاکستان افزودند.
جنبش تحفظ پشتون به رهبری منظور پشتین در ایالت خیبر پشتونخوا و بلوچستان که یک جنبش سیاسی و مدنی است در وضعیت جنگی میان هند و پاکستان از پاکستان حمایت نکرد.

با توجه به این وضعیت پیچیده و دشواری که پاکستان دارد، وقوع یک جنگ تمام عیار با هند می تواند به تجزیه ی این کشور بینجامد. حتی استفاده از تسلیحات هسته ای نمی تواند مشکل داخلی پاکستان را حل کند.
تلاش های بین المللی برای جلوگیری از وقوع جنگ، بسیار جدی و فشرده به نظر نمیرسد. حتی جی دی ونس معاون ترامپ رییس جمهور امریکا گفت که جنگ هند و پاکستان به ما ربطی ندارد و مشکل خود شان است. هر چند امروز مشاوران امنیت ملی دو‌کشور هند و پاکستان گفتند که از طریق کشور سوم با هم صحبت کردند.
امید که تنش و برخورد های جاری نظامی میان دوطرف مهار و مدیریت شود. وقوع جنگ تمام عیار به نفع منطقه و به خصوص افغانستان نیست.

تصویر زیر امضا سند تسلیمی نیروهای پاکستان توسط جنرال عبدالله نیازی فرمانده این نیروها به جنرال هندی در شهر داکه است.

محمد اکرام اندیشمند


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
هند پاکستان
جنگ
نظرات بینندگان:

>>>   Nasim Sata
زمانش فرا رسیده بلوچیستان و پیشاور دومملکت مستقل جداگانه از بدنه پاکستان شوند

>>>   Sibghatullah Qaderi
هند هرکاری کند در برابر ارتش پاکستان شکست میخورد زیرا بهترین سلاح را که پاکستان دارد هندی ها ندارند که آن (الله اکبر) است.

>>>   Abdullrahman Pazhman
به نظر شما اگر ایالت خیبرپختونخوا با استفاده از شرایط پیش آمده اعلام استقلال کند و‌ کشوری تازهٔ متولد شود این مسئله به افغانستان هم به طوری که قسمت های از افغانستان ذوب در خیبر پختونخواه شود سرایت خواهد کرد و یا چطور؟

>>>   Habib Rahmani
ابعاد این جنگ بیچیده تر از آنست که تصور می‌شود ، قرار گذارش هندی ها از پهباد ها و راکت های ساخت اسراییل بر علیه پاکستان استفاده کردند ازین نقش پای امریکا و اسراییل در مهار سلاح هستوی یگانه کشور اسلامی هستوی است

>>>   Asif Kohistany
این بار با توجه به داشتن سلاح اتمی از هر دو طرف قضیه فرق میکند ،

>>>   امرالله نورزائی
جدای از تأثیرات منفی که این جنگ دراقتصاد و سیاست در افغانستان دارد ، موضوع تجزیه پاکستان برای مردم افغانستان باوجود احتمال تقسیمات سرزمینی ناخوش آیند نیست ، چون باسیاست ها و برخورد های پاکستان همیشه جانب متضرر ما بودیم .
طوری که برداشت می شود جهان هم با سکوتی که در برابر این جنگ دارد از تجزیه در پاکستان به نحوی خوش به نظر می رسد .
اما این تجزیه به این آسانی ها هم صورت نخواهد گرفت .

>>>   Najibullah Noorzad
ما را خراب کرد بگذار که خودش خراب شود

>>>   Mohammad Mirwais Ghiasi
تقریبا وضعیت مشابه ب جنبه های اضافی خطرناکتر؛
و نتیجۀ تجزیه پاکستان برای افغانستان:
اگر پاکستان تجزیه شود، پشتونهای آنطرف خط دیورند بیشتر از پشتونهای داخل افغانستان هستند، و در نتیجۀ تشکیل پشتونستان، افغانها به آن ها می پیوندند.
اگر بلوچستان تجزیه شود، بلوچهای افغانستان خیلی کم اند و به آنطرف می روند
تاجیکها هم پارچه پارچه هستند، و بخشی از آن به تاجکستا می پیوندند، بخشی هم در داخل پراگنده می مانند
ازبکها هم در شمال همرز با ازبکستان اقلیت هستند، به ازبکستان می پیوندند
تنها هزاره جات و یک عده مناطق مرکزی که با هیچ جای مرز ندارد، و شاید یک دولت کوچک اینجا تشکیل شود

>>>   Aziz Arianfar
برنامه اصلی تغییر جغرافیای منطقه و تضعیف پاکستان' ایران و ترکیه است. پس از اسد دیگر حریف دیگری برای اسرائیل در خاورمیانه عربی نمانده است‌. اسد آخرین دژ استوار بود که در اثر نادانی و بی خردی اردوغان فرو ریخت. اکنون دیگر راه برای تاخت و تاز اسرائیل هموار شده است. به زودی کار رژیم سوریه را را هم یکطرفه می کنند و پروژه تشکیل کردستان بزرگ را روی دست می گیرند که ترکیه را تجزیه خواهد کرد‌. روشن است عراق و ایران هم شامل پروژه کردستان اند.
از این سو پروژه ایجاد بلوچستان بزرگ روی دست است تا پاکستان و ایران را هم تجزیه کنند.
اگر اردوغان دجال جریان نفت را به روی اسرائیل می بست' نه فلسطین نابود می شد و نه هم حزب الله تضعیف می گردید و نه هم اسد باژگون می شد.
دردمندانه' اسد رفت و جایش را یک رژیم مزدور' دست نشانده و ناتوان گرفت. با رفتن اسد توان نظامی سوریه هم نابود شد و همه زیرساخت های نظامی آن با همه جنگ افزارها و مهمات بر باد رفت. رژیم دهشت افکنی کنونی هم به زودی به زباله دان تاریخ افکنده خواهد شد و در سوریه یک رژیم دست نشانده مانند رژیم زلنسکی در کییف یا رژیم غنی در کابل رویکار خواهد آمد. مگر این که معجزه یی رخ بدهد.
سال ها پیش نوشته بودم که اسد سد استواری است که با فرو ریختن آن سیلاب مدهشی روان خواهد شد و سراسر خاور میانه را خواهد رفت.
اکنون این سیل سرازیر شده است تا دیده شود چه خواهد شد. امیدواریم سر انجام اردوغان به خود بیاید و از خواب افیونی تاریخ بیدار شود و در کنار ایران بیستد. در غیر آن' شاهد نابودی جهان اسلام خواهیم بود.

>>>   Qubad Zareh
بنظر من هم هدف بیشتر از این که جنگ باشد، همین بحث تجزیه پاکستان است. عالی اشاره فرمودید

>>>   محمد شعیب صیقل
یقینا برای گردانندگان هژمونی بین المللی، فرصت کم یابی به دست آمده است تا گوش اسراییل را از تهدید بالقوه پاکستان آرام کنند.

>>>   Najib Dehzad
گفتید منظور پشتین در جنگ بین هند و‌‌ پاکستان، از کشورش حمایت نکرد.
پاکستان که حمایت سترجنرال عطا محمد ما را دارد دیگه چه غم دارد؟!

>>>   Nasir Ahmad Kiya
افغانستان در نهایت بدبختی قرار دارد و از این بیشتر هم جایی برای بدبختی بیشتر ندارد، کاش این جنگ شروع شود و کشورش تروریست پرور پاکستان هم ضرباتی سنگین بخورد و حجمی از تروریستان وابسته به پاکستان و هند هم تلف شوند.

>>>   Ahmadshah Mowahid
تاثیرات منفی این جنگ در ابعاد مختلف برای افغانستان چه بوده می‌تواند؟

>>>   Haroon Amirzada
سرنوشت افغانستان به ناف همسایگان بخصوص پاکستان بسته است. از دست پاکستان قدرتمند تا حال افغانستان بسیار ضرر کرده است. بد بختانه تجزیه پاکستان اتمی
باعث تباهی بیشتر افغانستان می شود و‌حتا تمام منطقه در هرج و مرج فرو می‌رود که هیچ کسی شاید نتواند ان را مهار کند.
به بیان دیگر با فروپاشی پاکستان هیولای وحشت بر افغانستان حاکم میشود. به باور من هند پاکستان اتمی متحد چین دشمن هند را در میدان جنگ شکست داده نمی تواند، ولی خیلی ضعیف در برابر گروهای داخلی خواهد ساخت و منجر به جنگ داخلی خواهد شد. هندوستان چند گروه نیابتی و یا ستون پنجم در داخل پاکستان و افغانستان دارد مثل جنگجویان بلوچ و طالبان پاکستانی و جنبش تحفظ. طالبان که دست پرورده پاکستان هستند به بلای جان پاکستان در افغانستان تبدیل خواهد شد و بحیث لشکر نیابتی هند برای بی ثباتی پاکستان در همدستی با ستون پنجم قبایلی در ارتش و نیروهای امنیتی و تروریستان داخل پاکستان نقش تباه کن را بازی خواهند کرد. تجربه تلخ قتل نادر افشار در ایران تکرار خواهد شد که با قتل او امپراطوری ایران فروپاشید، امپراطوری احمد شاه درانی در خراسان تولد یافت و تا امروز فاجعه مردم بومی خراسان ادامه دارد. فروپاشی پاکستان می تواند باعث تولد امپراطوری وحشت کنفدراسیون قبایلی بحیث بلای بزرگ به سر منطقه تولد خواهد شد. هم چنان تجزیه ایران جغرافیای سیاسی و فرهنگی و زبانی افغانستان را برهم خواهد زد. با تاسف افغانستان بویژه اقوام آن سخت آسیب پذیر در کشمکش های جیوپلیتیک هستند. ما همه در آرزوی شکست پاکستان و انتقام جنایات این کشور در افغانستان هستیم. اما سقوط پاکستان قبل از همه باعث تباهی اکثریت مردم افغانستان می شود. هندوستان دوست افغانستان نیست. هندوستان یکی از حامیان سر سخت پروژه« لوی پشتونستان خونین» و دامن زدن به دشمنی با پاکستان در نیم سده اخیر بوده است. با فروپاشی شوروی سابق و عضویت پاکستان در پیمان شانگهای روسیه دیگر دشمن پاکستان و‌حامی پروژه پشتونستان نیست. پروژه پشتونستان خواهی باعث شد که شوروی سابق نیز فرو بپاشد و تمام هست و بودش را به سر آن سرمایگذاری کرده بود. تضعیف هند و شکست آن در برابر چین و پاکستان هم به نفع افغانستان نیست و این باعث می شود پاکستان یکه تاز میدان شده و بر افغانستان حاکم شود. از قدیم گفته بود که« شری برخیزد که به نفع ما باشد» باتاسف افغانستان چنان ضعیف و چند پارچه است با حاکمیت طالبان که نه از شر همسایگان سود برده می تواند و نه از خیر همسایگان.

>>>   محمد عثمان جاهد
#پاکستان
و
#هند
خدمت کسانی که در هر قضیه عاطفی و احساساتی برخورد می کنند، باید متوجه باشیم:
۱- حکومت‌ها تغییر می‌کنند، عوض می‌شوند و جایگزین می‌گردند، اما ملت و جغرافیا ثابت می‌مانند.
۲- هزینه‌ی جنگ بین کشورها را همیشه مردم عادی متحمل می شوند.
در جنگ کنونی، نه "زرداری سکولار" کشته می‌شود، نه "شهباز شریف"، نه "خواجه آصف" و نه هم "عاصم منیر" بلکه مسلمانان عادی در این میان شهید خواهند شد.
نه کاخ‌های حاکمان آسیب می‌بیند و نه هم مجالس و محافل‌شان مختل می‌ شود، اما این مردم مسلمان اند که بی‌خانمان میشوند و درد و رنج می بینند.
اگر فردا قیمت یک لیوان آب در پاکستان به صد دالر برسد، هیچ‌یک از افراد مذکور حتی لحظه‌ای تشنگی را احساس نخواهند کرد؛ زیرا بوتل های آب همیشه پیش رویشان قرار دارد، اما برادر مسلمان من و شما از تشنگی جان خواهد داد.
اکنون هر کس اختیار دارد که از چه چیزی خوشحال یا ناراحت شود.
اما همه باید بدانند که هر سخن و عمل ثبت می‌شود و در روزی دشوار قیامت، هر کسی کتاب اعمالش را در برابر خود خواهد دید.
الله متعال آنچه را مقدر کند که برای اسلام و مسلمانان خیر باشد!
#یادداشت: مخاطب این نوشته صرفاً مسلمانان واقعی ومخلص اند ، نه فرزندان کمونیست‌ها، نه سکولارها، و نه ملی‌گرایان آگاه یا ناآگاه. چون از آن‌ها نه انتظار داریم و نه هم گله مند هستیم!
دکتور عمر عماد
ترجمه: د، ک
ویرایش: جاهد

>>>   Wali Nezami
ان شاءالله که بد تر از سال ۱۹۷۱ شود . همسایه دلسوز ما .

>>>   داوود عرفان
قبل از خیبرپخنون‌خواه بلوچستان علم استقلال بلند خواهد کرد. در صورت تحقق چنین سناریویی، دومینوی تجزیه منطقه را فرا خواهد گرفت و کل منطقه و حتی هند از تجزیه در امان نخواهد ماند!

>>>   Skander Spehr
Sibghatullah Qaderi
. درود اندیشمند صاحب گرامی!
با شما موافقم، در صورت جنگ تمام عیار میان هند و پاکستان آنهم در بد شرایط حاکم در پاکستان احتمال تجربه ۱۹۷۱ و تجزیه پاکستان دست کم به دو ایالت دیگر ( پختونستان و بلوچستان ) وجود دارد.
در آن صورت حداقل افعانستان در دراز مدت از یک همسایه گی بد که مرکز و محل پرورش تروریسم جهانی شمرده می شود رهایی می یابد.
اخبار و تبصره های که امروزه در رسانه های اجتماعی بازتاب داده شده همه حاکی از بد بینی نسبت به پاکستان و خوش بینی در برابر هند را می رساند....

>>>   Skander Spehr
درود اندیشمند صاحب گرامی!
با شما موافقم، در صورت جنگ تمام عیار میان هند و پاکستان آنهم درشرایط بدحاکم در پاکستان احتمال تجربه ۱۹۷۱ و تجزیه پاکستان دست کم به دو ایالت دیگر ( پختونستان و بلوچستان ) وجود دارد.
در آن صورت حداقل افعانستان در دراز مدت از یک همسایه گی بد که مرکز و محل پرورش تروریسم جهانی شمرده می شود رهایی می یابد.
اخبار و تبصره های که امروزه در رسانه های اجتماعی بازتاب داده شده همه حاکی از بد بینی نسبت به پاکستان و خوش بینی در برابر هند را می رساند.

>>>   حاجی عبدالواسع عزیزی
امیدجنگ کنونی میان دوکشوردرجنوب اسیابه وساطت کشورهای اسلامی ومنطقه مهارومتوقف شود، درصورت ادامه درگیری میان دوطرف افغانستان هم درشرایط فعلی اسیب خواهددید....

>>>   Yousuf Jannesar
زمانی که درگیری ها در وطن ما بشدت ادامه داشت، آیا به نفع پاکستان و منطقه بود؟ که پاکستان هر روز دامن زد و مداخله کرد و کشور ما را به ویرانه تبدیل کرد حتا که جنگ قومی براه انداخت که دیگر کشور و ملت واحد نداریم. بگذارید که جنگ پاکستان به نفع باشد نباشد پاکستان در آتش بسوزد این نتیجه اعمال خودش است، ما نه باید چشم امید به صلح اش ببندیم ، از اسلام پاکستان کرده هندو باشند به ما و منطقه بهتر خواهد بود، چون هندو ها بسیار با رحم تر هستند نسبت به مسلمانی پاکستان.

>>>   Najiburhman Asere
برعکس
خیلی هم به نفع افانستان است
هرقدر که ایران وپاکستان ناامن باشند،
افغانستان فرصت نفس کشیدن راحت را بدست میاورد.
جنگ هندو پاکستان یعنی امنیت دایمی درافغانستان

>>>   Siyam Amani
استاد محترم فکر میکنم پاکستان تجزیه میشود اسرائیل انگلیس آمریکا مستقیم در این تجزیه دست دارتد بخاطر یکجا ساختن چهل ملیون پشتون با پشتونهای افغانستان و تولد اسراییل بسیار قوی با انگیزه در سرزمین فارس ها اگر پاکستان تجزیه شود تمام اقوام که در افغانستان زندگی میکنند مانند مردم فلسطین کوچانده میشوند .

>>>   Omar Yama Ahmadzadeh
پاکستان یک کشور اتمی است. سیستم اتمی پاکستان قدرت حمله دوم را در مقابل هند دارد. از دوران هند برتانوی مناطق سرحدی امنیت چندانی نداشته و بنام علاقه غیر یاد میشد

>>>   Hamid Junoon
در این قسمت بازی شکست پاکستان دیگر به نفع غیر پشتون‌های افغانستان نیست. با وجود این طرفدار تجزیه‌ی پاکستان هستم. پاکستان باید تجزیه شود. بالآخره بازی‌های تجزیه تجزیه از جایی در آسیا شروع به آغازین شود.

>>>   Tahery Arianfar
در صورت شروع یک جنگ تمام‌عیار، پیش از همه، خرمن مردم بی‌پناه این خاک سوخته را خواهد سوزاند.

>>>   Rahim Shirdel
فکر نکنم کدام جنگ تمام عیار اتفاق بیفتد و این جنگ های ساختگی می‌تواند به محبوبیت نیروهای نظامی فوج پاکستان و همچنان نیروی نظامی هند کمک کند چون هردو نظامی از نظر محبوبیت و اعتبار بین مردم به نقطه خیلی پاین رسیده اند.

>>>   Abdulrahman Hamidi
جنگ هیچی خوب نیست وهیچ پیامدی خوبی درپی ندارد ولی ناگفته نماند که همین پاکستان بود هرکس ناکس را در خاک خود پرورش داد و وطن مارا سالها به خرابی ویرانی وجنگ داخلی کشاند . خداوند همرای شان حسابی کند

>>>   Haris Aziz Pour
هر جای این کره خاکی جنگی رخ دهد جدأ به ضرر افغانستان امروزی است و جاهلان تمامیت خواه از این ناامنی ها بنفع همان لوی افغانستان و سرکوب دیگران استفاده و بحث جابجایی در شمال بسیار و بسیار شدید به پیش خواهند رفت.

>>>   Abdul Wali Talash
واقعن جنگ به نفع دو کشور نیست در این جنگ مردم شریف دو کشور صدمه می بزنند غم واندوه بر شانه های شان سنگینی می کند به خصوص زنان امید است دو کشور مشکلات خوش را از راه گفت وگو و تفاهم حل کنند

>>>   محمد یاسینی
چنین چیزی ممکن نیست
چین فعالانه پشت پاکستان استاده است
اجازه نمی‌دهد پاکستان شکست بخورد
چین همین دیروز سامانه جدید ضد بالستیک به پاکستان فرستاد

>>>   تقوی تقوی
درصورت تضعیف وتجزیه پاکستان مسلمن به قدرت ونفوذ هند درمنطقه وجهان افزوده خواهد شد ، آيا چین بمثابه مهمترین رقيب منطقوی هند چنین وضعیتی را تحمل خواهد کرد ؟
ازسوی دیگر تجزيه پاکستان منجر به تجزيه چند کشور قدرتمند دیگر همچون ایران وترکیه خواهد شد ودرکل نقشه قاره ای آسیا تغير خواهد کرد ، آيا ایران وترکیه چنین وضعیتی را تحمل خواهند کرد ؟
هرچند شمار از کشورهای امروزین بشمول پاکستان بعد ازجنگ جهانی دوم بصورت خلق الساعه بوجود آمدند وسبب مشکلات زیاد درمنطقه شدند اما امروز کشورهای قدرتمند ودارای سلاح اتمی هستند وتجزیه ای این کشورها به سادگی انجام نخواهد یافت .
این سخن از گاندی نقل است که هنگام جدایی پاکستان ازهند به محمد علی جناح گفته است :
جدایی پاکستان ازهند مثل جدا سازی یک عضو ازبدن است ، بعد ازجدایی بدن هرچند بصورت معیوب می‌تواند به حيات خود ادامه دهد اما عضو جدا شده به حيات خود ادامه داده نمی‌تواند.

>>>   Ghowsuddin Amirian
جناب اندیشمند صاحب
بزرگ
ازینکه کرده وضعیت بدتر به مردم ما چه بوده میتواند.
هرقدر تنش زیاد شود دشمن ما ضعیف می شود

>>>   Meer Baraky
شرایط انروز و امروز هم از لحاظ نظامی و هم موقعیت های تغییر کرده است. پاکستان سلاح اتمی دارد همین قابلیت بازدارنده را دارد
اردوی امروز پاکستان خود یک دولت مقتدر است
ده ها تحول دیگر را هم پست سر خواهد گذاشت هند چرا با آنکه چندین برابر پاکستان قدرت همه جانبه دارد بازهم از پاکستان هراس دارد
>>>   جنگِ تمام عیار به نفع هر دو کشور نیست.
پاکستان و هند، هردو - مثل تجارب گذشته، به یک جنگ محدود و استراتیجیکِ کوتاه مدت علاقه دارند.
این همه اسلحه که هر دو‌ کشور انبار کرده اند - تاریخ انقضا دارد که باید هرچه زودتر به مصرف برسند.
قیمت recycle سلاح های که تاریخ مصرف شان سپری میشود، بیشتر از قیمت چند صد دانه تابوت و چند تن انبارِ چوب سوخت است.
داکتر نصرتی
کلیفورنیا

ایمیل:
لطفا فارسی تایپ کنید. نوشتن آدرس ایمیل الزامی نیست
میتوانید نام و محل سکونت خود را همراه نظرتان برای چاپ ارسال نمایید
پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است