بررسی ساختار اقتصادی کشور چین
عوامل مهم اثرگذار بر سرمایه گذاری خارجی به ترتیب اهمیت عبارتند از: اندازه بازار ملی - نورم رشد انتظاری - امکان برگرداندن فايده و سرمایه به کشور مبدا - بهره وری و عادات نیروی کار 
تاریخ انتشار:   ۱۷:۰۳    ۱۳۹۳/۸/۶ کد خبر: 82432 منبع: پرینت

چین با بیش از 1.3 میلیارد نفر جمعیت پرنفوس ترین و با وسعت 9.6 میلیون کیلومتر مربع، سومین کشور وسیع دنیا است. این کشور که در شرق قاره آسیا واقع شده است توسط حزب کمونیست و در قالب نظام تک حزبی اداره می شود.

چين از طرف شرق با كوریه شمالي، از شمال شرقی با روسيه، از شمال غربي با قزاقستان، قرقيزستان و تاجيكستان ، از طرف غرب با افغانستان، پاكستان، هند و نپال، از جنوب غربي با ميانمار و از جنوب با لائوسو و ويتنام مرز مشترك دارد. اين كشور با حفظ حاكميت دولت بر مالكيت عمومي، سياست درهاي باز بر روي ديگر كشورها را اتخاذ و شروع به اصلاحات ساختار اقتصادي داخلي نمود و پس از عبور از مرحله دشوار تثبيت نظام و ایستادن روي پاي خود ، مرحله ي رشد، شكوفايي و خيزش خود را آغاز كرد.

ساختار اقتصادي كشور چين از يك كشور درون گرا به كشوري با اقتصاد پويا و برون گرا، مبتني بر بازار آزاد تغییر يافت. چين ساختار اقتصادي خود را در سه مرحله تكميل كرد:

در مرحله اول: با طراحي توسعه موزون، صنايع داخلي و کارگاه هاي خرد صنعتي را درسراسر كشور پخش كرد و با حمايت از ولايت ها و قريه ها از مهاجرت قريه نشينان به شهر هاي كلان جلوگيري كرد. در اين مرحله حمايت از توليد موجب رفاه عمومي گرديد و عوايد كارگران و دهقانان افزايش يافت.

در مرحله دوم: با حمايت از رشد فزاينده توليد ،تراز بازرگاني خود را به تراز بازرگاني آمريكا رسانيد و از يك كشور مصرف كننده به كشور صادر كننده ترقي يافت.

در مرحله سوم: با سياست مناطق آزاد در جذب سرمايه هاي خارجي به يك قطب صنعتي و بازرگاني تبديل شد و پس از آمریکا بالاترین میزان سرمایه گذاری خارجی را جذب کرد.

چين در حال حاضر كلانترين اقتصاد آسيا و دومين اقتصاد كلان جهان به شمار مي‌رود. همچنین در فصل چهارم سال 2011 نورم رشد اقتصادی 8.9 درصد را نیز پشت سر گذاشت. توليد ارزان در نتيجه نيروي کار ارزان، چين را به يكي از بزرگترین صادر کننده‌هاي کالاي جهان تبديل کرده است و در همين حال نيازمندي‌هاي رشد سريع اقتصادي، اين کشور را مبدل به يکي از کلانترین وارد کنندگان مواد خام در جهان کرده است.

سرمایه گذاری خارجی (Foreign Investment)
از مهمترين عوامل موثر بر رشد اقتصادي کشورها و بخصوص کشور هاي در حال پيشرفت، فراهم آوردن سرمايه جهت تامين مالي طرحهاي سرمايه گذاري است. اکثریت کشورهاي جهان بدلیل كافي نبودن منابع داخلي براي سرمايه گذاري، تمايل شديد به جذب سرمايه هاي خارجي دارند وسرمايه گذاران خارجي نيز بمنظور بدست آوردن فايده و بازده بيشتر متمايل به سرمايه گذاري در ساير کشورها هستند.

در این بخش ابتدا مفاهیم سرمایه گذاری خارجی،فرصت ها،تهدیدات و سپس به سرمایه گذاری خارجی چین در افغانستان پرداخته می شود.

سرمایه گذاری خارجی(Foreign Investment) عبارت است از به کارگیری سرمایه های خارجی در یک بنگاه اقتصادی جدید یا موجود پس از اخذ مجوز سرمایه گذار سرمایه گذاری خارجی. سرمایه گذاری خارجی از اشکال صدور سرمایه از کشور سرمایه گذار (موطن) به کشورهای دیگر می باشد و به شکل سرمایه گذاری در تولید و ساخت کالا، استخراج مواد خام، تاسیس و گسترش نهاد های مالی و غیره در فراسوی مرزهای ملی انجام می شود. سرمایه گذاری خارجی به دو صورت سرمایه گذاری مستقیم خارجی (Foreign Direct Investment) و سرمایه گذاری غیر مستقیم (Foreign Portfolio Investment) می باشد.

سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) را مشارکت یک یا چند سرمایه گذار خارجی در سهام ثبت شده یک موسسه داخلی است که حق و حقوقی را برای سرمایه گذار ایجاد می کند.

سرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی (FPI) که توسط کشور یا موسسه خارجی از طریق اوراق بهادار نظیر سهام،اوراق قرضه بلند مدت،اوراق مشارکت بین الملی و.. درتامین مالی مشارکت می کنند.تفاوت این روش با سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این است که در اینجا سرمایه گذار در روند اجرای پروژه دخیل نشده و نظارتی ندارد واز نظر مالی نیز تعهداتی نمی سپارد و تنها در صورت فايده و ضرر پروژه، بر اساس سهم الشرکه داده شده، فایده دریافت می کند.( امید هست در آینده نزدیک با ایجاد سازمان بورس اوراق بهادر در کشور بهره مندی بیشتر ازسرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی را در افغانستان شاهد باشیم).
برخی از مهمترین اهداف و مزایای بکارگیری سرمایه گذاری خارجی:

افزایش اشتغال و کاهش بیکاری مزمن

افزایش عوايد مردم از طریق انجام فعالیت های تولیدی و خدماتی

توسعه مهارت و مدیریت برای ارتقا توان کیفی نیروی داخلی

بالا رفتن سطح دانش کیفی و فنی جامعه

ایجاد سرمایه و هدایت آن به سمت واحدهای فعال و مولد

توسعه بنگاهها ی متوسط و خرد

تاثیر مثبت بر موازنه پرداخت ها و تشکیل سرمایه
و...

از دیدگاه سرمایه گذار خارجی

تحصیل حداکثر فايده
حصول اطمینان از تامین مواد اولیه
دستیابی به بازارهای صادراتی
بهره گیر از نیروی کار و احتمالا منابع طبیعی و سایر مواد اولیه ارزان قیمت
کمبود فرصت سرمایه گذاری و وجود رقابت شدید در موطن اصلی و یا بالا بودن نورم تکس
و...

تهدید های بالقوه سرمایه گذاری خارجی

از آنجایی که سرمایه گذاری خارجی، بسیار فرار بوده و به تغییرات و بحران های داخلی و بین الملی حساس است، می تواند به افزایش نوسانات و ناپایداری در اقتصاد کشور میزبان منجر شود.

افزایش نوسانات نورم ارز
افزایش و نوسانات نورم بهره
خطر افزایش مالکیت و کنترل خارجیان بر شرکت های داخلی
خطر گسترده شدن دامنه رفتار مخرب سرمایه گذاران خارجی بدلیل دنباله روی سرمایه گذران داخلی از رفتار آنها
تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر متغیر های اقتصاد کلان

اقتصاد کلان در واقع مطالعه و تجزیه و تحلیل پدیده‌ها و متغیرهای کلی اقتصادی(متغیرهایی مانند سطح کل تولید جامعه و عوامل تشکیل دهنده آن، سطح عمومی قیمت ها،سرمایه گذاری، سطح اشتغال، رشد اقتصادی ، متوسط معاشات برای تمامی کارگران شاغل در اقتصادو...)،بررسی روابط بین آنها به منظور پیش بینی و اتخاذ سیاست‌های مناسب در آینده، و تصحیح سیاست‌ها و تصمیمات اقتصادی گذشته است که از موارد تاثیر سرمایه گذاری خارجی بر این متغیر ها را می توان در موارد زیر مشاهده نمود.

کاهش نورم بهره
افزایش تقاضا برای دارایی های داخلی (پیسه رایج داخلی)
افزایش احتمال کسب منفعت
افزایش حجم سرمایه گذاریها به دلیل رابطه معکوس بین نورم بهره و سرمایه گذاری خصوصی
جریان ورود سرمایه و افزایش نقدینگی در سیستم

کاهش نورم ارز
تقویت ارزش و قدرت خرید پیسه داخلی وکاهش تورم
عدم تمایل به تبدیل دارایی ها خود و ورود به بازارهای خارجی
کاهش میل افراد یک کشور جهت خرید دارایی های خارجی
تحت شرایط رژیم نورم ارز شناور،جریان ورودسرمایه منجر به افزایش ارزش پیسه رایج داخلی

تاثیر مثبت بر تراز پرداخت ها
افزایش جریان ورود سرمایه و عدم تعادل در حساب موازنه پرداخت های یک کشور(افزایش ذخایر اثر مثبت بر تراز پرداخت)
خروج سرمایه موجب پیش بینی افزایش تورم و نورم ارز و بهره و... درجهت مخالف جریان بهبود شرایط اقتصادی حرکت خواهد کرد و فرار سرمایه نیز تشدید می گردد(اثر منفی).

افزایش رشد اقتصادی
افزایش نورم رشد اقتصادی و کاهش خروج سرمایه از کشور
افزایش تولید و اشتغال زایی و کاهش بیکاری
کاهش هزینه تامین مالی برای سرمایه گذاری و امکان افزایش کسب منفعت
ورود سرمایه و کاهش قیمت سرمایه(عامل کمیاب تولید در کشور در حال توسعه)

افزایش عوایدتکسی دولت
افزایش حجم تکس های دریافتی توسط دولت
ورود سرمایه و افزایش ثروت و میزان عواید ناشی از آن

کاهش بدهی دولت
افزایش عواید دولت به واسطه افزایش تکس و کاهش کسری بودجه دولت
چنانچه دولت کسری بودجه خود را از اسقراض داخلی یا انتشار پیسه یا اسقراض خارجی تامین مالی کند،تورم و به دنبال آن خروج سرمایه را تشدید و از نظر توزیعی،بدهی را به نسل بعدی منتقل می کند.

بهبود توزیع عواید
ورود سرمایه و کاهش تورم داخلی
افزایش ارزش واقعی ثروت و عواید افراد طبقات پایین جامعه

انتقال تکنولوژی
انتقال تکنولوژی در اثر سرمایه گذاری خارجی و نقش مهم آن در رشد اقتصادی

توسعه صادرات و کاهش واردات
افزایش سرمایه گذاری خارجی و راه اندازی فابریکه مختلف و افزایش حجم تولیدات
کاهش نیاز کشور به واردات کالای خاص و صدور مازاد تولید به کشورهای دیگر

افزایش اشتغال
با ورود سرمایه گذاری خارجی و مشارکت جهت ایجاد و را ه اندازی فابریکه مختلف،جذب نیرو و سطح اشتغال افزایش می یابد.

نتایج آزمون های تجربی در مورد سرمایه گذاری مستقیم خارجی
• ارتباط مستقیمی بین FDI و صادرات در کشورهای مختلف بدست آورده اند.
• هر چه اقتصاد کشورها باز تر بوده است،سرمایه بیشتری را جذب نموده است.یعنی همبستگی بالایی بین درجه باز بودن و جذب سرمایه گذاری خارجی مشاهده شده است.

• با توجه به عملکرد خوب سرمایه گذاری خارجی مستقیم در برخی از کشورهای در حال پيشرفت به خصوص کشورهای آسیای جنوب شرقی،بسیاری از این کشورها به استفاده هر چه بیشتر از آن تمایل پیدا کرده اند. اما نکته این است که هرچه کشوری از امکانات گسترده تری برای کاهش هزینه های تولید برخوردار باشد و سطح تکنولوژی بالاتری داشته باشد،جریانFDI با آن کشور بیشتر خواهد بود.

• عوامل مهم اثرگذار بر سرمایه گذاری خارجی به ترتیب اهمیت عبارتند از: اندازه بازار ملی - نورم رشد انتظاری - امکان برگرداندن فايده و سرمایه به کشور مبدا - بهره وری و عادات نیروی کار.

با این توضیحات امیدواریم 20 بازرگان افغانستانی که امروز همراه با اشرف غنی صاحب به چین سفر کرده اند، از تجربیات این کشور همسایه در تنظیم اقتصاد افغانستان بهره کافی ببرند.

کد (6)


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   عالی بود

>>>   یکی از تجارب تجار افغانی که من ازان اطلاع دارم اینست که مخابره های دستی خورد که اصلا ساخت کمپنی موتورولا در امریکا است آنرا با کیفیت خیلی پائین در چین میسازند و با سوگند ها وپرداختن کمیشن آنرا بنام موتو رولای اصلی به اردوی ملی پولیس ملی ودیگر ارگان های دولتی وخصوصی به فروش میرسانند که دوماه هم درست ازان استفاده صورت گرفته نمیتواند وپول به باد میرود تنها فایده حرام نصیب تجار وهیئت خریداری بی ایمان همین ادارات میشود


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است