زلزله پیوندی با گناه ندارد
باید دانش زمین‌شناسی را مهم‌تر از فقه دانست. نباید به مردم آدرس غلط داد و موجب تکرار فاجعه شد. برای پیش‌گیری از آسیب‌های زلزله و دیگر فاجعه‌های طبیعی باید از علم کمک گرفت 
تاریخ انتشار:   ۲۲:۲۸    ۱۴۰۲/۸/۹ کد خبر: 174290 منبع: پرینت

شماری از ملاهای کم‌سواد فاجعه اخیر هرات و زلزله‌ای را که رخ داد به گناهان مردم پیوند می‌زنند. آنان با این کار، مردمی را که نیاز به آرامش روحی دارند بیش‌تر در معرض شکنجه روانی قرار می‌دهند‌ که گویا گناهان‌شان سبب این مصیبت شده است. کسی نیست بپرسد که اگر چنین است پس چرا این مصیبت‌ها به سراغ مردمان محرومی می‌رود که نه نقشی در انتحار و انفجار داشته‌اند، نه در ایجاد شبکه‌های بین المللی قاچاق مواد مخدر، و نه در به راه‌انداختن جنگ‌های ویران‌گر؟ این کار توهین به خداست و او را موجودی ظالم و بی‌شعور نشان می‌دهد که توان تفکیک بین نیکوکار و بدکار را ندارد.. العیاذ بالله.

زلزله دلایل مشخص فیزیکی دارد و از نظر علمی کاملا توضیح داده شده است. حوادث طبیعی تابع قوانین خاصی است و آن‌ها را در زبان دین “سنت‌های تکوینی” می‌گویند. از شصت و پنج میلیون‌ سال قبل که دایناسورها در زمین بودند، و هنوز آدمی در این‌جا پیدا نشده بود و هیچ گناهی هم رخ نمی‌داد، فاجعه‌های طبیعی اتفاق می‌افتاد و این داستان پیوسته جریان داشته است، گاهی در مقیاس بسیار کلان و گاهی در مقیاس‌های محدودتر. هم اکنون زلزله‌ها، طوفان‌ها و حوادث مشابه در سیارات دیگر نیز رخ می‌دهد، هم در منظومه شمسی ما و هم در منظومه‌های دیگر، چه در کهکشان راه شیری و چه در کهکشان‌های دورتر، و دلایل آن را علم فیزیک توضیح می‌دهد.

اگر هدف از این نوع اندرزها و هشدارها تربیت و اصلاح جامعه است، باید بدانند که برای بالا بردن سطح اخلاقی جامعه و واداشتن‌شان به ترک بزهکاری راه‌های سالمی وجود دارد و همه در علوم تربیتی توضیح داده شده، و نیازی به این خزعبلات نمانده است. تاکید بر این‌که با ترک گناهان از حدوث زلزله جلوگیری می‌شود کاملا غلط است. وانگهی این مردم مسکین چه فرصتی برای گناه داشته‌اند؟ اگر گناهی هست دین‌فروشی است، آدم‌کشی است، انتحار است، انفجار است، محاکمه صحرایی است و صدها عمل دیگری که صاحبان‌شان بی‌مجازات می‌مانند.

برای پیش‌گیری از آسیب‌های زلزله و دیگر فاجعه‌های طبیعی باید از علم کمک گرفت. باید دانش زمین‌شناسی را مهم‌تر از فقه دانست. باید روش‌های ساختمان‌سازی را بهبود بخشید و خانه‌های مستحکم‌تر ساخت. باید مناطق آسیب‌پذیر را مشخص، و نقشه شهرسازی را اصلاح کرد. باید مردم را برای حالات اضطراری و رویدادهای پیش‌بینی‌ناپذیر آموزش داد. باید از تجربه جاپان و کوریا و بسیاری کشورهای دیگر در دنیا بهره جست و آن‌ها را به کار بست. نباید به مردم آدرس غلط داد و موجب تکرار فاجعه و افزایش تلفات شد. نباید انسان‌های درهم‌شکسته و ویران را با عذاب‌های روحی بیش‌تر شکنجه کرد.

بازنگری در سامانه‌های الهیاتی؛
برای ورود بهتر به این موضوع ترجیح دارد که پیوند جهان‌شناسی و خداشناسی و بازتاب یکی بر دیگری را در نظر بگیریم. بسیاری از دوستان منتقد گرفتار جهان‌شناسی بطلمیوسی هستند که چند هزار سال قبل در یونان ارائه شده است، و بر اساس آن، کاینات مانند یک دانه پیاز است، که زمین در مرکز آن قرار دارد و نُه فلک یا هفت آسمان به شکل پوسته پیاز به گرداگرد آن احاطه کرده است. بر اساس این دیدگاه، میان زمین و آسمانِ اول یا زمین و فلکِ اول فاصله فیزیکی مشخصی وجود دارد که می‌شود آن را پیمود و به آسمان رسید. به همین ترتیب، میان آسمان اول تا آسمان هفتم یا فلک اول تا فلک نهم نیز فاصله‌های فیزیکی مشخص دیگری وجود دارد، که هر گاه پیموده شود به آن سوی هفت آسمان می‌رسیم که عرش الهی است، جایی که خدا کرسی خود را بر آن نهاده و به صورت بلاکیف بر آن تکیه زده است. او گویا از آن جا به زمین می‌نگرد و همه چیز را لحظه به لحظه مدیریت می‌کند. این جهان‌شناسی در قدیم که ابزار و امکاناتی برای دیدن و سنجیدن نظام کاینات وجود نداشت طبیعی و پذیرفتنی به نظر می‌رسید، و از این رو در آن زمان علاوه بر یونانیان، در میان دیگر ملت‌های جهان نیز گسترش یافت، و مسلمانان قدیم هم آن را از نوع مسلمات علمی و عقلی دانسته و در شمار مسلمات دینی قرار دادند، به ویژه آن‌که با ظاهر برخی از آیات قرآنی تناسب داشت.

جهان‌شناسی مدرن کاملا با این برداشت متفاوت است، زیرا تلکسوپ‌های قوی و دستگاه‌هایی که یافته‌های آن‌ها را تجزیه، و تحلیل و بازسازی می‌کند، دامنه دید بشر را گسترش داده است و امروزه می‌دانیم که تنها در بخش قابل دید جهان، visible universe، تخمینا هشتصد ملیارد کهکشان وجود دارد، و احتمال دارد در آینده با اکتشافات بیش‌تر بر این شمار افزوده شود. بر اساس جدیدترین یافته‌ها، کوچکترین کهکشان‌ها در حدود صد میلیارد ستاره، کهکشان‌های بزرگ صدها ملیارد ستاره، و کهکشان‌های غول‌پیکر بیش از یک تریلیون، یعنی هزار ملیارد، ستاره دارند. شماری از ستاره‌ها در برخی از کهکشان‌ها‌ به اندازه خورشید ماست، که نزدیک به یک ملیون برابر زمین ما حجم دارد، اما ستاره‌های غول‌پیکری هستند که یک ملیون برابر خورشید یا حتی کلان‌تر از آنند. به همین شکل است سیاه‌چاله‌های غول‌پیکر که ملیون‌ها ستاره به حجم خورشید ما در آن‌ها گم می‌شوند. این‌ها تنها آمارهای تخمینی و تقریبی است. بگذریم از انفجارها، برخوردها و تحولات شگرفی که در هر بخش از این هستی بزرگ رخ می‌دهد. برای آشنایی بیش‌تر با این مبحث باید به منابع تخصصی مراجعه کرد.

اگر کسی جهان را به این شکل ببیند و بشناسد، طبعا خداشناسی او هم فرق خواهد کرد، اما قبل از آن تصویر بطلمیوسی و پیازوار جهان در ذهنش فرو خواهد ریخت، زیرا درخواهد یافت که نه آسمان اولی وجود دارد و نه آسمان هفتمی و نه فلک نهمی، و در نتیجه نه عرش را باید به آن معنای ظاهری فهمید و نه قرار گرفتن خدا بر عرش را که از ظاهر برخی از آیات دانسته می‌شود. خوش‌بختانه شماری از عرفا و دانشمندان مسلمان از قدیم، حتی پیش از دست یافتن به دانش‌های جدید، معنای عرش، کرسی و جهان ماورایی را به گونه‌ای دیگر فهمیده بودند و معنای ظاهری آن‌ها را قبول نداشتند، زیرا می‌دانستند که چنان تصوری از خدا او را دارای مکان و برخوردار از ویژگی‌های فیزیکی و جسمانی نشان می‌دهد که درخور شأن الهی نیست. آنان به این جهت عرش و کرسی را به مراتب معنوی وجود تأویل کرده بودند، و خوش‌بختانه کافر هم نشده بودند!

اگر کسی جهان را با وسعت کنونی‌اش بفهمد، حتی اگر نوبت به جهان‌های موازی و جهان‌های چند بعدی هم نرسد، که به جای خود از فرضیه‌های جدی در دانش امروز است، می‌داند که جهانی با این بزرگی تابع قوانینی است که با دانش و پژوهش عقلی قابل شناسایی است. در این صورت رابطه چنین جهانی با خدا و آفریدگارش مورد بازنگری و بازتعریف قرار می‌گیرد و دیگر آن جهان کوچک پیازی نیست که تصور شود خدا به صورت انسان‌وار در بالا نشسته و روزانه مشغول مدیریت و گردانندگی یکایک حوادث ریز و درشت است. بر اساس جهان‌شناسی جدید، آفریدگار هستی، از دید کسانی که به او ایمان دارند، جهان را بر اساس قواعدی ثابت اما روندی دینامیک و پویا طراحی کرده است که کنش و واکنش عناصر مختلف تشکیل دهنده آن به پیدایش وضعیت‌های نو، از نظر عرفا "خلق جدید" می‌انجامد، و تا اکنون که بیش از سیزده ملیارد سال از آغاز انفجار بزرگ گذشته است هنوز این فعل و انفعالات ادامه دارد، و چه بسا که انفجارهای بزرگ دیگری پیش از آن اتفاق افتاده باشد و یا در آینده اتفاق بیفتد. این را انشتین طراحی هوشمند جهان می‌نامید.

نظام دینامیک جهان، طبق این نوع از خداشناسی، تجلیگاه اراده خدا است، اراده‌ای که خود را از طریق قوانین کیهانی نشان می‌دهد، و در واقع همین قوانین خود اراده خدا هستند. چنین خدایی نیاز ندارد که همانند دیکتاتورهای کوچک به روش مایکرو منجمنت روی آورد و لحظه به لحظه در مدیریت ریز و کوچک جهان دخالت کند. همین ایده را به زبان دین زیر عنوان "سنت‌های تکوینی الهی" بیان می‌کنند، و ریشه آن در خود قرآن است که می‌گوید: "و لن تجد لسنة الله تبدیلا و لن تجد لسنة الله تحویلا" (سوره فاطر، آیه 43) یعنی در سنت خدا نه تبدیلی خواهی یافت و نه تغییری. سنت در قرآن به آن معنایی که ما امروزه از واژه سنت می‌فهمیم نیست، بلکه به رویه‌ای ثابت اشاره دارد که معادل قوانین طبیعی است. طبق این دیدگاه، هر برگی که از درختی جدا می‌شود و بر زمین می‌افتد بر اساس قانون جاذبه است که یکی از سنت‌ها یا قوانین طبیعی اوست. از این رو دیگر قوانین طبیعی نیز که بر نظام فیزیکی جهان حکم می‌رانند همه مظاهر و تجلی‌گاه اراده آفریدگار هستند، و مشیت او را به تصویر می‌کشند. به عبارت دیگر، اراده خدا قانون‌مند است و دچار آشفتگی و بوالهوسی نیست که هر دم سمت و سویی بی‌ضابطه بگیرد. این دیدگاه بر دو پایه استوار است، یکی پایه اپستیمولوژیک و معرفت‌شناختی که با علم و عقل سازگار است، و دیگری پایه اخلاقی که عدالت را امری بنیادی در کاینات تلقی می‌کند و خدا را از هر گونه ظلم و اعمال نابخردانه منزه می‌انگارد. پایه این دیدگاه را مسلمانان عقل‌گرا مانند معتزله و شماری از فیلسوفان و عارفان مسلمان نهادند.

در طرف مقابل، دیدگاهی قرار دارد که آن را مکتب کلامی اشعری در تاریخ تولید کرده و امروزه در میان مسلمانان به دیدگاه مسلط و غالب تبدیل شده است. طبق این دیدگاه، خدا مانند حاکم دیکتاتوری است که نه به عدالت پایبندی دارد و نه این قدر تحمل و ظرفیت دارد که به هیچ کسی و هیچ چیز دیگری اجازه بدهد تا دارای نقش و اراده‌ای در جهان باشد. از این رو اگر برگی از درختی جدا می‌شود تنها زمانی این اتفاق می‌افتد که خداوند خود مستقیما تصمیم می‌گیرد که آن برگ را از درخت جدا و به طرف زمین سرازیر کند. یعنی هیچ کس و هیچ چیزی در جهان دارای اراده و فاعلیت مستقل نیست. از آن جایی که نامعقول بودن این نظریه از دور هویدا بود، خود ابو الحسن اشعری متوجه شد که هیچ آدم عاقلی نمی‌تواند آن را بپذیرد و در نتیجه نظریه کسب را پیش کشید که با فرق نهادن میان خلق و کسب، این تناقض را برطرف کند، اما یوسف قرضاوی نوشته است که نظریه کسب اشعری در میان متکلمان به چیستان شباهت پیدا کرده و آن را "لغز اشعری" یعنی معمای اشعری نامیده‌اند. این دیدگاه جبرگرایانه است و مسئولیت را از انسان‌ها و موجودات سلب می‌کند و همه کارها را به تقدیر پیشینی و اراده مستقیم خدا ربط می‌دهد. چنین دیدگاهی مرز ظلم و عدل را از میان بر می‌دارد و هر کاری را در حق خدا جایز می‌داند حتی اگر کشتن اطفال بی‌گناه و رها کردن ستمگران به حال خود شان باشد. بر اساس چنین دیدگاهی است که پرسش‌هایی بر مبنای پدیده شر به میان می‌آید و بحث‌های فلسفی پیچیده‌ای را در پی می‌آورد که اگر خدا خیر مطلق است پس این همه شر در جهان او چه می‌کند؟ اگر او قدرت دارد که جلو شرور را بگیرد و نمی‌گیرد، مهربانی او چه معنا دارد؟ و اگر قدرت ندارد که جلو آن‌ها را بگیرد توانایی او چه معنا دارد؟ البته به این پرسش‌ها پاسخ‌هایی گوناگون داده شده است، چه از سوی شماری از عارفان مسلمان و چه از سوی متکلمان مسیحی و یهودی، اما این پاسخ‌ها نتوانسته است به این دعواها خاتمه بدهد زیرا شر و فاجعه دامن زندگی بشر را رها نکرده و علاو بر مصیبت‌های فردی که روزانه هزاران و ملیون‌ها مورد اتفاق می‌افتد، فاجعه‌های بزرگی مانند سونامی و زلزله و مانند این‌ها نیز همچنان مایه تباهی فراوان در زندگی انسان‌ها می‌شود. ریشه تمام این پرسش‌ها اولا به تصویر انسان‌وار از خدا بر می‌گردد و ثانیا به نظریه جبرگرایانه اشعری.

کسانی که نمی‌توانند بیرون از چارچوب تفکر اشعری به خدا و جهان نگاه کنند دانسته یا ندانسته هم اخلاق را ملغا می‌کنند و هم عقلانیت را، و در نتیجه به دام خرافه و یاوه‌گویی در می‌افتند. نسبت دادن فاجعه‌های طبیعی مانند زلزله به خشم خدا از همین دست است، که گویا خدا از گناهان انسان‌ها عصبانی می‌شود و از روی عصبانیت دست به کارهایی وحشتناک و ویران‌گر می‌زند. آنان از خود نمی‌پرسند که اگر قرار باشد انسان‌ها در همین دنیا جزای گناهان خود را ببینند پس آخرت برای چیست؟ همچنان آنان از خود نمی‌پرسند که اگر قرار باشد به خاطر چند تا معصیت که آدم‌ها مرتکب می‌شوند خشمش به این شدت برافروخته شود چرا این خشم را متوجه مجرمان بزرگتر نمی‌کند؟ وقتی که او قادر مطلق است و حتی افتادن هر برگ درخت را خودش مدیریت می‌کند، چرا شهاب سنگی را مستقیم به جان کسی که مثلا قرآن مجید را آتش می‌زند نمی‌فرستد، و به جایش مردمی را به خشم خود گرفتار می‌کند که صدها مسجد داشته‌اند و نماز می‌خوانده‌اند؟ در جواب می‌گویند که وقتی عذاب او می‌آید خشک و تر را می‌سوزاند، یعنی خشم او فرقی میان گنهکار و بی‌گناه نمی‌گذارد و همه را به یک سرنوشت مبتلا می‌گرداند. آنان نمی‌دانند که سوختن خشک و تر کار آدم عاقل نیست چه رسد به خدای عادل و حکیم. وقتی بپرسید که این کار عادلانه نیست، می‌گویند به کسانی که بی‌گناه قربانی شده‌اند در آخرت تاوان می‌دهد. این را نمی‌سنجند که به جای تاوان دادن در آخرت چرا در همین جا دقت نمی‌کند تا چنین اعمال زشتی اتفاق نیفتد؟ آیا کار خدا از روبات‌ امریکایی نیز خا‌م‌تر است که وقتی ایمن ظواهری را هدف گرفت صبر کرد که تا او به روی بالکن خانه بیاید و کنار زن و فرزندش نباشد و سپس موشک را فیر کند تا خانواده‌اش که مقصر نبودند آسیب نبینند؟ یعنی خدا به اندازه یک تراشه کامپیوتری که در حافظه یک هواپیمای بی‌سرنشین یا یک موشک هدایت‌شده قرار داده شده است در کار خود دقت ندارد؟

اگر کسی خود را از چنگ اشعری‌اندیشی رهایی ببخشد درخواهد یافت که این تصویر از خدا به هیچ صورت درخور شأن او نیست، بلکه مناسب حال چنگیز و هیتلر و ملا عمر است و او را تا سطح جنرال پینوشه و میلوسویچ پایین می‌آورد. راه معقول این است که خدا را از چنین زشتی‌هایی منزه فرض کنیم، و همان طور که عظمت کاینات او را می‌بینیم عظمت بی‌کران او را دریابیم و بپذیریم که او جهان را به خوبی دیزاین کرده است، اما فعل و انفعالات جهان ممکنات، عالم اضداد، با عوارضی جانبی همراه است که لازمه یک وضعیت دینامیک، رو به تکامل و در حال گسترش است، و در این روند عوامل گوناگون طبیعی فاعلیت دارند و بر کارکرد آن‌ها نتایجی مرتب می‌شود که گاهی برای بخشی از موجودات زیانبار و ویرانگر است.

می‌ماند این‌که چرا در قرآن مجید، و حتی در کتاب‌های مقدس دیگر ادیان، برخی از حوادث طبیعی به گناهان انسان‌ها ربط داده شده است. اگر ربط اعمال را با نتایج آن‌ها به صورت فردی در نظر بگیریم ایراد مهمی پیش نمی‌آید، زیرا تناسب عمل و جزا امری اخلاقی و عادلانه است و آن را می‌توان بخشی از قوانین تکوینی خدا دانست. این شعر مولانا اشاره به همین حالت دارد:
این جهان کوه است و فعل ما ندا/ هر ندا را باز می‌آید صدا
این امر ناظر به حالات فردی اعمال و نتایج آن‌هاست که محل مناقشه نیست، چه نتایج آن در این دنیا نمایان شود و چه در دنیای دیگر. مناقشه بر سر پیوند دادن حوادث طبیعی به سرنوشت انسان‌هایی است که اصلا جرمی نکرده‌اند، و پرسش از "مسئله خدا و شر" در همین زمینه به میان می‌آید. در همین راستا، شماری پرسیده بودند که چرا در قرآن مجید برخی از فاجعه‌های طبیعی مانند طوفان نوح و غیره به مثابه عذاب‌های گروهی اقوام قدیم به ازای گناهانی که کرده بودند معرفی شده است؟ در باره این پرسش بحث‌های الهیاتی فراوانی وجود دارد که این نوشته گنجایش پرداختن به آن‌ها را ندارد، اما یکی از تاویل‌های معقولی که شماری از متکلمان بر اساس کلام جدید مطرح کرده‌اند مربوط به مبحث زبان دین می‌شود. بر اساس این دیدگاه، زبان دین زبان موعظه و اصلاح اخلاقی انسان‌هاست، و برای چنین هدفی، به ویژه اگر آنان در مراحل عقب‌مانده عقلی و علمی قرار داشته باشند از داستان‌های رایج در فرهنگ‌شان برای ترساندن شان استفاده شده و تفسیری از آن‌ها به دست داده می‌شود که با این هدف همخوانی داشته باشد. یعنی صرف نظر از این‌که آن حوادث واقعا به آن شکل اتفاق افتاده است یا نه، تفسیر ایمانی از آن حوادث معطوف به اصلاح اخلاقی انسان‌هاست. یعنی در زبان دین اصل قضیه این نیست که آن حادثه اتفاق افتاده است یا نه، اما از آن‌جا که آن قصه‌ها در فرهنگ عامیانه مردم به عنوان حقایق مسلم تلقی شده است، از آن‌‌ها برای هدفی اخلاقی استفاده می‌شود، نه به سبک رویدادهای تاریخی. به عبارتی آن قصه‌ها تمثیلی است و کارکرد دیگری دارد. بحث زبان دین را باید جداگانه و در جایی دیگر شرح داد تا این موضوع بهتر دانسته شود.

برای این‌که نظریه متکلمان معتزلی در باره رابطه خدا و جهان بهتر قابل درک شود از یک مثال ساده استفاده می‌کنم. ما می‌توانیم کارکرد دینامیک جهان را به یکی از بازی‌های کامپیوتری تشبیه کنیم، هرچند جهان بسیار پیچیده‌تر است و بازی‌های کامپیوتری نمی‌تواند همه این پیچیدگی را نشان بدهد، با آن‌هم به عنوان یک مثال ساده می‌توان آن را به کمک گرفت. وقتی که کسی به طراحی یک بازی کامپیوتری اقدام می‌کند برای آن امکان‌هایی را در نظر می‌گیرد که بازی کنندگان بتوانند امکان برد و باخت داشته باشند. در این جا بازی کنندگان در بردن و باختن مسئولیت دارند، اما هم بردن و هم باختن تابع قواعدی است که طراح بازی در آن تعبیه کرده است، و بازی کنندگان نمی‌توانند بیرون از امکان‌های نهفته در درون این بازی دست به کاری بزنند. از آن‌جایی که همه فعالیت بازی‌کنان در چارچوب قواعدی است که طراح بازی در نظر گرفته است، این فعالیت‌ها به نحوی در طول اراده طراح بازی قرار می‌گیرد، ولی مسئولیت را از بازی‌کنان رفع نمی‌کند، زیرا دست‌شان را در فعالیت داخل بازی باز می‌گذارد. اگر یکی از بازی‌کنان پس از باختن مسئولیت باخت خود را به گردن طراح بازی بیندازد ادعایش پذیرفتنی نیست زیرا در بازی امکان برنده شدن نیز در نظر گرفته شده است، چنان‌که بازی کننده دیگر توانسته است برنده شود. طبق دیدگاه معتزلی، خدا طراح جهان است، اما به انسان و به دیگر موجودات هستی ویژگی‌ها و توانایی‌هایی داده است که در درون این طرح امکان تحرک داشته باشند و هرچند نمی‌توانند قواعد طبیعی را تغییر بدهند، اما در درون این قواعد امکان‌های فراوانی برای حرکت دارند و می‌توانند از کارهای زشت یا از حوادث زیانبار اجتناب کنند.

طبق دیدگاه اشعری اما، خدا هم بازی را طراحی کرده و هم خودش نشسته و شب و روز بازی می‌کند، و هم به هیچ کسی اجازه ورود به بازی را نمی‌دهد، بلکه همه موجودات را مثل مهره‌های شطرنج به حرکت در می‌آورد، یکبار مهره‌ای به نام آدم و یکبار مهره‌ای به نام شیطان، ولی او تنها بازی‌گر این صحنه می‌ماند و طبعا همیشه هم برنده است. طبق این دیدگاه، کسی که آدم می‌کشد، یا دزدی می‌کند، در حقیقت خودش نقشی ندارد بلکه خداست که همه این‌ها را مقدر کرده، هرچند برای کاری که به انجامش مجبور بوده عذابش هم می‌کند! بدون شک مبحث جبر و اختیار و قضا و قدر پیچیده‌تر از این است، و از هزاران سال پیش محل گفتگو بوده است، اما این اشاره می‌تواند ما را به فهم متفاوت و نسبتا معقول‌تر آن کمک کند.

ما نیاز داریم به سخن علم گوش دهیم و جهان را بر اساس یافته‌های علمی بشناسیم و هر گاه به فهم بهتری از جهان رسیدیم، که حتی اگر کامل‌ترین فهم از جهان نباشد دست کم کامل‌تر از فهم بطلمیوس و یونانیان قدیم است، آن گاه باید به سراغ بازسازی سامانه‌های الهیاتی خود برویم تا خداشناسی ما با اخلاق، عقل و یافته‌های علمی سازگاری پیدا کند. الهیات کهن زاده سطح دانش و عقلانیت جهان قدیم بود و امروزه با تنگناهایی جدی رو به روست. در صورتی که امروزه بر پایه دانش‌های نو، فاعلیت عامل انسانی و عوامل طبیعی به رسمیت شناخته شود، این به معنای نفی اراده خدا نخواهد بود و از صلاحیت‌های او در جهان نخواهد کاست، بلکه حریم او را از اعمال زشت و غیر اخلاقی مبرا نشان خواهد داد. اگر مومنان تصویری اخلاق‌مدار از خدا داشته باشند راه اخلاقی زیستن‌شان هموار می‌شود و اگر چنین نباشد اخلاق از دیانت کوچ خواهد کرد.

محمد محق


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
زلزله
گناه
نظرات بینندگان:

>>>   در این جهان حتی بال زدن پروانه ها موجب ایجاد طوفان اقیانوسی می شود. این نظریه آشوب در فیزیک هست و همه چیز به همه چیز مربوط هست.

>>>   احسنت ، دانشمند بزرگوار

>>>   هنوز . . . ملا ها کم نیستند که میگویند :
زمین بر شاخ گاو قرار دارد - گاو بر پشت ماهی و ماهی بر دریا .
وقتی خدا برای غذاب گنه گاران اراده کند گاو را فرمان میدهد تا شاخ خودرا بجنباند .
م.دانشمند

>>>   گنه کرد در بلخ آهنگری-- به شوشتر زدند گردن مسگری ...آقای قاضی چرا گردن مسگر قاضی گفته.گناه آهنگر بلخ بمن ربطی نداره
جاغوری

>>>   واقعا مطالب درست واموزنده

>>>   علوم به دو نوع است:یکی علوم طبیعی و دیگری علوم اجتماعی.
این دو بخش علوم هیچگونه را بطه و خویشی و قرابت با هم ندارند و کاملاً از یکدیگر جدا هستند و علمای دینی هیچوقت کوشش نکنند مسایل علوم طبیعی را با علوم دینی ارتباط بدهند و بگویند که شما یک چشم انسان را ببینید که چقدر پیچیده است و هیچ امکان آن که خود بخود بوجود آمده باشد،وجود ندارد و باید انسان خلق شده باشد.
در حالی که در طبیعت تمام انواع زنده جانهایی با چشمام مختلف و قابلیت های مختلف وجود دارد که اگر همه آنها را در پهلوی هم قرار دهیم، تکامل آنها در شرایط زمان ها و مکان های متفاوت قالل مشاهده است.
همچنان وسایل نقلیه خدا داد که عبارت از همان شتر و اسپ و قاطر و خر است،نه از نگاه سرعت و نه هم از نگاه مقدار باری که انتقال میدهند، قابل مقایسه با کشتی های غول پیکر و طیاره های غول پیکر و ریل های غول پیکر و موتر ها و طیاره ها و راکت های با سرعت غول پیکر قابل مقایسه نیست.
جهان ما با بیک بن یا همان انفجار بزرگ شروع شده است و از یک نقطه کاملاً کوچک،شاید به اندازه یک اتم که همه انرژی موجوده کیهان را در خود با درجه حرارت بی نهایت بزرگ داشته است. این نقطه کوچک آنقدر ناچیز و بی ارزش بوده است که از یک دانه ریگ هم کوچکتر بوده است.
این نقطه بی ارزش میتواند خود بخود بمیان بیاید،ازین که در عقب خلقت آن یک قدرت بزرگ خدایی وجود داشته باشد که این قدرت خود بخود وجود داشته باشد و یا بوجود آمده باشد.
باقی تمام حوادثی که در طبیعت بوجود می آید.بشمول توسعه کیهان که هنوز هم ادامه دارد و پیدایش ذرات بنیادی ماده و ماده و ستاره ها و سیارات و کهکشان ها و زمین ما و پیدایش حیات در روی زمین و تکامل آن تا انسانها به اساس قوانین طبیعت بمیان می آید.
شما حتی خود شاهد این مدعا هستید.
یک توته سنگ صیقل شده را از میان دریا بر دارید و به آن نگاه کنید و نگویید که خدایا قدرت های ته صدقه شوم که چگونه این سنگ را صیقل دادی،بلکه طول دریا را گرفته بطرف بالا حرکت کنید و به سر کوه برسید و ببینید که چگونه برف و باران سنگ های کوه را با خود آورده در جریان راه صیقل میکند.
به ابر ها نگاه کنید که از کجا می آیند؟
بروید لب بحر و ببینید که چگونه اشعه آفتاب بالای بحر ها می تابد و آب ابحار را تبخیر میکند و به ابر تبدیل میشوند و بر سر کوه ها میروند و در اثر برودت هوا به قطرات باران و برف تبدیل میشوند و بر روی کوه ها میریزند.
دانشمندان علوم کیهان شناسی و فزیک. اشعه خورشید را تجزیه میکنند و میبینند که چگونه اتم های هایدروجن در اثر تعامل هستوی به هیلیوم تبدیل میشوند و در اثر این تعامل انرژی آزاد میشود که به شکل نور و حرارت بر روی زمین میتابد.
چیزی که به علوم اجتماعی ارتباط میگیرد، این علوم ار عقاید و باور های بومی انسانهای اولیه که صد ها هزار سال پیش از نسل پریمات ها یا همان شانپانزه ها و گوریلا ها خود را جدا کردند و انواع و اقسام انسانهای اولیه را بوجود آوردند.شروع شده است و این عقاید و باور های قدیمی بمرور زمان به ادیان و ادیان به فلسفه و فلسفه به قوانین امروزی و رشته های مختلف علوم انسانی دیگر تبدیل شده اند.
پس جهان طبیعی ما یک مرحله بزرگ تکاملی را پشت سر خود گذاشته است و علوم جامعه انسانی ما نیر یک بزرگ تکاملی را پشت سر گذاشته است و این انسانها با این پیش زمینه تکاملی خود درین جهان با پیش زمینه تکاملی خود زندگی میکنند که هنوز هم هردویشان به تکامل خویش ادامه میدهند،اما دو رشته کاملاً جداگانه علوم است که هیچ پیوندی با یکدیگر ندارند.

>>>   تشکر از آگاهی دادن شما...
ایران مهد شیران

>>>   احسنت .کاملا درست .حقیقت را علم بیان داشته. فعلا صادق مصدق علم است از همه منظری از خلقت انسان وموجودات تا علل ومنشائ حوادث طبیعی وعلل زلزله.طوفان .سیل و..

>>>   علم بشرباوصف ترقیات که درتمام ساحات زنده گی بوقوع پیوسته بازهم ناچیز است. بطور مثال سرعت طیارات جنگی راکت های فضاپیما وراکت های نظامی زمین به زمین از۷-۸ درجه سرعت صوت بالا نرفته. همچنان قدرت بژرگنمای و دوربینی بترتیب از منفی ده به توان ده واز مثبت ده بتوان شانزده بالا نرفته و مثال های زیادی داریم که درین صفحه کوچک نمی گنجد. درحالیکه سرعت نوردریک ثانیه سیصدهزار کیلومتر و بزرگ نمایی ودوربینی هم بهمین اندازه خواهندبود .امروزه کشور آمریکا باوصف توانایی علمی تکنولوژی نتوانسته جلو گرد باد های مدهش واتش سوزی های مخرب را بگیرند. و السلام.

>>>   به نظر دهنده نهم!
آیا در قرآن کدام آیتی آمده است که خداوند گفته باشد: و امر کردیم نور را که فقط در یک ثانیه سیصد هزار کیلومتر فاصله را طی کنی و نه کمتر و نه زیاد تر!
اگر از فرمان من سرپیچی کنی،همان طوری که آدم و بی بی حوا را از جنت بیرون کردم، ترا نیز از جهان محو خواهم کرد!

>>>   به نویسنده و نظر دهندگان که در غفلت کامل به سر می برند فقط منتظر عذاب الاهی باشید مانند قوم نوح و قوم لوط و قوم سبا و داستان اقوام پیشین در قرآن را بخوانید و عبرت بگیرید این نویسنده نه محق است و نه محمد اجیر بیگانگان است می نویسد پول می گیرد کارنامه 40 ساله افغان ها که دایم در حال ظغیان هستند بیانگر این واقعیت است. چهار کلمه که یاد گرفتند خود را دانشمند معرفی می کنند و تلاش دارند از هر راهی معروف شوند حتی به بهای اهانت به خدا و دین و ارزشهای دینی و ملی. آقای محق؟؟؟؟؟ داستان فرعون را مطالعه کنید و فرعونی نکنید دیر یا زود در دریای قهر و غضب خدا غرق خواهی شد. در شهر کورها یک چشمه پادشا می شود در افغانستان فلاکت زده شما و امثال شما دانشمند هستید!!! اگر دین ندارید حد اقل آزاد مرد باشید.
غریب آشنا

>>>   عالیقدرمحق صاحب!
درصورتیکه ازعلم وتعقل کاربگیریم، بایددر... طالب بالگدبزنیم. فکرنمیکنیددرشرایط موجوداین عمل خطرحیاتی دارد؟
سعادت تان رامیخواهم.
عاقل

>>>   اشنا صاحب متفکر!
درروی همین زمین که گرداست ومتحرک وماوخودت دران زندگی میکنیم شایدبرایت جالب باشد که ۲۴۰۰ دین ومذهب وجوددارد. دین ماوتو درست ولی۲۳۹۹ دیگرغلط. دگه چطورهستی؟
الحاج سیداحمدقریشی

>>>   ابو الفضل چمروشیان نژاد :
زلزله پیوند با گناه دارد اما چه گناهی ؟!
گناه سست کار کردن ، گناه از کار دزدیدن ، گناه عالمانه کار نکردن ، گناه سمبل کاری ، گناه کم فروشی ، گناه رعایت نکردن حق الناس ، گناه بی اعتنایی به علم و عقل در انجام امور و...


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است