مساله رهایی پنج هزار زندانی طالب مانع آغاز مذاکرات؟
 
تاریخ انتشار:   ۰۹:۲۳    ۱۳۹۸/۱۲/۱۳ کد خبر: 162450 منبع: پرینت

طالبان هشدار داده اند که تا پنج هزار زندانی این گروه رها نگردند، در مذاکرات بین الافغانی با حکومت افغانستان اشتراک نمی‌کنند. رئیس جمهور غنی روز گذشته اعلام کرد که هیچ وعده‌ای برای آزادی پنج هزار زندانی طالبان نکرده است.

رهایی پنج هزار زندانی گروه طالبان یکی از خواست‌های مهم این گروه برای آغاز مذاکرات صلح بین الافغانی است که در توافقنامه پایان جنگ میان امریکا و طالبان نیز درج شده است.

سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر به دویچه وله گفته است: «هرگاه ۵۰۰۰ زندانی گروه طالبان از سوی حکومت افغانستان و ۱۰۰۰ زندانی حکومت از سوی طالبان رها شوند، مذاکرات بین الافغانی به تاریخ دهم ماه مارچ آغاز خواهد شد.»

آگاهان سیاسی افغان به این باور اند که اگر مواد توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان عملی نگردد، گفتگوهای صلح بین الافغانی با مشکل مواجه خواهد شد.

کمال صافی نماینده پارلمان افغانستان به دویچه وله گفت: «تمام جزییات توافقنامه صلح باید عملی گردد و اعتراض رییس جمهوری افغانستان مبنی بر اینکه زندانیان طالبان تنها به خواست دولت افغانستان رها می‌گردد، معقول نیست و گفتگوی صلح بین الافغانی را با مشکل مواجه می‌کند.»
صافی علاوه کرده است که رییس جمهور افغانستان باید قبل از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان اعتراض خود را برای رهایی ۵۰۰۰ زندانی گروه طالبان مطرح می‌کرد، "چرا که زلمی خلیلزاد در هر مرحله‌ای از گفتگوهای صلح جزییات این پروسه را با رییس جمهور افغانستان شریک کرده است."
این نماینده پارلمان افغانستان تاکید کرد: «قبل از امضای توافق نامه صلح میان امریکا و طالبان، مردم افغانستان نگرانی داشتند که رییس جمهور غنی برای حفظ قدرت، پروسه صلح را سبوتاژ می‌کند و اکنون با اعتراضات وی بر ادامه این پروسه این نگرانی افغان‌ها تبدیل به واقعیت می‌گردد.»

از سوی دیگر صالح محمد سلجوقی نماینده پیشین پارلمان افغانستان به دویچه وله گفت، امضای توافق نامه صلح میان امریکا و طالبان زمینه را برای گفتگوهای بین الافغانی صلح فراهم کرده است. به باور او برای آغاز این مرحله از گفتگوها باید زندانیان دو طرف برای اعتماد سازی رها گردند.
سلجوقی تاکید کرد: «رییس جمهوری افغانستان باید قبل از امضای توافق نامه نگرانی خود را در مورد رهایی زندانیان گروه طالبان از زندان‌های دولت افغانستان، ابراز می‌کرد.»
او علاوه کرد: «...رهایی پنج هزار زندانی طالبان از سوی حکومت افغانستان، بالای دولت افغانستان تحمیل شده است و برای همین رییس جمهور غنی در مورد رهایی زندانیان طالبان واکنش نشان داده است.»

جنجال‌ها بر سر رهایی ۵۰۰۰ زندانی گروه طالبان در حالی مطرح می‌شود که مارک اسپر وزیر دفاع امریکا در تازه‌ترین اظهارات خود پس از امضای توافقنامه صلح با طالبان، تاکید کرده است که جنگ افغانستان تنها از طریق سیاسی قابل حل است.

آقای اسپر خاطر نشان کرده که مطابق به امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان، طالبان باید از طریق سیاسی با دولت کنونی افغانستان به تفاهم رسیده و در مورد مسایل این کشور خود تصمیم گیری کنند.
به گفته او اگر تلاش‌های سیاسی تا سال ۲۰۲۱ میلادی به نتیجه برسد حضور نیروهای امریکا و ناتو در افغانستان نیز به صفر خواهد رسید و اگر این تلاش‌ها نتیجه ندهد، خروج نیروهایی امریکایی و ناتو از افغانستان نیز متوقف خواهد شد.

این در حالی است که رییس جمهور غنی نیز روز گذشته اعلام کرد که هدف دولت افغانستان از مذاکرات صلح با طالبان این است که یک گروه نظامی را به یک جریان سیاسی مبدل سازد در غیر آن ثبات دایمی در افغانستان برقرار نخواهد شد.
غنی در یک کنفرانس خبری گفت: «هیچ نوع تعهدی برای آزادی پنج هزار زندانی طالبان وجود ندارد». وی اضافه کرد درخواست هایی در این زمینه مطرح شده و «بارها به زلمی خلیلزاد و دیگر مقام‌های امریکایی گفته شده که این مساله بخشی از خودارادیت مردم افغانستان است.»

از سوی مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا در یک مصاحبه تلویزیونی گفته که امریکا دو سند اجرایی محرمانه دیگر در بخش توافقات نظامی با طالبان امضا کرده است.
او گفته است: «دو سند اجرایی دیگر وجود دارد؛ این دو سند محرم اند. این اسناد نظامی هستند که برای مصئونیت سربازان ما مهم اند، این اسناد به اعضای کانگریس نشان داده خواهد شد.»

توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان پس از ۱۸ سال جنگ و بیش از ۱۸ ماه مذاکره، بالاخره روز شنبه ۲۹ فبروری در دوحه پایتخت قطر امضا شد.
گروه طالبان به تازگی اعلام کرده که هرگاه حدود ۵۰۰۰ عضو زندانی این گروه از سوی دولت افغانستان رها نشوند، در مذاکرات بین‌الافغانی اشتراک نمی‌کند.

غضنفر عادلی


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
زندانی طالب
مذاکرات
نظرات بینندگان:

>>>   ۵۰۰۰ طالب رها شود ،چرا؟
اول طالب باید خلع سلاح شود و بعد فورم آدمیت خانه پری کند و بعد اگر آدم شد از زندان رها میشود.

>>>   خواست رهایی ۵۰۰۰ زندانی طالبان که اکثریت شان ترورستان حرفوی و قاتلین مردم کشور ماو مجرمین متکر است و تعداد شان محکوم به اعدام و تعداد شان به حبس دوام از جانب محاکم شرعی کشور ما حکم صادر گردیده و نظر به ترحم و لطف ریاست جمهوری تا کنون حکم اعدام بالای انها تطبیق نگردیده و همچنان موضوعحق العبد هم در میان است که خارج از صلاحیت ریس جمهور افغانستان است سخنان اقای ریس جمهور در پیوند به این خواست طالبان که گفته قبل از طرح و توافق دوجانب از اجندای بر نشست شان رهایی تعداد ۵۰۰۰ زندانی طالبان به هیچ وجه اصولی و قانونی نبوده اول باید نشست دو جانبه صورت بگیرد پس از بحث و توافق به رهایی زندانیان دو طرف اقدام صورت گیرد این نظر جناب ریس جمهور از هرحیث قانونی و اصوالی و خواست ملت است این هم ممکن نخواهد بود که تمام خواست های طالبان که نوع امتیاز دهی خاص به طالبان بدون هیچ دلیلی موجه امکان پذیر نیست تا قبل از نشست و تفاهم چنین چیزی عملی گردد و هم چنان تعهدی وجود ندارد که رها شده گان طالبان از زندان دوباره به صف جنگی طالبان بر نگردد بیشتر از سه هزار زندانی طالبان که در زمان حکومت کرزی از بند رها شدند چون ضمانتیوجود نداشت دوباره انها به صف جنگی طالبان بر گشتند و در مقابل نیروهای نظامی کشور به جنگ شان ادامه دادند که اکثریت شان در میدان جنگ کشته شدند و اشخاص انتحاری طالبان که کرزی با دادن یک لک افغانی انرا از زندان ازاد کرد تا دوبارهبه این جنایت رو نیاورد اما بازهم همان شخص انتحاری دوباره در شهر کابل خود را کفاند و چندین تن را به شهادت رساند فلذا سخن و نظر ریس جمهوراز هر حیث بجا و درست است .

>>>   غنی یهودی هر گز قدرت را رها نمی کند ولو اگر ۴۵ هزار نفر دیگر هم کشته شود

>>>   صلح طالب با امریکا به مردم افغانستان تعلق ندارد. زندانیان طالب قتل و جنایت کرده اند. باید محاکمه و جزا داده شند.
خدا قتل نفس را نمیبخشد.

>>>   به نظر رهبران سیاسی و جریان های مخالف رئیس جمهور غنی به منظور فشار آوردن به ایشان چشمان خود را بر روی برخی واقعیت ها می بندند، این که این جریان ها دم از مذاکرات بین الافغانی می زنند باید در مورد مذاکرات قبلی شان در مسکو توضیح بدهند که چی دستاوردی داشت جز این که بر نخوت و غرور بی جای گروه تروریستی طالبان افزود مگر طالبان تاهنوز حرکتی از خود نشان داده اند ویا حتی سخنی گفته اند که دلالت داشته باشد که اینان حقوق اقوام موجود در افغانستان و زنان و نظام جمهوری را قبول دارند؟ پس چرا این به ظاهر آگاهان سیاسی و رهبران عجله زیادی برای رهایی افراد جنگجوی طالبان دارند من که واقعا نمی فهمم.
زکریا

>>>   آزادی زندانیها یعنی تسلیمی در مقابل طالبان


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است