ایران و افغانستان در جنگ آب
براساس قراردادهای بین‌المللی آب رودهای مشترک باید میان کشورها به‌طور مساوی تقسیم شود اما این تقسیم‌بندی همیشه امکان‌پذیر نیست. برهمین اساس جنگ آب میان افغانستان و ایران یکی از دلایلی است که رابطه ٢ کشور را تحت‌تاثیر قرار داده است 
تاریخ انتشار:   ۱۸:۲۱    ۱۳۹۶/۴/۱۸ کد خبر: 135650 منبع: پرینت

هر کشور آب موردنیاز خود را از منابع مختلفی تامین می‌کند که یکی از آنها رودهای جاری است. این رودها همیشه از داخل یک کشور سرچشمه نمی‌گیرند. این سرچشمه‌های حیات، گاهی اوقات چند‌هزار کیلومتر را طی می‌کنند و از دو یا چند کشور می‌گذرند. به همین دلیل منازعات آبی میان کشورها از دیرباز وجود داشته است.

در منطقه‌ای مانند خاورمیانه که ذاتا خشک است و اکنون به دلیل تغییرات آب‌وهوایی خشک‌تر هم شده، آب یعنی آبادانی و هیچ کشوری حاضر نیست به راحتی آب را در اختیار دیگری بگذارد. موقعیت جغرافیایی ایران به‌گونه‌ای است که ٢٦رود کوچک و بزرگ ٢٢‌درصد از مرزهای ایران را تشکیل می‌دهند اما ٥رود بزرگ هیرمند، هریرود، اروند رود، اترک و ارس نقش حیاتی برای ایران دارند. در این میان از منازعات مربوط به ٢رود هریرود و هیرمند بیش از بقیه توجه کارشناسان بین‌المللی را به خود جلب کرده است. این ٢ رود در شرق ایران و در همسایگی افغانستان و ترکمنستان جریان دارند. هر ٣ این کشورها نیز آب‌وهوایی خشک دارند و این ٢ رود برای آنها ارزش زیادی دارد.

از سوی دیگر قراردادهای استعماری، خشکی آب‌وهوا و تنش‌های سیاسی در داخل افغانستان و همچنین میان کشور ما و ایران به بروز اختلافاتی درباره آب منجر شده است. به همین دلیل تا به امروز این اختلافات همچنان ادامه دارد. براساس قراردادهای بین‌المللی آب رودهای مشترک باید میان کشورها به‌طور مساوی تقسیم شود اما این تقسیم‌بندی همیشه امکان‌پذیر نیست. برهمین اساس جنگ آب میان افغانستان و ایران یکی از دلایلی است که رابطه ٢ کشور را تحت‌تاثیر قرار داده است.

رودخانه هیرمند با آورد تقریبی سالانه ٥/٨‌ میلیارد مترمکعب از کوه‌های غرب کابل سرچشمه گرفته و پس از طی ١٠٥٠کیلومتر وارد ایران می‌شود. در حال حاضر سهم ایران از آب این رودخانه حدود ٢٦ مترمکعب در ثانیه یا ٨٠٠‌ میلیون مترمکعب در‌ سال است.

برای حل این مشکل در قرن‌های نوزدهم و اوایل قرن بیستم، انگلیس میان ایران و افغانستان داوری کرد و در دهه ٥٠ میلادی به دلایل ژیوپلتیکی آمریکا نیز سعی در دخالت داشت. در هر حال هیچ توافقی در این زمینه به‌دست نیامد و مشکل از لحاظ فنی باقی ماند. طی ٢ دهه بعدی هر دو کشور اهمیت کمی به این اختلاف دادند، زیرا در آن مقطع آب برای شان حیاتی نبود اما در ١٩٧٢میلادی این اختلاف شدت گرفت و در ١٩٧٣میلادی معاهده رودخانه هیرمند بسته شد. در این معاهده ایران روابط بین‌المللی را به آب برتری داد و به همین دلیل از در مصالحه وارد شد.

اما در آن زمان کودتای افغانستان اتفاق افتاد با این حال مقامات کابل معتقدند با وجودی که این کودتا، مانع تصویب قرارداد آب هیرمند میان ایران و افغانستان شد، اما ایران از سهم ٢٦ مترمکعب در ثانیه خود از هیرمند استفاده کرده است. با این حال هم‌اکنون مدت اعتبار این قرارداد نیز به پایان رسیده است و اگر ایران خواهان جریان یافتن آب هیرمند است، باید قرارداد تازه‌ای را با دولت افغانستان منعقد کند و حق‌آبه آن را نیز بپردازد. بر همین اساس است که جریان آب هیرمند به دریاچه‌ هامون قطع شده است.

با تمام این تفاسیر این منازعه همچنان ادامه دارد و ایران هنوز هم خواهان حق‌آبه خود از رود هیرمند است. طی سالیان گذشته مقامات افغانستان بارها نظر خود درباره این موضوع را تغییر داده‌اند.

در ‌سال ١٩٩٢میلادی نماینده سازمان ملل که از دریاچه ‌هامون بازدید می‌کرد به ایران قول داد تا از خشک شدن این دریاچه و تضییع حق‌آبه ایران جلوگیری کند زیرا افغانستان با منحرف کردن مسیر رودخانه سدهای متعددی روی آن ساخته که این اقدامات به خشکی ‌هامون منجر شده است. در بهار ١٣٩٣ رایزنی‌های دیپلماتیک دو کشور و سازمان ملل همراه بارش سنگین سبب شد دشت‌ هامون سیراب شود اما این میزان فقط ١٠‌درصد آب موردنیاز‌ هامون بود و مردم این منطقه همچنان در بیم و امید کم‌آبی به‌سر می‌برند.

مقامات دولت کابل تا به حال اعلام نکرده اند که برنامه‌ای برای مذاکره با ایران درباره حق‌آبه آن دارند،اما تحلیلگران و کار‌شناسان غربی هشدار می‌دهند که نبود موافقتنامه‌ای در این زمینه، می‌تواند روابط افغانستان با ایران را بدتر کند.

موسسه مطالعاتی «شرق ـ غرب» در ‌سال ۲۰۱۰ با انتشار گزارشی درباره منابع آبی افغانستان، تاکید کرد: همکاری همسایگان درباره منابع آب، یک گزینه و انتخاب نیست، بلکه تنها راه موجود است. بنابر این گزارش، نبود موافقتنامه‌های دوجانبه یا منطقه‌ای در این زمینه، تهدیدی جدی را متوجه توسعه پایدار و امنیت در منطقه کرده است.

در حال حاضر افغانستان سالانه 70 میلیارد مکعب آب شیرین دارد که بیش از 80 درصد آن به کشور های همسایه سرازیر می شود.

کد (6)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
آب
ایران
نظرات بینندگان:

>>>   موفقتنامه ۱۹۷۳ موجود بوده و از هردو طرف منظور گردیده ههست. خشکی هامون بخاطر خشکسالی های متواتر بوده و نه بخاطر بند های متعدد از طرف افغانها. ساختمانهای آبی درآنطرف بدون مشوره افغانها نیز سبب استفده بیش از حد آب شده و در کم آبی همون بی تاثیرنیست.
کارته وال

>>>   آب افغانستان فقط به ايران نميره بلکه به ازبکستان، پاکستان، هند، چين هم ميره.
سؤال من اين جاست که چرا کليه طرح های تغيير مسير رودها فقط در قبال ايران اجرا ميشن و افغانستان به بقيه ی همسايه هاش کاری نداره؟

>>>   اگر افغانستان با ایران سر لج بیفتدوحقابه ایران راندهد برای ایران از یک جهت بد می شود ولی برای افغانستان از جهتهای بسیار یک اینکه:مهاجرینی که در ایران هستند ممکن است اخراج شوند وسیل میلیونی مهاجران به افغانستان مشکلات بسیاری به وجود خواهد اورد دوم:بنادر ایران به سوی افغانستان بسته می شودو این یعنی محاصره افغانستان در خشکی وضررهای اقتصادی زیاد وقطع سرمایه گذاری بین المللی سوم: راه اهنی که قرار بود محل اتصال افغانستان به اروپا شود باید در خواب ببینیم چهارم: قدرت منطقوی که می توانست کمکمان باشد تبدیل به دشمن قدرتمند منطقوی می شود
خلاصه ما نباید یک دوست را تبدیل به دشمن کنیم
دایکندی

>>>   ايران طبق معاهده از هيرمند کمتر از يک مليارد متر مکعب آب در سال دريافت می کند در حالی که به مهاجران افغان 20 مليارد متر مکعب آب مجانی می دهد.
با در نظر گرفتن سرانه ی مصرف آب در ايران که 300 ليتر در 24 ساعت هست و قيمت تمام شده ی آب در ايران که 1000 تومن برای هر متر مکعب هست ولی در شهرها 300 تومن و در روستاها 100 تومن میفروشه.

>>>   البته قرار دادن افغانستان در برابر ایران به نظر اغراق است. امریکائیها هستند که به واسطه نفوذشان در حکام افغانستان سعی در ایجاد تنش در روابط دو جانبه برای تامین منافعشان را دارند.
ورود افغانستان به این نزاع به دلایل روشن قطعا یک بازنده دارد و ان افغانستان است.اولا افغانستان بین 2 تا 2.5 میلیون نفر پناهنده در ایران دارد.که اتفاقا دیدگاه اکثریت مردم ایران نسبت به حضور طولانی مدت اینها مثبت نیست.اغاز دوباره اخراج گسترده اینها اولین گام عملی خواهد بود و حکومت افغانستان بهتر از هر کس میداند این جماعت که به زندگی با امکانات ایران عادت دارند به راحتی سطح خدمات رسانی ناچیز در افغانستان را نمیپذیرند.چنانکه همواره هم درخواستشون برای گرفتن تابعیت ایران را تکرار میکنن.خب اگر حکومت افغانستان اماده پذیرش چند میلیون شهروندش با سطح توقع زندگی بالا هستند بسم الله!!!
ثانیا ایران یکی از سرمایه گذاران عمده در افغانستان است.برخلاف بسیاری از کشورها که فقط ادعا دارند سرمایه گذاری های ایران در این چند سال مشخص بوده.نمونه ان اتوبان دوغارون هرات و طرح های که فقط با گشتن در اینترنت میتوانید از ان اگاه شوید.قطعا این سرمایه گذاری ها که بیشتر به خاطر توسعه کشور همسایه و افزایش سطح امنیت انجام شده و صرفه اقتصادی برای ایران ندارد تعطیل میشود.چنانکه راه اهنی که قرار بود به هرات کشیده بشود با این تنش ها رها شده.
ثالثا افغانستان ذاتا کشور فقیری است.از این منظر که در دنیا کشورهای محصور در خشکی فقیر به حساب می ایند.با توجه به سرمایه گذاری گسترده ایران در چهاربهار امیدواری وجود دارد با تخفیف های داده شده به تجار افغانستان نیازهای این کشور در زمینه صادرات و واردات تامین شود و لی مطمئینا در صورت تیرگی روابط دلیل بر دادن این امتیازات نیست.تنها راه جایگزین میشود بنادر پاکستان و دیگر نیازی نیست از وضعیت راهها و امنیت پاکستان چیزی بگوئیم و نقش مخرب این کشور در افغانستان که وابستگی بیشتر به ان نقشش را پر رنگ تر هم میکند.حکام افغانستان اگر به پاکستان اعتماد داشتن اینقدر به روند توسعه بندر چهاربهار توجه نشان نمیدادن.
رابعا ایران بر خلاف تصور برخی با کمبود اب مواجه نیست بلکه مشکلش اسراف در استفاده از اب است.حجم اب های قابل استفاده در ایران بالغ بر 90 میلیارد متر مکعب در سال است.از این میزان تنها 10 درصد سهم شرب و صنعت است یعنی حدود 9 میلیارد و بقیه صرف کشاورزی میشود.تنها کاهش 10 درصدی در مصرف اب کشاورزی با استفاده از سیستم های نوین ابیاری یعنی به دست اوردن ابی در حدود کل اب مصرفی شرب و صنعت.بخاطر همین برای اولین بار در تاریخ ایران دولت تصمیم گرفته ظرف 4 سال 10 میلیارد دلار در بخش اب کشاورزی سرمایه گذاری کند و 1 میلیون هکتار زمین کشاورزی را به سیستم های نوین مجهز کند.کل زمین های زیر کشت ایران 6 میلیون هکتار است.که یک میلیون ان به سیستم های پیشرفته مجهز است و ظرف 8 سال اینده 2 میلیون هکتار دیگر به ان اضافه میشه و این یعنی 50 درصد زمین های کشاورزی مصرف ابشان به 1 سوم کاهش پیدا میکند و میزان تولید محصولات به بیش از دو برابر افزایش پیدا میکند.در نهایت ایران قطعا در یک دهه اینده نتنها با مشکل اب مواجه نیست بلکه یکی از صادرکنندگان بزرگ محصولات کشاورزی در دنیا خواهد بود.حالا نیاز نیست از طرح های شیرین سازی اب دریا چیزی بگوئیم که شمال و جنوب ایران اب است.و حتی در ساخت نیروگاههای اتمی جدید هم بخش شیرین سازی اب دریا مورد توجه قرار گرفته.
این داستان مثنوی هفتاد من کاغذ است.بهترین کار انست که دو کشور همسایه از طریق گفتگو و تعامل مشکلشان را حل کنند اما اگر طرف افغانی همچنان به راه خود اعتقاد دارد دلیل ندارد ایرانیها هم مدام نقش دایه مهربان تر از مادر را بازی کنن.ایران با اقتصاد 900 میلیارد دلاری انهم در شرایط توافق بزرگ اتمی با غرب که توسعه اقتصادش را تسریع میکند با سطح فناوری بالا و قدرت نظامی بسیار زیاد و نفوذ گستره که تا امریکای جنوبی هم پیش رفته ایا نیازی به افغانستان دارد؟؟ در تیره گی روابط کدام طرف ضرر خواهد کرد؟؟

>>>   تنها راه حل حل مسئله آب هلمند زدن سد روی سر شاخه های ان است که از کوه های مناطق مرکزی سرچشمه می گیرد. در اینصورت هیچ کشوری نمی تواند افغانستان را منع کند که ازآب استفاده کند. برای استفاده کشاورزان مناطق پایین دست هم باید کانال کشی شود.
قراردادی که در زمان دو دولت نامشروع بسته شده خود به خود مشروعیتی ندارد.
پدران ما تعریف می کنند حدود 50 سال پیش از ایران تفنگ چی می امده و در مناطق مرکزی به هیچ کس اجازه زدن سد روی سرچشمه هارا نمیداده، اما امروز با برنامه مناسب می توان از این ظلم که به مردم افغانستان می رود جلوگیری کرد.
در آخر ما نمی گوییم به ایران آب داده نشود ولی حتما باید قرارداد جدیدی تعیین شد و شرایط حال کاملا در نظر گرفته شود.
همانطور که ایران آب خود را به کویت می فروشد ما هم حق خودمان می دانیم که آب خود را به ایران به بهایی منصفانه بفروشیم، البته نه اینطور که آب رودخانه رها باشد تا دشت های ایران سیرآب شود بلکه فقط در حد لازم توسط کانال کشی.

>>>   آب حیات هست باید هردوکشور استفاده کند

>>>   ایران با بستن مرزها و جلوگیری از ترانزیت کالا و اخراج فوری 7 میلیون افغانی میتواند پاسخ دهد

>>>   «هیرمند» رودخانه ی مشترک نیست ، تنها در خاک افغانستان جریان دارد

>>>   ایران هرگز نمی خواهد که مرز هایش را با افغانستان ببند زیرا بهترین بازار فروش امتعه ان افغانستان است ونفع زیادی از ان میبرد همچنان ایران از موجودیت مهاجرین افغانستانی بحیث نیروی انسانی در سخترین تولیدات خود از وجود انها به مزد کم استفاده کرده است واز طریق سازمان ملل متحد در ارتباط مهاجرین نیز کمک های را بدست اورده اند واز هم مهمتر که دین اسلامی وانسانی خود را انجام داده اند این چه ربط به مسله اب دارد وافغانستان هم اب را بروی ایران نخواهد بست زیرا بستن اب بروی یک کشور اسلامی هم کار معقول واسلامی وانسانی نیست .

>>>   ايران هيچ وقت تلافی نخواهد کرد. دولت افغانستان هم به خوبی اين مسئله را فهميده که ديواری کوتاه تر از ايران پيدا نکرده.
ايران طرفداران بسياری در افغانستان داره و هرگز حاضر نيست حتی يک دوستش را تبديل به دشمن کنه. شاهد اين که اجازه داد بنزين يارانه ای آن هم در شرايطی که تحت تحريم بنزين هست همچنان به افغانستان قاچاق بشه و حتی شهر کابل هم از سوخت ايران استفاده می کنه.
ولی ميل و رغبتی هم به توسعه ی روابط نداره. در واقع به افغانستان به عنوان يک نان خور اضافی و گرگ گرسنه نگاه می کنه نه برادر و خواهر.
اين هم زبانی مانند يک بارداری ناخواسته هست.
آب هيرمند تنها سلاحی هست که افغانستان می تونه باهاش ايران را کنترل کنه و سرش منت بذاره و بهش بنازه.
تصادفاً استان سيستان و بلوچستان هيچ نقش مثبتی در ايران ندارد و صرفاً از جهت حيثيتی جزو کشور ماست.
سيستان و بلوچستان حيات خلوت عربستان و پاکستان، مرکز قاچاق و ترور، محلی ناامن بدون گردشگر و سرمايه گذار هست و فقط برای ايران هزينه داشته.
جمعيتی هم نداره و می تونه کل استان تعطيل و ساکنانش به جاهاش ديگر ايران مهاجرت کنند.
فقط خواستم بگم توی دنيا جوری زندگی کنيد که از نبودنتون کسی نفس راحت نکشه.

>>>   فکر می کنيد چقدر خريدن همه ی آب های افغانستان چقدر پول می خواد؟ توی متن نوشته 8 مليارد متر مکعب مربوط به هيرمند هست که يک ملياردش به ايران می رسه.اگه با قيمت آب شيرين در خانه های تهران بخوايم حساب کنيد ارزشی کمتر از يک مليارد دلار خواهد داشت.
کمک های بلاعوض ايران به افغانستان، به مهاجران و سرمايه گذاری های ايران خيلی بيشتر از اين هست.
خواستم بگم اين قدر نسبت به ديگران مثل گرگ گرسنه نگاه نکنيد و خيلی به داشته هاتون ننازيد.
مهم ترين داشته ی شما زبان دری هست و از اين راه می تونيد به سرمايه ی مفت و مجانی و سود کلانی برسيد.

>>>   طبق معاهدات بین المللی رودخانه هایی که در طول تاریخ در یک مسیر جریان داشته است باید همان طور بماند و با ایجاد کشورها و مرزهایی سیاسی هیچ کشوری حق ندارد مسیر رودخانه ها را تغییر دهد یا مانع از جریان ان به مقصد خود شود که در طول تاریخ جریان داشته است. زیرا مرزهای سیاسی نمی تواند محیط زیست و جغرافیای طبیعی را نادیده بگیرد.
دانشجوی ماستری حقوق از کابل

>>>   ...معاهده سال 1351 میان امیرعباس هویدا نخست وزیر آن وقت ایران و موسی شفیق نخست وزیر افغانستان حق آبه ایران را که در اینجا نیز گفته شده مشخص ساخته است.
بیژن برنا تهران

>>>   اقا ایران هر نظری میتونه بده ولی چطور خالی کردن آبو از این طرف نمیگه که پمپ زدن و آب و به جای دیگه تخلیه میکنن
آوا

>>>   اب مشکلی است که سالیان دراز مردم درګیر ان بوده اند و متاسفانه در برخی مناطق دیده شده که منجربه خونریزی نیز شده است.

>>>   نظردهنده هشتم وبرخی دوستان ایرانی
نوع سخن گقتن و دروغ آشکار5برابر خواندن مهاجرین طبق آمار خودشان و همچنین بی ادبی در گفتار و تهدید به اخراج که اصلا در توان اینها نیست و اینها ملزم به قوانین بین المللی هستند همگی شخصیت اینهارانشان می دهدمشت نمونه خروار.
شیوا.کاندیداحتمالی بلخ

>>>   سلام!
معاهده تقسیم اب دریای هلمند در وقت اش بهترین معاهده بوده که آبرا بر اساس عدالت نه مساوات تقسیم کرده است. و در طول ۳۰ سال گدشته ایران از حق خود زیادتر دو چند و سه چند استفاده نموده که باید برای افغانستان قیمت اضافه برداشت خویش را بپردازد.
مجید کابل

>>>   متأسفانه بعضی افغان ها تصور می کنند روی زمين فقط يک دشمن دارند و آن هم ايران هست.
به خدا اگه اين قدر که دنبال گرفتن آب و نان از دهن يک کشور جهان سومی مثل ايران هستيد در مقابل بقيه هم شير بوديد وضعتان اين نبود.

>>>   به عنوان یه ایرانی امیدوارم مسئولین 2 کشور اجازه ندن که چنین مسائلی باعث ایجاد تنش و خصومت بشه. رابطه بین کشور ها نباید تحت تاثیر چنین مسائلی باشه. امریکا از صدراعظم آلمان (مرکل) جاسوسی میکرد ولی هیچ تاثیر عمیقی در رابط المان و امریکا بوجود نیومد و مثالهای گوناگون دیگه.اگه قرار باشه شیوه اختصاص اب یه رودخونه بخواد باعث تنش و یا جنگ آب بشه باید فاتحه روابط بین اون 2 کشور را خوند.سیاست ایران و افغانستان باید بر مبنای تعامل باشه نه تقابل. تقابل برای دشمنانه.در حالی که بین ایران و افغانستان دشمنی نیست.

>>>   دیگه هموطن های ما د کشور های دیگه مهاجر شدند همه آنها مهندس یا داری کار های بسیار کلان شدند . اما ما در اینجا بخاطر کار های شاخ وسنگین از کمر به پایین فلج شدیم .اینها به کنار هر 6 ماه بخاطر تمدید کارت آمایش ما مبلغ 1300000 تومان از ما به بهانه های مختلف میگیره.

>>>   با نظر شیوا کاندیدا احتمالی بلخ کاملا موافق هستم.
بهروز

>>>   مردم بلخ به کجا رسیدند که کاندید احتمالی آن ها چنین فردی می تواند باشد؟!!

>>>   طبق قوانین بین المللی کشوریکه محاط به خشکه است همسایه هایش نباید راه های بحری را بروی این کشور مسدود سازند اما همسایه های ما این کار را بارها انجام داده اند

>>>   شیوا جان کاندیدای بلخ
ایران خیلی راحت می توان مهاجرین افغان که از نظر شما در تعدادشان اغراق شده اخراج کندخودت هم میدانی هیچ ارگان بین المللی هم کاری نمی کند چون غیر قانونی هستند می فهمی!کار خیلی راحتی است ما اماروارقام دادن را از شما افغانها یاد گرفتیم که تعداد ایرانیان امریکا راپنج میلیون تخمین زده اید فقط در امریکا!!!! از این دوپهلو سخن گفتنتواین که که هر طرف که باد وزید همان طرف می چرخی خنده ام می گیرد هیچ کس به شما توهین نکرد فقط چیزهایی گفته شد واقعیت که به مزاق شما خوش نیامد دست از کینه وعقده ات بردار تا حداقل در ان دنیا در جایی بهتر از جهنم باشی!

>>>   آقای شیوا باز هم به شما یاد آوری میکنم در سخن گفتنتان از جانب عدالت خارج نشوید توهین و تمسخر نکنید و بیش از این نظرات کینه توزانه که موجب اختلاف بین دو ملت دوست میباشد را مطرح نسازید این مشکلات کوچک حل میشود ولی نباید روابط تاریخی و فرهنگی دو ملت هم زبان خراب شود من بسیار تعجب میکنم در یکی از شهرهای مهم ایران باستان یک فردی این چنین وجود داشته باشد که این قدر ضد ایرانی باشد!

>>>   به عنوان یک ایرانی از دولتمردان افغانستان می خواهم اب را بر روی ایران هر چه سریعتر ببندند از شما خواهش می کنم شاید با این کار بعضی ایرانیان که سنگ افغانها را به سینه می کوبند دوست وبرادر عزیزشان را بهتر بشناسند .
از افغانهایی که از بسته شدن اب حمایت می کنند یک جهان سپاسگزارم
یک ایرانی

>>>   وقتی افغانها رو میبینیم که با داشتن سرچشمه یک رودخانه اینقدر بازی راه انداختن باید به کشورهای عربی که چاههای نفت در اختیاردارند حق داد
دوستانی که نظر میدن و میگن ایران داره آب رو به کویت میفروشه
باید بدونن که این موضوع هیچ ربطی به وجود و زنده موندن یک رودخونه در کشور دیگر نداره و قوانین بین المللی این رو مشخص کرده منتها ما میبینیم که چطور افغانها از این موضوع سوءاستفاده میکنن
پس ایران هم باید منافع خودش رو فقط ببینه و سیاست خودش رو در برابر افغانستان تغییر بده
متاسفانه برادران افغان ما از زمانی که آمریکایها به کشورشان پا گذاشتن خودشون رو غربی فرض کرده و خدماتی رو که ایران از زمان حمله شوروی تا حالا بهشون رسونده رو فراموش کردن.

>>>   نو اندیشان طرز صحبت شما وبعضی دوستان افغان نه تنها شخصیت شما را نشان می دهدبلکه نشان می دهد که چه قدر کوچکید چه قدر بی انصافید چه قدر نمک نشناسید وچه قدر ظالمیدوما ایرانیها چه اشتباه بزرگی کردیم که درهای کشورمان را به سوی شما گشودیم شاید اگر این کار را نمی کردیم کسانی مثل نو اندیشان بر سفره ایران نمی نشستند ونان ایران را نمی خوردند واینک این گونه دشمنی نمی کردند چون از قدیم گفته اند دوری و دوستی.البته هنوز هم دیر نشده از برادران افغان می خواهم تا اب را بلکل بر ایران ببندندوتل می توانند دشمنی کنند ساید دولتمردان کشورم دیگر دایه مهربانتر از مادر نباشندودشمن خود را باز شناسندو...

>>>   اب هلمندمشترگ نیست تا اینکه تقسیم شود این اب مال افغانستان است

>>>   دوست ایرانی که در مورد روابط دو کشور صحبت کردند خیلی عالی حرف زدند و من مطمئا هستم که هر افغان و ایرانی که چنین طرز فکر داشته باشند باعث رشد اجتماعی و فرهنگی دو ملت میشود. گذشته از مسائل سیاسی کشور ها، ملت ایران و افغانستان با هم برادر هستند. ایرانی ها افتخار ما هستند!!!

>>>   جواب به "دیگه هموطن های ما د کشور های ...."
بلکه هموطنان های شما ابتدا به يک سری حداقل هايی در ايران می رسند و بعد کشورهای ديگر جذبشان می کنند(راهشان می دهند!).
ضمناً تو که به دنبال زندگی در کشورهای از ما بهتران هستی حتماً می دانی آن جا يارانه ای نيست و بلکه نيمی از حقوقت را بايد ماليات بدی. دو سوم باقی مانده هم خرج اجاره و آب و برق و انرژی ميشه و بقيه هم خوراکت.
درآمد سرانه ی هر افغان ماهانه 4 مليون تومن ايران هست و سالانه هر فرد غير مستقيم 30 مليون تومن از يارانه ی دولتی(روی حامل های انرژی و ساير بخش ها) استفاده می کنی و يک مليون تومن رقمی نيست نکنه اين را هم می خواهی از جيب ملت برداری؟(دولت ايران هر سال 10 مليارد دلار خرج اتباع افغان کرده در صورتی که يک مليون دلار از سازمان ملل کمک گرفته.)
خود ايرانی ها دوست دارند همين کارهای شاخ و سنگين شما را بگيرند و مانند شما فلج بشن و پول بگيرن ولی کارفرماها به خاطر ندادن حق بيمه، افغان ها را به کارگران ايرانی ترجيح ميدن!

>>>   باشیواکاندیدبلخ موافقم
آیاماباید به بهانه دوستی دوملت ازحقوق مسلم بگذریم وتوهین بشنویم .اول نقشه هلمندوهریرود راببینید وبعدهم مهاجران چندمیلیونی ایران وقوانین جهانی مهاجرت را.

>>>   کسی که با شیوا جان موا فقی:
بلی درست هر کشور باید طبق قوانین بین المللی رفتار کند پس افغانها طبق قانون حقابه ایران را می دهند وایران هم زبق قانون همه مهاجرین غیر قانونی را اخراج وبه ما بقی که مجازند وتعدادشان به هزار هم نمی رسد حقوق کامل می دهد چه بسا شناسنامه هم بگیرند واقعا ما ملت ایران هم خوشحال می شویم افغانهای مجاز دارای حقوق کامل شوند ودولت ایران طبق قانون عمل کند ونه بر اساس سابقه برادری وفرهنگی وتمام غیر مجازها که نزدیک به دو میلیون هستند تاره به اضافه کسانی که در رفت وامدند را اخراج کند ان وقت دوملت خوش می شوند ودیگر مظلوم نمایی از نوع افغانی خلاص

>>>   آقای شیوا متأسفانه از اکثر نظریات شما بوی فتنه انگیزی میاید.

>>>   با نظر شما موافقم.
اما افغان ها هیج وقت مظلوم نمایی کرده چون برای مظلوم مظلوم نمایی بی معناست عزیز دل

>>>   خوب شیواراست می گوید .
این چه طرزگفتاربی ادبانه ای است که باقدرناشناسی اززحمات افغانهاونادیده گرفتم حقوق قانونی پناهندگان یک شهروندی که هیچ نه ازقانون ونه ازاخلاق وانسانیت نمی داندبگوید مااخراج می کنیم .وسایت هم مستقیمانشرکندوجالب اینکه برخی هموطنان معلوم الحال حمایت کند

>>>   اخر تو چه می دانی که می گویی شیوا راست می گوید... که می گویید اب را به ایران ببندیم ان هموطن عزیزم هم گفت اخراج می کنیم چرا ناراحت می شوید چیزی که عوض دارد گله ندارد نکند توقع داری شما افغانها هر چه خواستید با ایران بکنید و بگویید اما هیچ چیز نشنوید در ضمن هر گاه شما از زحمات ایران تشکر کردید ماهم بابت پولی که به شما بابت کارکرد دادیم تشکر می کنیم در ضمن در گفتارتان کمی ادب را چاشنی کنید واینقدر متوهم وخودبین نباشید و به دنیای اطرافتان نظری بیفکنید تا ببینید ایران در حقتان چه لطفی کرده وشما همچنان طلبکارید

>>>   متأسفانه بسیاری از دوستان ایرانی و افغان ما بسیار سطحی و طفلانه نظر میدهند. دشمنی و ضدیت بین همسایه ها به نفع هیچ کدام ما نیست. روابط نیک و دوستانه و همکاری صادقانه با همدیگر به نفع هر دو کشور و در مجموع تمام کشورهای منطقه است. همانقدر که افغانستان از ایران نفع میبرد همانقدر ایران نیز از افغانستان نفع میبرد. پس همه چیز باید مطابق قوانین بین المللی ، قرارداد های قبلی و حسن همجواری حل شود. سیاست های ماکیاولی در بین همسایه ها، به جز نقصان برای هر دو طرف نتیجه دیگری ندارد و فقط همکاری صادقانه مبنی بر رعایت منافع هر دو طرف میتواند ضامن کامیابی هر دو طرف باشد.
پاکستان با ایجاد، پشتیبانی و تمویل طالبان به هدف ایجاد حکومت دلخواه شان در افغانستان، تیشه به ریشه خود زدند و امروز از بی امنیتی، ورشکست اقتصادی و بی ثباتی شکوه دارند. حکومتهای ایران و افغانستان باید از وضعیت فعلی پاکستان پند بگیرند و بدانند که فقط همکاری صادقانه میتواند مشکلات کشورها و مردم ما را کاهش بدهد.باید گفت که دلایل کمی آب در ایران بیشتر خشکسالی و بی امنیتی بوده است تا مداخله عمدی حکومت افغانستان.

>>>   چاره کارقطع راه ترانزیتی وتحریم کالای چندمیلیاردی ایرانی هاست و مهاجران هم برگردند تا اینها میلیاردها دلار دیگر از کار و مالیات اقامت انها سوءاستفاده نکنند.
سخت زن

>>>   بیش از90درصدهیرمنددرافغانستان وهریرود ازهم تنهادربخش کوچکی به مرز ایران نزدیک شده .نقشه راببینید و درزمان جنگهای افغانستان دوکشور همسایه سددوستی برای دشمنی بامابناکردند.
نواندیشان بلخ شیوا.کاندیداحتمالی بلخ

>>>   مګه افغانستان حکومتی دارد که ازمنافع افغانستان وحریم افغانها دفاع کند من که ندیدم اګر کسی پوست افغانهارا ازکاه پرکند حکومت کابل چشمهایش پت کرده وګوشهایش پنبه میګزارد سفارتش هم اظهار ناتوانی میکند خداخودش غم افغانهارا بخورد

>>>   نواندیشان بلخ:
اینقدر فتنه انگیزی نکن از جان ایران چه می خواهی دشمنت را اشتباه گرفتی دشمن افغانستان چتلستان است نه ایران در ضمن تو با این حرفها نمی توانی قوانین بین المللی را تغییر دهی افغانستان ملزم به دادن حقابه به ایران است

>>>   من با نظر شیوا جان بلخی کاملاً موافقم واز خداوند منان برایشان اجر طلب میکنم وبعد چرا شما ایرانیها ایقدر با توهین صحبت میکنین اگر مشکلتان مهاجرین افغان هست شما را خدا زودتر اخراج کنین تا بیشتر از این منت نکشن وتحقیر نشوند ویک حرف با مهاجرین دارم عزیزان بیاین به وطن اینقدر منت نکشین تا خودمان کشور خورا آباد نکنیم وسختی نکشیم هیچ کشوری دلش به وطن ما نمیسوزد من این نظرات ایرانیهارا خواندم دلم ترکیدو وا بحال شما مهاجرین که در اونجاه زندگی میکنید اگر کشور های دیگه بهشت برین باشد باز همان کشور خودمان اگر قبرستان هم باشد بهتر از آنجا هست وسلام م.ح.لطفا نظر من را پخش کنید

>>>   اقای شیوا گپ راست و حقیقت را بیان کرده

>>>   آقایی که ادعات میشه، بازم ما سرچشمه داریم شما که آب رودخانه ای که از کوه های ترکیه شروع می شود و به کویت ختم می شود رو هم می فروشید.
هیچ کس منکر حق آبه ایران از رودخانه هیرمند نیست، منتها این قرارداد دیگر مشروعیت ندارد، براساس قوانین بین الملل، شما هم خودتان کم منابع زیرزمینی ندارید، مثلا حدود 500-700 سال گاز، مثلا همین میدان مشترک با قطر، آیا راضی به اضافه برداشت قطر حتی به اندازه یک متر مکعب هستید؟ نه مشکل شما این نیست که ما سرچشمه آب داریم یا نداریم مشکل شما این است که همه چیز را تماما برای خود می خواهید. کاری هم ندارید حق شما هست یا نیست. پس بهتر است که براساس شرایط جدید و خشک سالی های سال های اخیر قرارداد منصفانه و جدیدی بین دو کشور تنظیم و منعقد شود تا از هر گونه اختلاف بی جهت جلوگیری شود و شماهم از زیاده خواهی دست بردارید همانطور که در موضوع سد سلما هم خودتان رفتید روی رودخانه در مرز ترکمنستان سد زده اید اسمش را گذاشتید سد دوستی و از آب و برق آن استفاده می کنید در حالی که انتظار دارید ما آب را باز بگذاریم تا شما حال کنید. نه برادر من اینطوری نیست. همانطور که شما آب و نفت و گاز و ... خود را براساس قیمت عادلانه (یا ناعادلانه به خاطر شرایط تحریم ایران) می فروشید افغانستان هم حق دارد برای آبی که از این کشور سرچشمه می گیرد مبلغ مناسب بگیرد .
>>>   جایی به نام افغانستان وجود ندارد.این تکه از خراسان باید به ایران برگردانده شود.

>>>   بند سلما در سال1355 تهداب گذاری شد ودر سال 1395 اکمال شد
بند های بخش اباد وکمال خان که در سال 1396 تهداب گذاری میشوند چهل سال بعد در سال 1430 تکمیل میشوند
ر

>>>   حکومت افغانستان باید از طریق تونل دوم سالنگ در یای پنجشیر را به سمت شمال بگرداند تا دشت های قندز حیرتان وجوزجان وبلخ آبیاری شوند وبطرف اسرائیلستان نرود
ر

>>>   به جناب اسمعیل یون خانم محترمش آرین یون پاکستان بازهم کنر را راکت باران کرد یکبار جرئت بخرچ دهید اقلا آنرا محکوم کنید

>>>   >>> جلوگیری از تخریب بند سلما
سه سال پیش در هنگام اقامت کاری ام در هرات یکی از دوستانم به من تماس گرفت و گفت که برای یک کار فوری می خواهد مرا از نزدیک ببیند. من از اوخواستم که به منزلم بیاید. وقتی آمد گفت که از او خواسته شده که در بدل یک مبلغ هنگفت در انتقال 1300 کیلو گرام مواد انفجاری به بند سلما درولسوالی چشت شریف همکاری کند. در آن زمان بند سلما هنوز به پایه اکمال نرسیده بود و کار آن ادامه داشت. ضمنا قابل یادآوری می دانم که این دوستم در گذشته به دلیل فعالیت های که در صفوف مجاهدین و بعدا نیروهای امنیتی داشت به خوبی با ساحه و مناطق خاص آن آشنایی کامل داشت و به همین دلیل هم شاید برای انتقال مواد انفجاری به او مراجعه کرده بودند. وقتی از دوستم پرسیدم که چه می خواهد بکند؟ در پاسخم با قاطعیت گفت که به هیچ صورت نمی خواهد به کشورش خیانت کند و به همین دلیل به من مراجعه کرده است. من ضمن سپاسگزاری از او خواستم که برای جلوگیری از این جنایت و دستگیری عاملین قضیه با نیروهای امنیتی همکاری کند.
همین شد که موضوع با ریاست امنیت ملی در میان گذاشته شد و در یک عملیات موفقیت آمیز نیروهای مسلح کشور، عاملین و مواد انفجاری به دست دولت افتاد و از جنایتی هولناک که می توانست یکی از زیرساخت های اقتصادی ما را فلج کند، جلوگیری صورت گرفت. این روزها که بحث مهارآب های کشور گرم شده خواستم که این موضوع را با همه شما عزیزان شریک سازم که چه تهدید هایی برای این که افغانستان به خود کفایی و رفاه نرسد، جریان دارد.
فرهاد مجیدی

>>>   Bagramyan
ایران ستیزی غیر مهار امروز در حکومت حاجی غنی احمدزی از سوی حلقات و افراد تمامیت خواه و انحصار گر ریشه ژرف در پارسی ستیزی دارد نه ، در واکنش به آظهارات اخیر روحانی ریس جمهور ایران در مورد ساختمان بندهای آب کردان در مسیر رود هلمند و ....

>>>   اينم از دست بي نمك ما ايراني ها هست
ان شاء الله نسل هاي اينده ايران زمين (دهه ٨٠ و ٩٠) وقتي اومدن
و ديديد كه مثل ما جوانان نسل اول و دوم انقلاب ، اهل مسامحه
و برادر و برادر گفتن به افغانستاني ها نيستن و تره هم براي همزباني با شما
خورد نمي كنند ! اونوقت كه همه را رد مرز كردند و بهانه اي هم براي ماندن نداشتيد و رفتيد ، خواهيد ديد چه اشتباهي كرديد كه با روح و روان ما ايراني ها بازي كرديد

>>>   خدا شاهده كه اگه كمي فهم و درك در مردم افغانستان بود
الان اوضاعش اين نبود ...
بدبخت ترين كشور و بي فرهنگ ترين مردم و نفهم ترين و
كم درك ترين مردمان رو در همين به ظاهر كشور ميشه پيدا كرد
اميدوارم كه نشر بديد تا بخونن

>>>   من به عنوان یک ایرانی شک ندارم که شبکه اطلاع رسانی افغانستان به عنوان مزدور آمیکایی ها و وهابیهای سعودی فعالیت می کند.
مثل اینکه این مسائل ایران ستیزی و کینه و نفرت این رسانه نسبت به ایران تمام شدنی نیست.

آقای مدیر شبکه اطلاع رسانی، شما خیلی به خود زحمت ندهید ما اختیار و حیات آب شرب مردم و کشاورزی را به دست امثال شما ها نمی دهیم. در حال حاضر ما سومین کشور در دنیا از لحاظ طراحی و اجرای سد هستیم و همینطور هم در زمینه طرح های بزرگ شیرین سازی و انتقال آب در رده کشورهای تراز اول جهان هستیم.

آقای محترم نویسنده تفرقه انداز، بهتر است که شما اول نگران استقلال کشور خود باشید که مقامات آمریکا بدون اطلاع دولت مردان افغانستان از طریق میدان هوایی اختصاصی وارد کشور شما می شوند. رئیس جمهور و سایر مقامات شما اجبارا برای عرض ادب به دیدار آنها می روند. در کشور شما مقوله ای به نام منافع ملی وجود ندارد و دولت مردان شما و رسانه ها را می توان با اندکی پول خرید. نمونه بارز آن افتخار کسب مقام اول در فساد مالی و ادامه جنهای داخلی حداقل دو دهه است.

شک ندارم که آل یهود(سعود) وهابی و آمریکایی ها هم شما را خریده اند تا هر روز یک موضوعی را برعلیه ایران در رسانه خود درج کنید. من قبلا هم در همین شبکه نوشته ام که اگر جرئت دارید یک بند بر روی رودخانه هایی که به پاکستان روان می شوند اعمار کنید. در این صورت حتما نیروهای ویژه پاکستان در قالب طالبان و داعش پاسخ شما را خواهند داد.

دولت ایران به دلیل رعایت حسن همجواری و کمک به مردم افغانستان همیشه خویش تن داری می کند ولی متاسفانه برهی از دولت مردان افغانستان و برخی از رسانه های مزدور آل سعود و آمریکایی ها این نوع از رفتار ایران را به حساب ضعف می پندارند.

من مدت زیادی در افغانستان حضور داشتم و از نزدیک با برخی از شما هانشست و برخواست داشتم، فکر نمبی کنم که با وجود افراد به اصطلاح روشن فکری مثل شما ها این کشور صلح و آارمش را ببیند.

>>>   >>>   ایران
اگر قادر به انجام وظایف خود در قبال پناهندگان طبق پروتکل های بین المللي نیست از سازمان ملل بخواهد پناهندگان را به دیگر کشورهای پناهنده پذیر اسکان مجدد دهد.

>>>   سوال از برادران ایرانی،
واقعا چرا افغان ها از دولت ایران ناراضی اند؟
1-افغان ها قدر نشناسند؟
2-ایران به وظایف خود طبق موازین بین المللي وشعارهای عدالت خواهی که خود ادعا دارد عمل نمیکند؟ 3-اگر پناهنده گان به قول خودتان سربار شما هستند!!!!
چرا همانند ترکیه وهند و...تقاضای اسکان مجدد از طریق سازمان ملل برای پناهنده گان نمیکنید؟

>>>   واقعا چرا ایران تقاضای اسکان مجدد به کشور ثالث برای پناهنده گان از طریق سازمان ملل نمیکند؟ ؟

>>>   ما فرض ميكنيم كه از جمعيت سه ميليوني مهاجر افغاني
در ايران يك ميليون نفر كار كنند( خيلي ها با خانواده اومدن)
البته كارهاي مفيد هم كنند و گدايي و سٓر سرك ايستادن و دست فروشي اتباع بيگانه رو كار مفيد و سازنده براي ايران نمي دونيم و در اين محاسبه
امار بزه و هزينه هاي اجتماعي تحميل شده به ايران رو صفر حساب ميكنيم!
خب.. يك ميليون نفر هم همه كارهايي نمي كنند كه ايراني ها نتونن انجام بدهند ... به نظر شما كشوري با ابعاد و جمعيت ايران و توليد ناخالص داخلي
شش صد ميليارد دالري و اينهمه نخبه و دانشمند و مراكز فكري ر تصميم گيري ، نمي تاند كه مشكل نبود چند هزار كارگر اجر پز و چاه كن و ...
مرتفع كند!؟

>>>   اول اینکه شمامهاجرین و بیرون کنید وقطع رابطه کنید تنها افغانستان ضررنخواهد کرد شما چند برابر ضرر خواهد کردمهاجرین رازیاد تو سرمان نزنین بیسیار از کار های تافت فرسا که مهاجرین انجام میدهدتعطیل میشود قیمت تمام شدهکالا افزایش خواهدیافت اینقدر دلتانرا صابون نزنیدشعر فارسی است میگوید(زحکمت گرببندددری زرحمت گشاید دری دیگری) چشمه اگریکی باشد عالم خشک میشود،؟،

>>>   درجهان خیلی کم ممکن است که دوهمسایه باهم مشکلی نداشته باشند طور مثال امریکا با آن همه قدرت وامکانات با کشور کوچگ مکسیکو مشکل موادد مخدر قاچاق دارد ترامچ گفت با پول خوشان درمرز دیوار کشی میکنیم کشور درجه دوم وسوم اقتصادی جعهان چین وجاچان به هم سال ها دردشمنی گذراهندند ، کوریای شمالی با جنوبی هند با پاکستان عرب باقطر چین با هند ترکیه با یونان انگلستان با آیرلند و ارجنتاین تاجکستان با ازبکستان روسیه با اوکرائین وده ها نمونه دیگر ، اما متمدنتریم وهوشیارترین ومدبترین آنهای اند که احترام متقابل را حفظ کنند با منطق راستین باهم درحل مشکل جربحث گذشت تحمل نمایند ، مثلا امریکا متیواهند دریکروز مکسیکورا اشغال وضمیمه خاک خود سازد اما این کار را نمیکند چون درست نیست ئخلاف اخلاق است
مشکل ایران وافغانستان هم خیلی بزرگ ولاینحل نیست با چند بار مذاکره وطرح های مختلف شاید نتیجه بدست آید که به نفع هردو طرف باشد مثلا مردم افغانستان اینرا نمیخواهند که برادران ایرانی ما دچار خساره خشک آبی گردد حالا میشود جور آمد کنند مثلا ایران برق بدهد افغانستان آب ، ایران گندم بدهد افغانستان آب را ذخیره نکند ایران امتیازات ترانزیتی بدهد افغنستان درحد توان وامکانلات خود ، درنتیجه روی دشمنان مکا سیاه ودوستانه باهم زندگی میکنیم ،
ر

>>>   بحث آب یک بحث کاملا کارشناسانه است. از مطلب فوق برمی اید که نویسنده مطلب هیچ سررشته ای از اب ندارد و حتی قرارداد هیرمند را هم از نزدیک ندیده است. در کجای قوانین بین المللی امده است که ابهای مرزی باید بصورت مساویانه تقسیم شود؟ اصلا قوانین لازم الاجرای آبی در جهان وجود ندارد. در کجای قراردا هیرمند برای ان مدت اعتبار مشخص شده است که نویسنده ادعا کرده مدت اعتبار ان پایان یافته است؟
از سایت شما هم توقع نمی رود که هر مطلب خام و نپخته ای را به صرف پر کردن صفحات خود نشر نمایید.

>>>   میگویند اگر با دوستت نزاع کردی چیزی بگو که بعد از آشتی نزدش خجل نباشی

>>>   آیا می دانید که افغانستان به خاطر منافع پاکستان کار بندسازی بر دریای پنجشیر، کابل، کنر ها و چندین بند دیگر را سر دست نمی گیرد.
آیا می دانید که کوهای جنوب افغانستان که دارای چهار تراش است در انحصار پاکستان قرار دارد.
آیا می دانید که کار بندر چابهار در ایران را خود دولت افغانستان به خاطر منافع پاکستان سنگ اندازی می کند.
آیا می دانید که تمام ذوب آهن های افغانستان را خود دولت افغانستان به برشکستی رسانده است. آیا می دانید که افغانستان به دوبرابر قیمت از کشورهای دیگر انترنت با کیفت به مراتب خراب تر را می خریداری میکند.
سید هاشمی
ادمین ④
نویان دخت
سویدن

>>>   به کسی که گفته منت نگذارین. آقاجان کسی منت نمی گذاره. اصلا بحث منت گذاشتن نیس. موضوع رعایت مقررات و قوانین هر مملکت است و مسئولیت هر شخص برای این قوانین. نمیشه چند میلیون مهاجر توقعات بیشتر از توان میزبان داشته باشن و هميشه هم ناراضی باشن. همین موضوع در کشورهای میزبان دیگر مثل پاکستان و استرالیا و اروپا و ....هم وجود داره. من دوستانه گپ میزنم که افغانستانی های عزیز بفکر ساختن و آبادانی وطن خود باشن و مثل بقیه ملتها برای این کار مبارزه کنند

>>>   Ahmad Idrees Rahmani II heeft de video van TOLOnews gedeeld.
وقتی احماقت سیاسی دولت را میبینی و در عین زمان متوجه میشوی که مردم هوشیار و کم فهم و نافهم کشور همه به صورت یکسان از احماقت سیاسی حمایت میکنند نسبت به آینده صلح امیز افغانستان خیلی به مشکل میشود امید بست.
در این مقطع زمان خس به بینی کشور های پر قدرت همسایه انداختن به جز دعوت نمودن خون و باروت به زندگی مردم افغانستان چیزی دیگری نیست. وقتی تانکر های مملو از مواد منفجره در سرک های کابل منفجر میشود همه داد میزنند که خدایا این روز چرا به سر ما آمده است. اما وقتی مساله روابط نیک همرای کشور های دیگر مطرح میشود چنان عمل میکنیم که گویی پر قدرت ترین ملت دنیا باشیم. در حالیکه ما پر قدرت ترین کشور دنیا نیستم. صرف میخواهیم ثبوت کینم که ما ملتی هستیم که بجز منطق انتحاری دیگر چیزی نمیدانیم. از الف تا یا مردم کشور منطق فکری شان در دنیای سیاست منطق انتحار کردن است.
به هر صورت برای فعلا کاری نمیتوان کرد به جز اینکه بگوییم که این اشتباه محض است.

>>>   بنده با انتقاد فراوانی که از دولت موجود دارم حرف های رئس جمهور محترم را بسیار دقیق میدانم و نظرم به شخص ایسان مثبت است. سخنان رئیس بیان گر این است که ایشان مشکلات جامعه افغانستان را خوب درک نموده است. چه بگویم جامعه ما از ده هایی قبل و یا از قرن های گذشته در میان مردم ما و حکومت رابطه منفی و غیر عادلانه و نبود حاکم بوده مردم ما با اینکه کمی به سوادشان افزوده شده باز هم منفی نگر و نگاه غیر واقیت گونه دارند و مسایل و مصالح کشور را خوب درک نمی کنند.شما مردم عزیزم کشورم بدانید تمام کشورهای عمده جهان از جمله همسایگان ما به کشور ما به عنوان یک لقمه آماده شده می بینند نمی خواهند کشور ما آرامش ببیند چون اگرافغانستان آرامش یابد کالاهای که در هیچ کشور جهان جای ندارد به کشورما میاید این همسایه ما در مورد ما نگاه پلیدانه دارند. در کل تلاش کنیم نگاه خود را اصلاح کنیم اعتماد به یکدیگر داشته باشیم اعتماد به بیگاه هلاکت و نابودی ما و جامعه ما را در پی دارد ما باید به یکدیگر اعتماد کنیم ما از سر زمین تمدن کهن و غنی افغانستان عزیز هستیم باید با نگاه درست خانه خودافغانستان را درست کنیم ما میتوانیم ای بزرگوران ای دوستان دلم خون است از دست همسایه های پلید!!
رضاورس بامیانی

>>>   غلط فهمی نشود که مشکل ایران این نیست که افغانستان مطابق قرارداد سهمیه ایران را نمیدهد ] بلکه اینست که ایران به سهمیه قناعت ندارد میگوید هرچه هست ازما ! شما استفاده نکنید
خود شان آبرابرای کویت می فروشند .از ما بالاتر از قرارداد آب میخواهند آیا بازهم افغانستان مقصر است ؟؟

>>>   پست های جالبی بود از گفتگوی غیر مستقیم میان افغانستانی ها و ایرانی ها.یک نکته در مورد مهاجرین باید بگم که ایرانی ها هیچ گاه از روی انسان دوستی به آنها جا نداده و اگر احساس نیاز نداشت تا حالا صد بار اخراج کرده بود ایرانی ها از حضور مهاجرین منفعت چند بعدی می برن و بعد با ریا کاری خودشان را خیر جلوه می دهند و اگر نبود جوانان افغانستان رژیم اسد مورد حمایت ایران سقوط کرده بود و اگر نبود جوانان و کارگران افغان در جنگ هشت ساله خرم شهر دیگه دست عراقی ها بود و اگر نبود مردان افغانستانی ایران اینقدر آباد نبود روی هر آجر ساختمانی تان نقش دست کارگر کم مزد و بدون بیمه افغانستانی هس و از استقلال دم نزنید که هنوز سرتان را توی لاک خودتون کردن و چون کرم ابریشم پیله کردن و بستن درهای کشور به روی جامعه جهانی و در انزوا زندگی کردن استقلال نیست و البته شما توانایی ان را هم ندارید.

>>>   هم اکنون ایران در انزوای بین المللی به سر میبرد حتی با وجود توافق با قدرت های .
همچنان اقدامات بی ثبات ایران و افراطیون در ایران مخل امنیت جهانی است.
اولا در پاسخ به اون ایرانی که گفته بود ۷ میلیون رو اخراج کنید اون ۷ میلیون نیست و یک و نیم میلیون است اونم طبق اخریت امار های سازمان امار ایران.
برفرضم اخراج کنه همه میرن اروپا،استرالیا،امریکا چون میدونی دروازه های جهان به روی ما باز است.

>>>   دوستان در این مقطع زمانی که افغانستان در گیر جنگ نا خواسته در کشور است ، دارند دست های مخرب ار این آب گل آلوده ماهی می گیرند این موضوع آب چندین دهه جریان داشته و دارند چی لزوم داشت که این زمان مطرح شود ، قسم که معلومه دست های مخرب دارن بر نامه ریزی می کند تا دو کشور هم زبان و ازاین موقعیت استفاده سوی کنند که ایران رو مجبور به اخراج مهاجران و دولت رو در این راستا در تنگنا قرار و همه جوانان و فامیل ها رو قربانی یک جنگ نا خواسته و همه رو نا بود کنند، می شود به سازمان ملل و دیگر ارگان های ذیدخل مراجعه و بیک توافق کاملا صلح آمیز به توافق برسند و نه این که شعله جنگ دیگری رو شعله ور تر کند و دو کشور همسایه رو مانند پاکستان به جان هم دیگه بندازد .

>>>   من دراین موضوع آب,حرکت و دستهای مشکوک میبینم که قصد دارند یک جنگ دیگر منطقه ای راه بیندازند.حالا که وضعیت جنگ در سوریه و عراق دارد رو به پایان میرود و دست آمریکا کوتاه میشود دنبال بهانه میگردندبرای ویرانی و جنگهای دیگر.طرح این نوشته ها و بعضی نظرات مشکوک میباشد. ملت افغانستان و ایران نباید در دام این تبلیغات و دشمنی با یکدیگر بیفتند اگر اختلافی هم هست باید با منطق حل شود نه با جنگ. فریب شیادهای خاین را نخورید و دست از پرخاشگری به یکدیگر بردارید

>>>   به خاطر بستن آب بر روی مسلمانان فقیر سیستان که بین یک مرز جعلی انگلیسی محبوس شده اند عاملان فقر و بدبختی مردم سیستان روز قیامت عقاب میشوند هفته پیش چند نفر به علت بی آبی در سیستان در این هوای بسیار گرم و طاقت فرسا جان خود را از دست دادند. آه انها گریبان مجرمان را خواهد گرفت.تمام مزارع کشاورزی نابود شده است

>>>   سه ميليون افغاني چقدر اب در ايران مصرف ميكنند ؟
از اب خوردن و شستشو (اگر انجام بدهند!) و سرانه اب محصولات
كشاورزي تا همه و همه بايد محاسبه بشود
كشور ما بايد اين اب رو علي حده از هيرمند مطالبه كنه

>>>   افغانستان بزودي سوريه ديگري خراهد شد...
فاطميون در راهند...

>>>   با دم شير بازي ميكنيد
حساسيت در ايراني ها درست كرديد
ديگه سخت ميشه واستون
موضوع اب رو سياسي كردي و خودتون توش غرق ميشيد چون ايران به اب نياز داره و شما هم سياسيش كرديد. و اين مسئله با خون حل ميشه و اونم فقط خون افغاني در افغانستان

>>>   ایران و افغانستان در جنگ آب: افغانستان در کدام جنگ پيروز شده که در جنگ آب!
ايران امروز گهواره کليه شاعران پارسيگواست. توانايى گفتمان ايرانيان, قدرت بيان , استعداها و آهگاهى هاى فنى وفناورى نوين وتوانممندى استدلال وباف سياسى وتاريخى جنگ و حمله امريکا را با ايران پنج کشور اتومى جمع يک کشور رابامذاکرات به برجام ساخت چه رسد بهرام شدن يک مشت ناقل بچه هاى از کوه سليمان , ٩٩٪ احساساتى و تفکر اشکمى ونه مغزى.

>>>   آيا ميدانيد "هامون" چه است؟
فردوسى نوشت:
بیاراست لشکر سپهدار طوس
بهامون کشیدند پیلان و کوس
دو رویه سپاه اندر آمد چو کوه
سواران ترکان و ایران گروه

برپايه شمارش من فردوسى درشاهنامه از سومين بزرگترين درياچه ايران يعنى درياچه کوه «درياچه هامون» «کوه هامون» با آبستانها ويا تالآبهاى اش 95 بار ياد کرده و مولوى بلخى و رومى 10 بار ازهامون نامبرده است.
هر دو شان واژه افغان بکار برده ولى هردو شان کشور به نام افغانستان نمي شناختند.

رود و رودخانه که در شرق ايران باستانى و فرهنگى "دريا" (بحرعربى) مى گويند سرچشمه و "دهانه" (دهانه رود) دارد.
رودخانه ها و يا "دريا" هاى به گويشهاى کابلى و تاجکى گويان هم آغاز و پايان دارند.آغاز و يا سرچشمه از چشمه کوه و يا درياچه به دهان (دهانه رود) (بحيره عربى) ويا دريا (اقيانوس)ديگرى مى ريزد. و بسيارى از رودخانه هاى جهان مانند هيرمند
زمین‌چهره‌هایی چون و دلتاى پيش از رسيدن دريا دلتاها و سدهای ساحلی , آبستانها ويا تالآبهاى , مرغزارها, نى زار, لوخ زار. گياه ناى لوخ (لخ› [قدیمی] نوعی نی با گل‌های پرزدار که در آب می‌روید که در ساختن حصیر، پرده‌های حصیری، و کارهای ساختمانی به ‌کار می‌رود. فرهنگ فارسى جهانگيرى, فرهنگ آنندرج وفرهنگ برهان قاطع وفرهنگ عميد) در افغانستان لغ و يا لوخ را همان گياهى شمع نما با ِگل خمير مى شد و از آن سيمگل مى شد مانند سمنت ساختمانى سخت مى شد(لغ و يا لوخ گیاه یک گونه از سرده بانام لوئی، گرز، توتک , نام علمی: Typha latifolia ناميده شده در سيستان و بلوچستان به "توت" هم گفته شده است
همين مواد توتى شمع نمادر ساختماناى گنبدى سه گوشهاى مرزى بلوچستان بکار مى رفتند.

درياچه و يا تالاب هامون با وسعت تقريبي حدود ۵۰۰۰ و ۷۰۰ كيلومتر مربع در زمان پر آبي از سه بخش هامون پوزك، هامون صابري و هامون كوه خواجه تشكيل شده است كه از اين مقدار ۳ هزار و ۸۲۰ كيلومترمربع آن در خاك ايران و مابقي در كشور افقانستان و هامون پوزك واقع شده است.هامون چه ربطى به اوضاع زيست وآب وهواى افغانستان و منطقه دارد.
مغز متفکر داريم ولى به گفته استاد بزرگ امير محمد "چنته", خرابات مغان, تفکر زنجيرى مهم است.

هر پديده و بويژه يک رود حرکت وجريان دارد که حرکت رود خانه را با چشم مى بينيم و پوست جلد لمس مى کنيمولى شوربختانه گردش و چرخش از دهانه رود واڀس به سرچشمه را نمى بينيم. گيولوگهاى افغانستان در خواب آب و هواشناسان در خواب
لطيفه پند آميز ملا نصرالدين اره نمودن شاخه درخت که سرهمان شاخه نشستتن!

جريان گردش و چرخش آب رود خانه هيرمند و آمدن اش پس به کوه بابا!

اول: جنگلات و دريا و درياچه ها براى بارش برف و باران و وزش باد اساسى اند.
افغانستان درياچه و جنگلات مهم ندارد که تاثيرپزير براى بارش برف و باران و وزش باد باشند.دريا و سه درياچه مسوول برفبارى در افغانستان است.

1 درياچه آرال دهانه رود آمو
2 درياچه خزر و يامازندران
3 درياچه هامون
4 درياى کابل با دهانه رودهايش که به سهند مى ريزد و پنجرودان در نيم قاره هند.
اوقيانوس ها تاثير کم به آب و برف در افغانستان دارد

دوم: Afghanetz (russ. Афганец afganez
Афганец (ветер) (به روسی Афганец afganez) یک ، باد گرم از ترکمنستان، که درافغانستان همراه باطوفان گرد و غبار قوی تبديل مى شود.

نام فارسی "باد صد و بیست روزه" زیرا باد از مه / ژوئن تا اوت / سپتامبر اين باد به کوههای ایران و افغانستان کمی سرد و سپس دوباره در جنوب گرم مى شود . در حوضه جنوب غربی بلوچ وسيتانى افغانستان(سيستان و بلوچستان) و ايران و بلوچستان پاکستان درياچه روزبروز خشک شده هامون حداکثر درجه حرارت بیش از 50 درجه سانتی گراد افزايش مى شودریاچه و تالاب بین‌المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌ کره است. دریاچه و تالاب هامون در استان س این دریاچه از سه دریاچه کوچک به نام‌های هامون پوزک، هامون سابوری و هامون هیرمند تشکیل شده‌است که در زمان فراوانی آب به هم می‌پیوندند و دریاچه مشترک هامون بین افغانستان و ایران را تشکیل می‌دهند. رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود به هامون و رودخانه‌های خاش‌رود، فراهرود، هاروت‌رود، شوررود، حسین‌آباد و نهبندان به هامون می‌ریزند.
خشکى هامون باعث خشکسالى درافغانستان مى گردد.

وسعت دریاچه هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰ کیلومتر مربع است که از این مقدار ۳۸۲۰ کیلومتر مربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است واین وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
به هزاران سال پيش در اين حوزه انسانها زندگى مى کردند از شش هزار سال پيش ايرانيان و از ١٥٠سال پيش نام ايران يا آريا کردن افغان!د.
خود زمينهاى افغانستان شورهزار وريکستان اش بزرگتر مى شود

در حالت هاى گوناگون:از سر چشمه به دهانه رود حالت مايع - از درياچه به هندوکوه کوه بابا بخار و برف و بارش ژاله و هيخچال وباز آب به سوى هامون
اين بود جريان آب چرخ فلکى

>>>   من هم مانند چند دوست ديگر به طرح مسئله آب به اينصورت که از طريق بعضي مقامات و نوشتجات افغان و عده ای که کامنتهای مغرضانه مي گذارند شک دارم و دستي فريبکار و خاینانه پشت اين قضيه مي بينم که قصد دارد فضای دشمني بين مردمان ايران و افغان بوجود بياورد. لطفأ بحث منطقي بکنيد و دست از تهمت و فخاشي برداريد. من مطمئنم که تعداد اندکي که يا نفهمند و يا جيره خوار آمريکا و عربستان و اسرائيل هستند نوشتجات و حرفهايي دارند که جنگ و برادرکشي راه بيندازند. دودش به چشم مردم مي رود و سود کلان و اسلحه فروشي را دشمنان ايران و افغانستان مي برند. من حتم دارم که يک افغان باخرد و منصف قدر و ارزش ايراني ها را که چهل پنجاه سال است چند ميليون افغان را ميزباني ميکند مي داند و يک ايراني باخرد و منصف هم زحمتکشي و نياز مهاجران افغان به کمک را درک مي کند.

>>>   دوستان بهتر هست علمی بحث کنید!
20 درصد آب رودخانه های افغانستان وارد جنوب شرقی ایران میشن و حدود 60 درصد وارد پاکستان چیزی که جالب و البته قابل تامل هست این هست که حکومت افغانستان روی 20 درصد بخش ایرانی آن قدر سد و بند زده که کلآ آبی که وارد ایران میشه صفر شده ولی در بخش پاکستانی به هیچ عنوان چنین کاری نکرده!! و هر وقت هم که خواسته بزنه با هشدار شدید سازمان ملل مواجه شده چون بستن آب روی کشورهای همسایه و منحرف کردن آب در قوانین بین المللی یک اقدام ضد بشری و حتی جنگی در زمان غیر صلح قلمداد میشه!...بحرحال من خودم جز ایرانی هایی هستم که همیشه از مظلومیت مردم افغانستان در ایران دفاع می کنم ولی بستن آب نه کار مردم بزرگ افغانستان هست و نه انسانی در نهایت ایران هم کشوری هست که در همان جنوب شرق با اقیانوس هند ساحل داره و در بیست سال آینده با احداث راکتورهای هسته ای شیرین کننده آب دریا و اقیانوس رو به شرق خودش خواهد رساند...بحرحال من اگر جای مقامات افغانستان بودم بیشتر فکر می کردم چون با این وضع گسترش خشکسالی در آسیایه میانه از جمله خود افغانستان شاید چند دهه دیگر خود افغانستان و کشورهای آسیایه میانه به آب ایران نیاز داشته باشند!
دکتر نصیر از ایران

>>>   نوشتن این نوع گزارشات مغرض آمیز که معلوم نیست از سوی کدامیک از دشمنان دو ملت ایران و افغانستان سفارش شده عقلای دو کشور را رو در رو قرار نخواهد داد . زیرا بزرگان این دو کشور عاقل تر از آن هستند که بجای رفع هرگونه مشکل به تنش بپردازند . لعنت خدا بر دشمنان ایران و افغانستان .
عبدالقیوم

>>>   به عنوان يک ايراني که بارها در شهرهاي مختلف افغانستان گشتم ودر افغانستان کارهاي پيمانکاري کرده ام به برادران افغانستاني گوشزد ميکنم آب را براي ايران دستاويز قرار ندهيد و با فحش دادن به ايران خود را آرام نکنيد که هر چه مشکل داريد از تفکر وهابيتي است که توسط عربستان در وجودتان کاشته ميشود.
دشمن شما نه ايران که عربستان و پاکستان هستند که از ترس آنها تمام طرحهاي سدسازيتان بر روي درياي پنجشير را ناکام گذاشته ايد .

به نظرم بستن آب توسط افغانستان بهترين فرصت براي ايران است تا طرحهاي بهينه سازي مصرف آب کشاورزي را در شرق ايران سريعتر اجرايي کند چنانچه همين کار را در عرض دو سال در خوزستان کرد و امروز شاهد آبگيري تالاب هورالعظيم با آبهاي صرفه جويي شده از اين طرح هستيم .
همچني فکر نميکنم دولت و ملت ايران هم در ازاي آن مهاجرين را اخراج کنند.
بزرگواري دولتمردان ايران در قبال پناهجويان و مهاجرين افغانستاني که ناشي از آموزه هاي اسلامي است هميشه بين مردم ايران زبانزد بوده است.
نکته ديگر اينکه بيشترين ضربه را از خشک شدن اراضي شرق ايران با توجه به جهت وزش باد خود افغانستان با توفانهاي شن و گرد و خاک خواهد ديد
ولي به دليل گرفتاريهايي که مردم افغانستان دارند فعلا اين موضوع اولويتشان نيست و فعلا مهم برايشان توليد برق از سدهاي برقابي است تا چند ساعت بيشتر در روز برق داشته باشند
حتي تا جاييکه من در افغانستان ديدم استفاده از اين آبها در کشاورزي (به دليل مشکلات زير ساختي فراوان و فسادعوامل دولتي مجري پروژه ها ) بسيار دور از عمل ميباشد.


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است