انتقال داعش از سوریه و عراق به افغانستان و سپس جابجایی این نیروها در کنار مرزهای تاجیکستان برنامه ای بود که عملیاتی شده است | ||||
تاریخ انتشار: ۲۲:۵۳ ۱۴۰۳/۶/۵ | کد خبر: 175930 | منبع: | پرینت |
چرا ازبکستان در مزار شریف مدرسه دینی می سازد؟
پاسخ این پرسش را باید در حوادث گذشته ای تاریخ منطقه، جستجو کرد.
در ابتدا یک مساله قابل یاد آوری است که در بازی بزرگ« تاجیک ها/ فارس ها» بخش از محور روسیه شناخته و تعبیر می شوند.
از دید و نگاه قدرت های غربی، کشور های آسیای میانه؛ هنوز بخش از محور روسیه هستند؛ اما از اقبال نیک غربی ها، در ده سال پسین «ترکیه» این کشور حامی منافع شان در منطقه، بشدت مساله ای جهان ترک «پانترکیسم» را حول محور اندیشه ای اخوانی گرایی احیا و زنده ساخته و خود را به عنوان برادر بزرگ ۵ کشور ترک تبار منطقه مطرح کرده است.
این مساله زمانی اهمیت بیشتر پیدا کرد که در جنگ «قره باغ» در کنار «آذربایجان» هم تبارش، تمام قد ایستاد و موفق شد اراضی به اصطلاح از دست رفته این کشور را پس از ۳۰ سال دوباره آزاد کند.
دشمنی ترک ها و تزار ها از دید تاریخی:
ترک ها و روس ها، دشمنی دیرینه ای با یک دیگر دارند؛ جنگ عثمانی ها و تزار ها در سال های (۱۷۳۵/۱۷۳۹) جنگ بر سر استیلای جزیره کریمه، جنگ جهانی اول و دوم و ... نمونه ای بارز این دشمنی هاست. دلیل اصلی حمایت و پشتیبانی ترکیه از مخالفان دولت اسد رئیس جمهور «سوریه» ریشه در همین دشمنی تاریخی با روسیه داشت؛ دشمنی که تا کنون کماکان ادامه دارد و در آخرین مورد، می توان از حمایت نظامی و سیاسی این کشور از اوکراین در برابر روسیه یاد کرد.
توافق نامه دوحه با طالبان و نقش ترکیه:
قدرت های غربی، پس از سال ها حضور در افغانستان به این نتیجه رسیدند که منافع آنان در روی کار آوردن نیروهای هم پیمان پاکستان و ترکیه؛ این دو کشور حافظ منافع قدرت های غربی در منطقه نهفته است. گماشتن «عبدالسلام حنفی» ازبیک تبار به عنوان معاون اقتصادی طالبان در همین زمینه قابل تفسیر است؛ و الا جمعیت تاجیکان در افغانستان و مبارزات طالبان تاجیک به مراتب چشم گیرتر از ازبک ها به نظر می رسید؛ اما نسبت گذشته ای تاریخی و عدم اعتماد قدرت های غربی به تاجیکان؛ تنها سهم شان به ماموریت بی صلاحیت تقلیل یافت. اما در حاکمیت کنونی «ازبکان» پس از پشتون ها در جایگاه دوم سیاسی کشور قرار دارند.
هدف روشن است: قدرت های غربی در رآس «آمریکا و انگلیس» و کشور های منطقه؛ از جمله، ترکیه، قطر، پاکستان و کشور های ترک تبار آسیای میانه که از دید تاریخی میانه ای خوبی با تاجیکان منطقه نداشته اند، همه دست را یکی کرده و با تمام نیرو از طالبان «دشمنان آشتی ناپذیر تاجیکان» حمایت مالی و سیاسی می کنند تا داستان این حافظان منافع روسیه در منطقه را ریشه کن و برای همیشه از معادلات بازی کنار بگذارند.
برای فعلا از دید قدرت های غربی، داستان تاجیکان در افغانستان پایان یافته است. لذا، تمام برنامه ریزی ها روی تاجیکستان معطوف شده است. انتقال داعش از سوریه و عراق توسط ترکیه به افغانستان و سپس جابجایی این نیروها، در شمال به ویژه در کنار مرز های تاجیکستان بخش این برنامه ها بود که عملیاتی شده است و برنامه نخست با موفقیت پایان یافته است.
به نظر می رسد قدرت های غربی در حال تطبیق اهداف راهبردی و تاریخی خود در منطقه از طریق فعالیت ها چشمگیر کشور ها ترک تبار اند و بر قراری روابط گرم این کشور ها با طالبان ریشه در همین مساله دارد. حذف نام طالبان از فهرست سیاه قزاقستان، پذیرش سفیر طالبان در این کشور و گماشتن«اوتنبایوا» یک قرقیزستانی بشدت تاجیک ستیز به عنوان رییس نمایندگی ساز مان ملل در افغانستان؛ آغاز کار پروژه تاپی توسط ترکمنستان؛ افتتاح سفارت آذربایجان در کابل، سفر نخست وزیر ازبکستان به کابل، آغاز پرواز های هواپیماهای ترکیه به کابل و تشدید فعالیت های نهاد های ترکی و ازبیک در این کشور و در آخرین مورد ساخت مدرسه در مزار شریف توسط کشور ازبکستان که خود لا اقل در صد سال پسین به عنوان کشور لاییک و مرکز روسپی خانه های غربی شناخته و تبدیل شده است، همه و همه حکایت از یک معامله بزرگ غربی و ترکی در منطقه ای ما دارد؛ امری که در زمان حاکمیت شاه پیشین افغانستان «امان الله»نیز عملیاتی شده بود. استادان ترکی وارد افغانستان، زبان فارسی از رسمیات حذف و زبان ترکی را جایگزین ساخته بودند؛ اما دیری نگذشت که حبیب الله خان کلکانی تاجیک تبار ظهور و مجریان این برنامه ای ننگین قومی را نقره داغ کرد.
امیدواریم تاریخ یکبار دیگر تکرار شود!
یزدان پاک «تاجیکان/ فارس ها» را از شر این توطئه ای جهانی و منطقه ای خودش نگهدارد!
جلالی
>>> طومار همه تلاش ها علیه زبان و ادب و مکتب فارسی را شاهنامه فردوسی در ١٠١۴ سال پیش در هم پیچید.
هیچ باک نداشته باشید.
دلخوش و آرام باشید و به زبان و فرهنگ خود ببالید.
بناهای آباد گردد خراب / ز باران و ز تابشِ آفتاب
پی افکندم از نظم کاخی بلند / که از باد و بارانش ناید گزند
>>> زیر نام افغانستان سرباز تاجیک عمله تزویر اسلامی پشتون اوغان شده است وقت آن است که سرور و سرباز خودمان باشیم منظور من او تاجیک های اند که سندروم استوک هولم مغز شان را تباه ساخته خود اوغان های آتشی تر از پشتون
>>> ما با عراقی ها یک وقت شروع به ساخت حکومت کردیم کورد های عراق از فدرالیسم و اقلیم کوردی کوتاه نامیدند ما در کمال ... به حاکمیت پر تزویر پشتون دوباره تن دادیم خالی عراقی ها با سعادت میزیند ما را طالب ارگ تحویل طالب غار داد و زمین و شهر و دهاتمان را همین اوغان های ارک تحویل برادران طالبان دادند حماقت و خریت تا کجا مثل آن احمق که میگوید با اوغان کنون فدرالی خواهد ساخت آن جماعتی است که رفته اند رستورانت از خوان بلا هنوز دیسر آن را زهر مار نکرده اند
>>> محترم! همت نمایید جلو غرور، قومگرایی و تعصبات مذهبی تاجکان در داخل کشور را بگیرید آنگاه وزنه سنگینی میشوید که برنامه ریزی های دشمنان وحدت اقوام و یک پارچگی کشور خود به خود در نطفه خاموش خواهد شد. چرا از نتایج جنگ های تاجکان با هزاره ها ، ازبیک ها و پشتونها در سی سال قبل عبرت نمی گیرید؟
>>> Menu
سه سالگی حاکمیت طالبان؛ با اجرای پروژه کانال قوشتپه، شهرهای ایران باستان ناپدید خواهد شد؟
کارشناسان میگویند این گروه با پروژه ساخت کانال قوشتپه به تغییر بافت جمعیتی افغانستان و هویتزدایی مناطق تاریخی پرداخته است که به ناپدیدشدن شهرها و مناطق تاریخی منجر خواهد شد.
رهبران دولت طالبان برای افتتاحیه مرحله دوم پروژه کانال قوش تپا در حیرتان، ولایت بلخ، در ۱۱ اکتبر ۲۰۲۴ شرکت میکنند. (ATIF ARYAN/AFP via Getty Images)
مرداد ۲۵, ۱۴۰۳
اپک تایمز
کارشناسان میگویند بعد از سه سال حاکمیت طالبان در افغانستان، این گروه همزمان با پروژه ساخت کانال قوشتپه به تغییر بافت جمعیتی افغانستان و هویتزدایی مناطق تاریخی پرداخته است که به ناپدیدشدن شهرها و مناطق تاریخی منجر خواهد شد.
یکسال بعد از تشکیل امارت اسلامی در افغانستان، شورای امنیت اعلام کرد که حدود ۴۵۰۰ تن طالبان پاکستانی از وزیرستان شمالی به داخل افغانستان آمدهاند و در شهرهای مرزی ساکن شدهاند.
ذبیحالله مجاهد، رئیس هیئت طالبان در نشست سوم دوحه از جامعه جهانی خواست که تمام ذخایر ارزی افغانستان را آزاد کند و در اختیار «دافغانستان بانک» تحت کنترل طالبان قرار دهد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی نیز در گفتگو با صدای آمریکا در تابستان سال گذشته از توافق طالبان و پاکستان برای انتقال اعضای تحریک طالبان پاکستان از مناطق مرزی افغانستان به دیگر شهرهای افغانستان خبر داد.
وزیرستان شمالی، یکی از مناطق قبایلی پشتونهای پاکستان و در آن سوی خط دیورند و در خاک پاکستان است.
براساس گزارشها بسیاری از طالبان در مدارس دینی وزیرستان شمالی، آموزشهای افراطگرایانه و تروریستی را در دو دهه گذشته فرا میگرفتند.
بعد از حملات ارتش پاکستان در سال ۲۰۱۴، تعدادی از ساکنان وزیرستان شمالی به طرف مرزهای افغانستان در ولایت خوست مهاجرت کردند.
یکسال بعد بیبیسی به نقل از تعدادی از این مهاجران گزارش داد که آنها برخی عاداتشان مبنی بر حمل سلاح را کنار گذاشتهاند و میخواهند فرزندانشان در مکاتب افغانستان درس بخوانند و «بجای سلاح، قلم بدست بگیرند.»
با این حال بعد از استقرار امارت اسلامی، این نگرانی وجود دارد که مهاجران وزیرستان شمالی تحت اداره طالبان، بیش از پیش جذب فعالیتهای افراطگرایانه شوند.
نیروهای طالبان، ۱۱ اکتبر ۲۰۲۳ در طول دومین مرحله افتتاح پروژه کانال قوش تپا در حیرتان، ولایت بلخ، حضور دارند. (ATIF ARYAN/AFP via Getty Images)
فاز دوم کانال قوشتپه و اسکان طالبان پاکستان
براساس گزارشهای رسانهای، حکومت طالبان، ساکنان وزیرستان پاکستان بخصوص طالبان پاکستان را به همراه خانوادههایشان به اطراف کانال قوشتپه در شمال افغانستان انتقال میدهند و همزمان به سیاست کوچ اجباری اقوام ازبک، تاجیک و هزارهها در شمال و مرکز افغانستان ادامه میدهند و درصدد تغییر هویت تاریخی شهرها و مناطق شمال هستند.
همچنین طالبان از زمان روی کارآمدن تاکنون، پروژه ساخت کانال قوشتپه را با جدیت پیگیری میکنند.
فاز دوم ساخت کانال قوش تپه در حوت (اسفند) سال گذشته آغاز شد. به گفته طالبان فاز دوم این کانال ۱۷۷ کیلومتر طول دارد و حدود یکسال زمان میبرد. فاز اول این کانال با ۱۰۸ کیلومتر طول از آمودریا آغاز شد و در ولسوالی دولتآباد به پایان رسید و فاز دوم کانال از دولتآباد تا ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب ادامه مییابد.
تعدادی از کشورهای همسایه از جمله دولت ازبکستان نیز با نگرانی تلاشهای طالبان برای ساخت این کانال را زیر نظر دارند. ازبکستان به دلیل اینکه اقتصاد کشاورزی آن متکی بر کشت و تولید پنبه است، نیاز به آب فراوان دارد و آمودریا تنها منبع آبی این کشور محسوب میشود.
پیشبینی شده است که تا سال ۲۰۲۸، کشورهای آسیای مرکزی با کمبود شدید آب مواجه شوند.
رسانههای ازبکستان در ماه آوریل امسال با انتشار تصاویر ماهوارهای از این کانال گزارش دادند که مقدار زیادی از آب آمودریا که به حدود ۱۰۰ کیلومتر کانال قوشتپه جریان پیدا کرده بود، در پاییز سال گذشته به بیرون نشت کرد. یک گروه ناظر محیطزیست منطقهای رودخانههای بدون مرز، بعد از تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای اعلام کرد که به دلیل مشکلات در طراحی کانال قوشتپه، آب از این کانال به بیرون نشت کرده است.
اکنون دولت ازبکستان نگران میزان قابل توجه آبی است که در این کانال جریان پیدا خواهد کرد و اینکه چقدر از این آب به دلیل مشکلات فنی کانال به هدر خواهد رفت و باعث کاهش حجم آب آمودریا خواهد شد.
تهدید حوزه تمدنی ایران باستان
ابوالفضل ظهرهوند، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، خرداد ماه سال گذشته گفت: «طالبان قصد دارند کانال قوشتپه را احداث کنند تا بتوانند هزاران هکتار زمین را به زیر کشت ببرند و همزمان یک جابجایی خیلی دقیق را انجام میدهند. در واقع میخواهند کوچیها و جمعیتی از پشتونها را که در داخل پاکستان و دو طرف مرز هستند به داخل افغانستان انتقال دهند و افغانستان را طالبانیزه و پشتونیزه کنند.»
ابوالفضل ظهرهوند (Mehrnew.com)
شورای امنیت سازمان ملل در ژوئن سال گذشته اعلام کرد که طالبان، سیاست «پشتونسازی دهه ۱۹۹۰» در افغانستان را ادامه میدهند.
به گفته این سیاستمدار ایرانی، زمانی که طالبان بتوانند این کار را انجام دهند، مساله خط دیورند دیگر اهمیت خود را از دست خواهد داد و وزیرستان شمالی پاکستان به سمت شمال افغانستان و تا بدخشان گسترش خواهد یافت. طالبان نیز چند هزار مدرسه دینی در پاکستان را به افغانستان انتقال خواهند داد.
او با اشاره به سیاست طالبان برای تغییر بافت جمعیتی افغانستان و پاکسازی قومی افزود: «ما حوزه تمدنی را در افغانستان از دست میدهیم. اگر از شاهنامه سخن میگوییم قلعه زال در افغانستان است. قلعه مولانا در بلخ است. مولانا بلخی بود و همدانی نبود. اگر ناصرخسرو میگویید، ناصر خسرو قبادیانی نیست، بلخی بود. ما خیابان سمنگان را در تهران داریم، اما ولایت سمنگان در افغانستان است. بخشی از سیستان هم در افغانستان است. ما داریم هویت (تمدن ایران باستان) را از دست میدهیم.»
این دیپلمات بلندپایه جمهوری اسلامی، همچنین از برنامه طالبان برای اسکان تعدادی از طالبان پاکستانی در غرب افغانستان و در نزدیک مرز با ایران خبر داد.
محمدتقی مناقبی، پژوهشگر نیز به اپکتایمز میگوید که اگر پروژه کانال قوشتپه با موفقیت به انجام برسد، به تغییر ابدی مرزها و جغرافیای استراتژیک افغانستان منجر خواهد شد و افغانستان به وزیرستانی دیگر تبدیل خواهد شد. این کانال به دلیل برداشت آب قابل توجه از آمودریا، به مشکل کمآبی مناطق اطراف این رود شامل خوارزم و خیوه در ازبکستان و ترکمنستان دامن خواهد زد و باعث آوارگی مردمان این مناطق میشود و این شهرهای تاریخی از بین خواهند رفت.
کاظم امینی، خبرنگار سابق در شمال افغانستان به اپکتایمز گفته است که طالبان تنها به کوچ اجباری و غصب زمین ساکنان بومی شمال از جمله ازبکها اکتفا نکردهاند، بلکه رگهای اقتصادی این مناطق را قطع کردهاند و دست به هویتزدایی مناطق تاریخی شمال زدهاند.
به گفته او، بهطور مثال طالبان برای از بین بردن رونق کسبوکار ترکمنها و ازبکها در بازارهای قدیمی شمال، بازارهای جدیدی ایجاد میکردند. از جمله در ولسوالی قیصار بازارهای شاخ و غوره کریم و غوره رحیم و بازارجای قیصار که در مرکز ولسوالی است. این بازارها بسیار معروف به فروش قالی هستند که قالیهای این بازارها به نام قالی افغانستان شهرت جهانی دارد. برای درهم شکستن این شاهرگ حیاتی اقتصاد ازبکها و ترکمنها، طالبان چند بازار جدید به نامهای بازار رضا، اخترخان، چیچکتو و چهلگزی ایجاد کردهاند.
او میافزاید که آنها همچنین به تازگی نامهای چهار ولسوالی را تغییر دادهاند. یکی منطقه قرهای در شمال افغانستان است که قدمت دو یا سه هزار ساله دارد و یک منطقه بسیار بزرگ است و یک طایفه بسیار قدیمی به همین نام در آسیای میانه و در ازبکستان زندگی میکند. طالبان نام این منطقه را به خیبر تغییر دادهاند. یک ولسوالی دیگر به نام قطغن است که نامش را تغییر دادهاند. این موارد کمتر در رسانهها منتشر میشود.
با این حال، طالبان تنها گروهی نیستند که دست به هویتزدایی این مناطق زدهاند.
نیروهای امنیتی طالبان در امتداد خطوط راه آهن نزدیک کانال قوش تپا در شهر مرزی حیرتان ازبکستان و افغانستان در استان بلخ، ۵ مارس ۲۰۲۴. (ATIF ARYAN/AFP via Getty Images)
کاظم امینی میگوید که گلمحمد مومند، یکی از دولتمردان پیشین افغانستان در یک قرن پیش، در کنار اینکه ماموریت انتقال ناقلین پشتون به قطغن زمین در شمال را برعهده داشت، دستور داد تا نامهای حدود ۴۰۰ قریه در ولایت فاریاب را از زبان ازبکی (ترکی) به زبان پشتو تغییر دهند. او حدود چهار هزار نسخه خطی نفیس به زبان ازبکی را سوزاند و به مدت ۱۰ سال آثار مهم تاریخی شامل مقبرههای شاهان ترک را که در دوره پیش از اسلام از پایهگذاران این حوزه تمدنی بودند، ویران کرد.
به گفته او، پیش از گل محمد مومند، انتقال ناقلین به قطغن از زمان عبدالرحمانخان آغاز شد و در زمان اماناللهخان با تصویب یک نظامنامه که حکم قانون اساسی را داشت، «ستم دوره عبدالرحمانخان به ستمی مکتوب تبدیل شد» و این وضعیت از ۱۰۵ سال به این سو جریان دارد.
قطغن زمین در قرن نوزدهم و بیستم میلادی به عنوان یک ولایت بزرگ در شمال افغانستان به شمار میرفت. قطغن زمین شامل ولایات تخار، قندوز و بغلان بود.
تهدید فرهنگ و سنتهای پشتونها
برخی آگاهان معتقدند که حاکمیت طالبان نهتنها به زیان اقوام فارسی زبان و ترک زبان خواهد بود، بلکه قوم پشتون نیز متحمل آسیبهایی خواهد شد.
حسن رضایی، جامعهشناس و کارشناس مسائل افغانستان به اپکتایمز میگوید که حاکمیت طالبان بهعنوان یک گروه افراطی و تروریستی آسیبهای جدی به جامعه افغانستان و بخصوص جامعه پشتون افغانستان خواهد زد. در حال حاضر حاکمیت طالبان بر پایه سنتهای قومی پشتونها است که اصطلاحا «پشتونوالی» خوانده میشود و تفسیر افراطی و تندروانه از اسلام است.
مرحله دوم افتتاح پروژه کانال قوش تپا در حیرتان، ولایت بلخ، ۱۱ اکتبر ۲۰۲۳. (ATIF ARYAN/AFP via Getty Images)
به گفته او «در صورتی که حاکمیت طالبان دوام آورد و طولانی شود آنان سنتهای قومی پشتونها یا پشتونوالی را در درون تفسیر افراطی خودشان از اسلام هضم خواهند کرد. در واقع به مرور زمان ارزشها و سنتهای قومی پشتونها توسط ایدئولوژی افراطی شریعتگرای طالبان بلعیده شده و به نفع افراطیت دینی نابود خواهد شد و این امر تعامل پشتونها را با دیگر اقوام ضعیف و بر تضادها دامن خواهد زد.»
او میافزاید: «درحالیکه دیگر اقوام افغانستان دارای ظرفیت مقاومت در برابر ایدئولوژی تهاجمی و گسترشیابنده طالبان هستند، پشتونها از چنین ظرفیتی برخوردار نیستند؛ زیرا تمایز روشنی بین خود و طالبان نمیبینند و طبیعی است که تسلیم ایدئولوژی زیادهخواه طالبان شوند.»
او با اشاره به قطعنامه سال گذشته شورای امنیت سازمان ملل که از سیاستهای طالبان را «پشتونمحور» خوانده بود، ادامه میدهد: «در بعد بینالمللی نفرتی که از طالبان به عنوان یک گروه تروریستی ایجاد میشود، به پشتونها نیز سرایت خواهد کرد…اگر پشتونها نمیخواهند که هویت قومیشان مقهور افراطیت دینی و ایدئولوژی افراطی طالبان شود، باید مقاومت و مخالفت جدی و اصولی را با حاکمیت طالبان شکل دهند.»
به گفته او روشنفکران پشتون باید با ایجاد خطوط متمایز مخالفت و مقاومت تودههای جامعه پشتون را از دایره نفوذ طالبان خارج ساخته و مانع تسلیم تودهها به خواستهای افراطگرایانه طالبان شده و اجازه ندهند که سنتهای قبایل پشتون توسط ایدئولوژی افراطی، زنستیز و خشونتگرای طالبان بلعیده شده و بنیادهای رفتار مدنی در میان پشتونها به کلی از بین برود.»
عبدالباری جهانی، شاعر به زبان پشتو و وزیر سابق اطلاعات و فرهنگ افغانستان سال گذشته در نامهای سرگشاده نوشت: «تاریخ ثابت کرده است که بهزور میتوان قدرت را گرفت؛ اما با زور نگهداشتن آن ناممکن است… بزرگترین ضرر همه رویدادهای بد آینده، بهدلیل عملکرد طالبان، متوجه پشتونها خواهد بود… وضعیت کنونی دوام نخواهد آورد و مقابله با همه اقوام غیرپشتون، پشتونهای روشنفکر و تمام جهان تا قیامت ممکن نیست.»
>>> سیدفاضل منتظری
عدم توجه حکومت ایران به آسیای مرکزی زمینه را برای نفوذ وقدرت ترک ها مساعد ساخته است ترک ها امروزه برنامه های شان موفقاته در آسیای مرکزی پیش می رود چون حمایت وپشتبانی کشور های غربی را دارند
حتا تبلیغ پان ترکسیم هم ایران را گرفتار کرده است. همیشه سیاست متوزان بین ابر قدرت های وقدرت های بزرگ بهترین سیاست خارجی است سرمایه گزاری در یک بخش دیگر بخش ها را فلج واز کار می اندازد
همیشه برتان می گویم جلالی صاحب خیانت که روس ها به حوزه تمدنی فارسی زبان ها کردن هیچ دولتی غربی نکرده است اعتماد به روس ها بدتر از اعمتاد به کشور های غربی است حقیقتش ترک ها از ضعف انزوا بین المللی ایران هم خوب بهره برداری کردند امروز توان وقدرت اقتصادی داشته باشید هم قدرت سیاسی دارد وهم قدرت نظامی ومدنی
بعد از فروپاشی شوری دست ترک ها در آسیای مرکزی خیلی باز وگشاده شده است، هم پان ترکسیم خویش را پیش می ببرد هم دل غربی ها را بدست آورده اند.
>>> Mahbob Sidiqi II
تاجیکان در حاکمیت طالب ۴۵ نفر و اوزبیکان ۲۹ نفر در مناصب بلند قرار دارد ای چطور شد با ۲۹ فرد رده بلند در جایگاه دوم قرار گرفت؟
دوم-خودم بخشی از جریان احیایی زبان و ادبیات اوزبیکی و ترکی هستم من و همفکرانم با کدام جریانی ارتباط نداریم این از نتیجه تلاش و بیداری ماست.هر کشور ترکی زبان منافع خودش را دنبال میکند بما ربطی ندارد.
>>> جلال نظری
شهر بی پرسان است ،از هر طرف درب های این کشور باز است کشور ها به خاطر منافع دراز مدت خود در پوشش مدرسه می خواهند اهداف خود شان را توسط معلمین که استخدام می کنند عملی بسازند ما مکتب دینی کم داریم حالا کشور ها ی سکولار برای ما دینداری می کنند ،شاید فردا تاجکستان در بدخشان دست به یک کاری دیگر بزند که منافع اش تامین شود !
>>> Bek Mirzoi
نتیجه اش درو خواهد کرد ،مدرسه های که مجاهدین در پاکستان ساختند امروز بلای جان سرزمین خراسان افغانستان شده اند ، این بلاها هم روزی دامن ازبیکستان وترکمنستان را می پیچاند !
>>> کریم مبارز
واما این سو رهبران بی خرد ما بجان هم افتاده وهیچ یکی کوتاه نمی اید ودیگریرا به بزرگینمی پذیرد تا یک مشت واحد شوند واز خود وتاریخ وخطه خویش دفاع نمایند
>>> فريدون نوروززاده
عجيب است كه صاحبان روسپي خانه ها براي ما مدرسه ى ديني مي سازند.
لعنت بر چهره ى كثيف سياست..
>>> Pooya Nassim
هر کشور یک مرکز تروریستان آماده به کشاندن نیاز دارد چون کشور پایگاه اساسی تروریستان بین المللی است هر کشور برای روز مبادا یک مرکز تروریستی زیر نام مدارس دینی و اسلامی و یا همین قماش نام هاي که خریدار بیشتر دارند
>>> بنده خدا
دقیقا حذف جغرافیایی بنام تاجیکستان باز تاباندن خراسان خواهی و کشتار تاجیکان بنام داعش شاخه خراسان
>>> Safeullah Farjad
خود شأن دین را در تاقچه نسیان گذاشته اند برای ما که در هر خانه ده حافظ و ملا خواب استن مدرسه جور می کنند. بجای اینکه انیستوت مسلکی برای اشتغالزایی جوان ها کنند. واقعا ما از دنیا چه سهم داریم جز تمسخر شدن
>>> Shahin Khorasani
باید از کاربرد واژه نادرست تورکتبار خودداری کرد. واژه تورک مطلقا بار زبانی دارد، نه تباری.
واژه تورکتبار از جعلیات پان تورک های ایرانی است و در هیچ زبان دیگر جهان، از جمله زبان های تورکی دیده نمی شود.
در واقع، ما تنها اقوام تورکی زبان داریم که نه تنها همتبار نیستند، بل که برساخته از تبارها و در بر خی از موارد حتا نژادهای گوناگون اند.
هدف از تورکتبار خواندن همه تورکی زبان، تشکیل تورکستان/ توران بزرگ زیر فرمان ترکیه و شخص اردوغان است.
پان تورکیسم یک ایدئولوژی افراطی تبارپرستانه ارتجاعی است که از سوی محافل صهیونیستی برای راه اندازی توطئه ها و دسایس بزرگ ساخته و پرداخته شده است.
Aziz Arianfar
>>> Sanaullah Rahimi
به کدام شواهد شما گفتید که تاجیک های افغانستان یا در کل تاجیک ها یا فارس ها به محوریت روسیه می چرخند اگه کمی معلومات دقیق بدهید.؟
>>> سر ایران به اسراییل و آمریکا و تحریم گرم است و از آسیای میانه هیچ خبر ندارد همه چیزش را مصروف آزادی فلسطین کردست و به اسارت فارسی زبان هیچ غمش نیست. ترکیه هم در نبود ایران دارد کارش را می کند
>>> یکی نوشته که ترکتبار نداریم! من تورکم ، زبانم تورکی است، هزار جدم تورک بودیم. ما در ایران همه تبار داریم و تبار ما ایرانی است.
با افتخار تورکم 🤘
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است