تمنا: ساختار فعلی شورای صلح ناکارآمد است
 
تاریخ انتشار:   ۱۱:۵۴    ۱۳۹۷/۷/۲۵ کد خبر: 155364 منبع: پرینت

در جلسه مشورتی شورای صلح برخی از دیدگاه‌هایم در باب صلح افغانستان را مطرح نمودم.
اهم این دیدگاه‌ها چنین است:

* ساختار فعلی شورای صلح ناکارآمد است؛ کسانی باید در رئوس شورای عالی صلح باشند که طالبان آنها را بی طرف بدانند و به لحاظ قومی و اعتقادی اقبال و علاقه مذاکره با آنها را داشته باشند.

* هیچ اجماع داخلی در سطح ملی در باب صلح و تعامل یا تقابل با طالبان وجود ندارد. این اجماع باید ایجاد شود و حکومت باید بی طرفانه در ایجاد شدن این اجماع اقدام کند.

* مطالعات من می گوید که طالبان سه گروهند: ایدیولوگ ها/دین مداران، جنگاوران، نظم ستیزان. لذا ورود از دریچه دین به صلح کافی نیست و تنها می تواند گروه اول را راضی کند؛ لذا باید با هر گروه با زبان خودش صحبت کرد و خواسته اش را شنید و تحلیل کرد.

* دینداران و علمای شورای عالی صلح باید با بخش دین مدار طالبان؛ و منابع عظیم اقتصادی و قوم مدارها باید با گروه جنگاوران پولی و قومی طالبان مذاکره کنند. با بخش سوم طالبان فقط از طریق تطبیق و اجرای درست قانون می توان مقابله کرد. این گروه سوم را نمی شود به آسانی قناعت داد. هر کشوری تعدادی مجرم و نظم گریز دارد.

* صلح باید از پروسه که نه زمان معین دارد و نه هزینه معین و نه هم دستاوردهای معین و از پیش تعریف شده، به پروژه تبدیل شود و هرچند وقت یک بار مورد بازبینی قرار گیرد و در بدل هزینه و زمانی که صرف می کند به ملت پاسخگو باشد.

* باید مقوله های متفاوت اما به هم پیوسته صلح سازی، صلح بانی، و اعمار صلح به عنوان سه مرحله ی ترتیبی صلح را از هم تفکیک کرد. ما هنوز در مرحله اول هستیم.

* با توجه به ناکامی مکانیزمهای دو و چندجانبه منطقه یی، بهتر است این مکانیزمها موقتا متوقف شود و ظرفیت ‌و توان حکومت بر ظرفیت های ملی و بومی برای پیشبرد صلح متمرکز شود.

* بازیگران فعلی صلح هم در داخل و هم در خارج بسیارند، این تعداد باید کم شوند و فعالیتها متمرکزتر شود. طالب باید بداند طرفش در مذاکره کیست.

* همه می دانیم که نقش ایالات متحده در پیشبرد صلح مهم است. باید چانه زنی بیش‌تری شود که سیاست این کشور در باب صلح، با سیاست حکومت افغانستان همسوتر شود.

* باید از تجارب صلح سازی کشورهای موفق دنیا، همچون سریلانکا و نیپال، بهره گرفت.

* برای مذاکره با طالبان و به موفقیت رساندن پروسه صلح به نظر من باید از طالبان حماسه زدایی و تاریخ زدایی کرد. اینکه آنها روزی با بخشی از مردم ما در جنگ بودند دلیلی نمی شود که تا ابد در افغانستان برادر کشی شود. اینکه حضور احتمالی طالبان در قدرت که شاید در پس مذاکرات اتفاق بیفتد را با نگاه حماسی، حقارت خود بدانیم، روند صلح را آسیب می زند.

داکتر فرامرز تمنا


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
تمنا
صلح
نظرات بینندگان:

>>>   شورای صلح صرف بنام است ، اینهارا حکومت همانند مشاورین بیشمار صرف مصروف ساخته تا به این نام بتوانند از امتیازات برخوردارشوند
اگر درهمینجا اینان را مصروف نسازد پس درکجا تعیین نماید؟؟
موضع شدن یا نشدن صلح مربوط امریکا وپاکستان است به ما شما ربطی ندارد این حرف زاغ خیل وال سفیر ونماینده فوقالعاده رئیس جمهور است،

>>>   همی شورای خیالی صلح وپارلمان کمیشن کار باردوش حکومت است

>>>   تا جاييكه كه ما خبر داريم شوراى صلح در سفير نشدن تمنا نقش نداشته و دل تمنا ناق سر شوراى صلح پر است. از رييس جمهور ناله كن كه سفير مقرر نكد و وزير خارجه هم شيطنت كرد در قسمت شما
عتيق

>>>   محترم صاحب داکتر تمنا// درخصوص طالیان وتقسیم بندیشان بدرست فرمایش کردید ودر اینجا باید گفت کسانی که این گروپ را تمویل میکنن یا تسلیح میکنند واموزش نظامی میدهند بسیار جلوتر از دولت مرکزی وحکومت افغانستان است چرا؟؟ از خاطر اینکه توانسته است این سه گروه را باهم درخدمت اهداف خود قرار دهد.از طرفی دیگر نبود یک اراده جمعی برا ی مبارزه با تروریزم در افغانستان وعوامل ذینفع این تروریزم پروری باید مشخص شوند .منظورم طالبان نیست هر فردی که علیه مصالح ومنافع ملی با اسلحه به مردم ونیروی پولیس حمله میکند وجان مردم بیگناه را میگیرد ناامنی ایجاد میکند تروریست است وممکن است طالب هم اگر دست بهچنین کارهایی برند تروریست است.اما باید نقش قدرتها ی حال حاضر درصحنه سیاسی افغانستان نظی پاکستان امریکا وانگلیس وعربستان وامارات وترکیه را درتمویل وتسلیح طالبان نباید از نظر دور داشت که هریک از این کشورها درناامنی در افغانستان نقش مهمی دارند واگر خواهان صلح واقعی هستیم باید این کشورها دست از سر افغانستان بردارند انوقت صلح دائم خواهیم داشت.//
داکتر عبدالرب آچکزی

>>>   اینهم برخورد یک مسلمان ترکی با مهاجرین مسلمان:
صاحب یک مغازه کوچک در شهر چینار در ولایت دنیسلی ترکیه در ویترین خود نوشته است که: "خریداران از افغانستان، ایران و سوریه حق ندارند وارد این مغازه شوند و خرید کنند".
به گفته این پورتال خبری، یکی از در در دنیسلی عکس این نوشته را در شبکه های اجتماعی منتشر نمود. به عقیده وی، تعداد موارد نژادپرستی در جامعه ترکیه افزایش یافته است و تاکید کرد که در سایر نقاط استان با موارد مشابه این اعلامیه مواجه شده است

>>>   این هم عمل حکومت خادم حرمین شریفین :
جمال خاشقجی، روزنامه نگار عربستان سعودی، در داخل کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مورد شکنجه قرار گرفته، انگشتانش در حالی که هنوز زنده بود بریده شده و سپس سرش از بدنش جدا شده است
= + چی ظلم واستبداد وناروای که درکشورهای اسلامی بالای انسانها جریان دارد ،درجنگل این وحشت وبربر یت نیست

>>>   نظرخوبی است واقعن.
داکتر عبیدالله.


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است