تنش میان طالبان و پاکستان؛ سناریوی استخباراتی
درگیری میان طالبان و ارتش پاکستان، فصل جدیدی از بازی های است که در منطقه به اشاره انگلیس، امریکا و تحت مدیریت نظامیان پاکستانی به راه انداخته شده است 
تاریخ انتشار:   ۱۲:۲۴    ۱۴۰۳/۱/۲۰ کد خبر: 175151 منبع: پرینت

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی است.
تصور نگارنده بر این است که آنچه که میان طالبان و ارتش پاکستان رخ میدهد یک بازی استخباراتی، یک تاکتیک جدید و یک ترفند ماهرانه است؛ تا بازی موجود در وجود طالبان خلاصه شود و اسلام آباد بتواند از آن نفع محاسبه اش را کسب کند. در غیر آن صورت، در حال حاضر که اکثریت خانواده های سران طالبان، جایداد های شان در پاکستان است و ارتباطات مشکوک و مورد تردید استخباراتی که میان سران این گروه و استخبارات نظامی پاکستان به گونه تاریخی وجود داشته است، امکان هرنوع تمرد را از طالبان در برابر پاکستان سلب می کند. به باور من، منطقی هم نیست که تصور شود، فصلی از تنش میان اسلام آباد و طالبان به وجود آمده باشد.

برعلاوه، درگیری میان طالبان و ارتش پاکستان، فصل جدیدی از بازی های است که در منطقه به اشاره انگلیس، امریکا و تحت مدیریت نظامیان پاکستانی به راه انداخته شده است. فصلی از تحول در نوع بازی و ایجاد یک فضای کاذب و وارونه، برای لاپوشانی حقایق موجود در مورد روابط پیچیدۀ طالبان و پاکستان. زیرا، از لحاظ ماهیتی طالبان یک عنصر و ابزار تحت کنترول در نزد پاکستان است. درگیری های گاه و بیگاه که در منطقه رخ می دهد، بیشتر روی کاروان های مواد مخدر، اختلافات روی تقسیم منافع و نوع بازی های سیاسی و استخبارتی است.

اما در بعضی مواقع، واکنش پاکستان در برابر طالبان، به نسبت پیوند احتمالی ای است که ممکن میان عناصر پشتون در پاکستان و طالبان شکل گیرد و در آینده به یک چالش برای پاکستان، مبدل شود. با این هم، طالبان نسبت به وضعیت موجود دارای نفع هستند و پاکستان هم هدفمندانه در این خصوص، بازی میکند. به طور مثال طالبان برای بلند بردن وجهه پر خدشه شان در سطح داخلی، می خواهند حس ملی گرایی، دفاع از خاک و نوع تلاش برای باز پس گیری مناطق مورد ادعای افغانستان در آن طرف خط دیورند را منحیث یک نظام با مسوولیت نشان دهند. در حالیکه پاکستان، با عین سناریو، در تلاش است تا از یک طرف با ارسال پیامی، هرگونه بازی احتمالی از طرف هند و سایر کشور های منطقه را روی کارت طالبان، رصد کند و از طرف دیگر، نشان دهد که قربانی تروریسم است. البته که روند رو به افزایش تمایلات استقلال طلبانۀ تبار گرایانه در میان اقوام ساکن در پاکستان مانند بلوچ ها، پشتون ها و پنجابی و سندی ها، خطر جدی ای است برای آینده سیاسی پاکستان، اما تا آن مرز که طالبان افغانستان بتوانند دراین مسیر، کاری انجام دهند که منافع اسلام آباد را با خطر مواجه سازد، چندان منطقی به نظر نمی رسد.

ضمنا، با توجه به خصلت و پیوند طالبان افغانستان با تروریسم فراملی و گروه های افراطی در منطقه و فرامنطقه و برنامه ی را که قرار است این گروه برای بی ثبات سازی منطقه انجام دهد، تنش میان کشور های منطقه با طالبان و حتی کشور های حامی این گروه، از نقطه نظر امنیتی، اجتناب ناپذیر است، اما نا فرمانی طالبان از پاکستان و تداوم این وضعیت را نمی توان برای فعلا، پیش بین بود. طالبان با اتحاد ایدیولوژیک شان با سایر گروه های تروریستی منجمله تی تی پی، ابزاری در خدمت منافع امنیتی پاکستان اند. امکان ادامه تحرکات این چنینی نظامی و درگیری های مرزی میان این گروه و پاکستان، بسیار ضعیف است؛ زیرا از لحاظ توان نظامی، امکانات تسهیلاتی و تسلیحاتی، نفر بری و تدارک جنگ برای درازمدت، طالبان خیلی آسیب پذیر اند. از طرف دیگر، در شرایطی که پاکستان، با بحران سیاسی، اقتصادی و مقابله با گروه های بلوچ و همچنان رقابت نفس گیر با هند به گونه تاریخی، مواجه است، تداوم چنین سناریوی جنگی، منطقی به نظر نمی رسد. ولی فصلی بودن و مقطعی بودن این درگیری ها، به اساس برنامه نظامیان پاکستانی، یک تجربه ثابت شده است.

از این گذشته، بازی تاجایی پیچیده است که حتی پاکستانی ها می خواهند پای چین را در قضیه، دخیل سازند و نشان دهند بالای طالبان افغانستان، کنترلی ندارند. روزنامه دان پاکستان نوشته است که پاکستان از چین بخواهد تا طالبان را تنبیه کند، در حالیکه باور غالب بر این است که پاکستان، واسطه ای است در راستای گرم شدن روابط میان طالبان و چین. اگرچه چینایی ها در پی نفوذ در افغانستان تحت کنترول طالبان اند، اما مجال کمتر بازی موثر و کارساز را که بتواند اهداف پکن را بر آورده سازد، دارند، زیرا طالبان از خود صاحب دارند و تصمیم نهایی را صاحب اصلی این گروه می گیرد. این دیگر بر هیچ کسی پوشیده نیست که طالبان مطلقا یک برنامه انگلیسی- امریکایی در تحت مدیریت پاکستان اند.

از سوی دیگر، پاکستان تلاش می کند با منطقه ای نشان دادن موضوع، پای منطقه را به این بحران خودساخته، بکشاند و خود امتیاز کسب کند. زیرا نظامیان پاکستانی، بخوبی می دانند که هرنوع دخالت بیرونی (منطقه ای و فرامنطقه ای) باعث سرازیر شدن پول های می شود که بتوان از آن برای مقابله با بحران اقتصادی و مالی در پاکستان، استفاده کرد. این با آن علت است که پاکستان برخلاف محاسباتش که تصور کرده بود با حاکمیت طالبان در افغانستان، از یک طرف به عمق استراتژیک اش در این کشور می رسد و از سوی دیگر، می تواند از منطقه و فرا منطقه منحیث مدیر مستقیم این گروه، امتیاز کسب کند. اما حالا منطقه و فرامنطقه، به گونۀ دراماتیک داخل یک تعامل سازش کارانه با طالبان شده اند و این کار، باعث تضعیف نقش اسلام آباد در بازی های بعدی در خصوص کارت طالبان، می شود. به همین دلیل است که وزارت خارجه امریکا، پاکستان را «شریک مهم و کلیدی» ایالات متحده می خواند و اذعان می دارد که زمانی که صحبت از مبارزه با تروریسم و مسائل امنیتی به میان می‌آید، با اسلام‌آباد در ارتباط منظم هستند. پاکستان هم از وضعیت موجود، نفع می برد و کوشش می کند قضیه را با تروریسم فراملی که قرار است تمام منطقه را درگیر یک روند بی ثبات سازی منطقه ای سازد، پیوند بزند. این کار باعث می شود تا دوباره منطقه و فرامنطقه، به پاکستان رجوع کنند و کارت بازی، در دست اسلام آباد انحصار شود.

با آنچه که گفته شد، درگیری های این چنینی، یک برنامه تنظیم شده است. در هیچ جای از روایات تاریخی، چنین ثابت نشده است که مزدور بر بادارش، گلوله شلیک کند. طالبان، با وجود پاکستان زنده اند. اگر قرار باشد مشکلی برای پاکستان پیش بیاید، بقای طالبان در خطر خواهد بود. پاکستان، تا هنگام موجودیت طالبان در قدرت و در حاشیه آن، صاحب نفع خواهند بود. هیچ گروهی همانند طالبان، برای پاکستان عامل نفع نیست و هیچ برنامه ی را نمی توان از جانب پاکستان، برضد طالبان و یا برعکس آن را تصور کرد. بازی خیلی پیچیده است و نباید به ظاهر قضایا، نگاه کرد و تصور کرد، دیگر طالبان در کنترول اسلام آباد نیست.

عبدالناصر نورزاد


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
طالبان پاکستانی
طالبان افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   مگر اینکه این مزدور دوارباب داشته بعضا ارباب بزرگتر برنامه ای وسیع تر از انچه فکر میشود داشته باشد
شما چه فکر میکنید پاکستان نسبت به ده سال بیست سال ویا چهل سال گذشته کوچک وضعیف شده ویا بزرگتر گردیده ویاهم به حال خود باقی مانده!!!؟
وقتی اینها در سالهای ۱۹۸۰ صاحب بمب اتم بودند حال باید یکی از چهار ویا پنج قدرت بزرگ جهان میبودند < ترقی های مردم روبه بالاست ما زبالا روبه پاین می ترقیم > خوب یا ان قدرت اتمی تصنعی وساختگی بود ویا اینکه ان بمب ها در حیطه وکنترول اینها نبود ویا این که کشور های امپریالیستی انهارا نیز مانند سایر کشور های اسلامی در نقشه دارند تا پاین بیاورند ونگذارند که رشد ونمو کنند انهم از طریق سرمایه دار کردن افسران نظامی ولاش خواری سیاست مداران پاکستان
خوب واقعیت هرچه باشدگاهی خود بزرگ بینی ها انسان رابه هلاکت میرساند ونابود مینماید
مطالب رانورزاد صاحب عزیز تجزیه وتحلیل نموده همه امکانات واحتما لات رابیان نموده اندما کجا واظهار نظر !!!؟خوب خواستیم یک اظهار ارادت نمودیم
شیخک بلخابی سرپلی مقیم تگذار

>>>   آمریکایی‌ها و انگلیس جنایتکار و غربی‌ها در پاکستان پایگاه نظامی و هوای دارند و باهمکاری پنجاپیهای شیطان در حال آموزش داعش و القاعده هستند تا برای نا امنی افغانستان آماده شوند. ما باید جلوی این دسیسه بزرگ آمریکایی‌های خونخوار و پاکستانی های جنایتکار را بگیریم.
شاه عالمی

>>>   غرب میخواهد که پای چین را در باتلاق افغانستان بکشد و به احتمال زیاد اگر چنین شد در نهایت منجر به ایجاد ترکستان شرقی در چین میشود.

>>>   پاکستان بزرگترین دشمن افغانستان است، تا زمانیکه مرز دیورند از سوی دولت افغانستان برسمیت شناخته نشود، پاکستان دست از دخالت در امور داخلی افغانستان بر نمی‌دارد. پاکستان فعلا با کمک آمریکای و انگلیس اسرائیل داعش تروریست را در پاکستان آموزش می‌دهند و در خاک افغانستان انتقال می‌دهند. باید جلوی این جنایت گرفته شود.

>>>   میان پدر و پسر هم گاهی مشاجره صورت میگیرد ، طالبان فرزندان آی اس آی هستند و پاکستان محل تولد و رشد این کودکان غیر حلال .
معلوم نیست که بعد از هم پاشیدن طالبان در کابل این فرزتدان آی اس آی به کجا خواهند رفت؟؟ نزد پدران شان یا نه نزد پدرکلان شان.

>>>   👩‍🎓👨‍🎓✍ تنش زشتی، کینه-توزی، تعصب، شراندازی، شیطانگریت، فسادسازی، ناانسانسازی، انتحاریت، حسادتورزی، بخل، عقده مندی، قتل، چپاول، خرگریت، ... دشمنی کردن/شدن..
✍ و بلاخره عملکرد غیرانسانی، فطرت جنگ، خونریزی و تروریستی که از طرف افغانپشتونطالبان سر در می آورد و...
✍ این همه فقر و بدبختی از ذات نهفته افغانپستونها سر میزند که اصلیت درندگی و حیوانیت شانرا بر جهانیان و هم بر فرسیگویان آشکار و برملا کرده و میکنند و...
✍ که این موضوع در اصل استخباراتی، پنجابی نبوده و هم به انگلیس و پنجابیان ربطی ندارد،
✍ بلکه این اشراریت نوع حیله-پشتونی، غلام-منشی، مزدورنیابتی، معامله گرایی، استندرد چندگانه، یکبام و چندهوایی در ذات پشتوزبانان کوچی/ناقلینی است.
✍ که تا درنده بودن پشتونی خودشانرا پنهان و مخفی کنند و همزمان منافقت، شرور و مفسد بودن شان را بر مردم شریف پنجابی نسبت بدهند و تهمت بر پنجابی می زنند در حالیکه در پاکستان مایه فسادخونی همین پشتوزبانان بوده و است

>>>   به نظر دهنده 6 افغان پشتون کینه توز است اما کینه دربرابر خود فروشان کینه توزی میکند دربرابر بیغیرتی کینه توزی میکند به وطن فروشان کینه توزی می کند به خاینین وطن کینه توزی میکند به خاینین ملت کینه میکند دربرابر جاسوسان اجنبی کینه توزی میکند در برابرغلامان کینه دوزی میکند به فهشاکران کینه توزی میکند دربرابرکسان که خودش سپر سربازان اشغال گران میکردن حلا فهمیدی چرا افغان پشتون کینه توزی میکند مثلی تو وار نیست که به خاطری دالر وطن را به اجنبی دو دستی تقدیم کند یا به خاطر دالربره یا کجا یا اکرین خودش به فروشه ملت فهمیدی افغان پشتون چرا کینه توزی میکند بچیم افغان پشتون آمریکا با اون ایدعای اسکبارش ناتو با اون او بوهتش با جهل هشت کشور متحدینش که توبادی کاردش بودی همه را به گیل کرد ااگر تو به این میگی کینه توزی این خصلت و زات تواست که نمیشه زات خراب تو را عوض کرد ولی ازنظر افغان پشتون نمی گم این خصلت تمام ملت افغانستان است از تمام اقوام افغانستان این خصلت دارد غیراز یک عدد سالاران جنگ و یک عدد خود فروخته مثل خودت تان به نظر من تو افغانستانی نیستی نگو که من را نشناختن همه کسان تورا میشناسه که افغانی نیستی تو یک .....

>>>   آگاه باشید نظر دهنده ششم یک جاسوس پاکستانی است و همیشه قومگرای را مطرح می‌کند


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است