صلاح الدین ربانی: چارچوب فعلی صلح ناقص است
 
تاریخ انتشار:   ۱۶:۵۷    ۱۳۹۹/۶/۲۸ کد خبر: 164850 منبع: پرینت

صلاح‌الدین ربانی رییس حزب جمعیت اسلامی، چارچوب فعلی روند صلح را ناقص خوانده و می‌گوید که این چارچوب توانایی حل بحران افغانستان را ندارد و اگر روی صلح توافق شود، موقتی خواهد بود.
ربانی که روز جمعه (۲۸ سنبله ۱۳۹۹) در مراسم گرامیداشت از نهمین سالروز شهادت برهان‌الدین ربانی شهید صلح کشور در خیمه لوی جرگه در کابل صحبت می‌کرد، مخالفت خود را با روند فعلی گفتگوهای صلح اعلام کرد.
وی با اشاره به صحبت‌های مایک پمپیو وزیر خارجه امریکا مبنی بر اینکه افغان‌ها خود باید درباره ساختار سیاسی نظام آینده افغانستان تصمیم بگیرند گفت که زمان تغییر نظام سیاسی فرا رسیده است.

او بیان داشت: زمان آن فرا رسیده تا ساختار و بنای نظام متمرکز کنونی تغییر نماید و قدرت به شکل افقی توزیع شود تا هم تفکیک و توازن قوا به صورت واضح تعریف شده باشد و هم میزان حضور مستقیم و غیرمستقیم مردم نیز در همه سطوح تصمیم‌گیری‌های کلان ملی در نظر گرفته شود و مردم از طریق چارچوب‌های متعدد حق پرسش و حساب‌گری از دولت مردان را داشته باشند.

ربانی گفت: فرصت برای ترسیم نقشه راه آینده و ساختار نظام سیاسی آینده همین پروسه صلح کنونی است و باید از این فرصت استفاده درست صورت بگیرد تا تجربه‌های ناکام گذشته تکرار نشود. بعضی‌ها تلاش دارند که به گونه‌ای، جمعیت اسلامی را مخالف صلح نشان دهند، جمعیت اسلامی مخالف صلح نبوده و نیست.
”جمعیت اسلامی هیچ وقت مخالف پروسه صلح نبوده و نیست اما با چارچوب کنونی گفتگوهای صلح موافق نمی‌باشد، زیرا ما باور داریم که این چارچوب متاسفانه ناقص است و توانایی حل بحران افغانستان را شاید نداشته باشد”.

او افزود: جنگ افغانستان یک جنگ سه یا چهار ساله نیست و یا دو جانبه هم نیست که نمایندگان دو گروه رو در رو بنشینند و قضیه به همین سادگی طی چند روز یا هفته حل شود. این جنگ، یک جنگ چهل ساله و چند جانبه است، با ریشه‌ها و عوامل متعدد داخلی و منطقه‌ای دارد که همه ما باید متوجه آن باشیم.
برای حل ریشه‌ای منازعه و خشکانیدن ریشه‌های جنگ افغانستان، همان گونه که به یک اجماع منطقه‌ای و جهانی نیاز است، ما به یک بحث عمیق ملی پیرامون عوامل داخلی جنگ و منازعه و بررسی راه های رسیدن به صلح پایدار، ترمیم نقشه راه آینده مشمول اصول اصلی سیاست داخلی و خارجی و ساختار نظام مورد توافق اکثر مردم افغانستان نیاز داریم.

وی گفت، بحث عمیق ملی و داخلی در چارچوب دو جانبه کنونی صلح میسر نیست و باید به یک چارچوب چند جانبه بدل شود چون در حال حاضر به دلایلی که همه ما می‌دانیم، هیچ طرفی به تنهایی نماینده همه مردم افغانستان نیست.
نباید تجارب تلخ گذشته تکرار شود، زیرا هر گروهی که از چارچوب گفتگوهای صلح بیرون بماند، معنایش این است که نماینده بخشی از مردم افغانستان در این گفتگوها حضور ندارند و ریشه اصلی منازعه و بحران همچنان ناحل باقی می‌ماند و اگر متارکه و صلحی هم صورت بگیرد موقتی و زودگذر خواهد بود.
وی تاکید کرد: با همه قربانی و خون‌هایی که در دوره مقاومت ملی و بعد از توافق بن در برابر گروه طالبان داده‌ایم، طرفدار جدی و صادقانه صلح هستیم اما معامله مجهول که به نام صلح را در آن حق حاکمیت مردم و مردم سالاری نایدیده گرفته شود را نمی‌پذیریم.

کد (9)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
ربانی
صلح
نظرات بینندگان:

>>>   نفر ره تکبیر گفته سری شانه ما بالا کردی هالی چپ باش. همیشه شما مردم را فریب دادین و 5 شیری ها شما را. استاد ربانی کسی بود که از کلینر ها جنرال ساخت و مارشال ساخت در آخر یکی شان هم برایش وفا نکرد. تیر شو از 5 شیری بجای میرسی

>>>   طالبان و حامیان انها تا اخرین زور شان کوشش کردند که دولت جمهوری اسلامی افغنستان را سقوط دهند حتی به دستور باداران شان با امریکایی ها و کشور های دیگری خارجی ها که کشور های کفری میگفتند حاضر به مصالحه و قطع جنگ شدند اما در مقابل مردم افغانستان از نهایت جنگ و خشونت کار گرفتند اما به لطف خداوند نه تنها که سقوط داده نتوانستد بل اکثر جا ها را از دست دادند حال کازبان و نادرست ادعای قوی بودن و بزور گرفتن کشور ما را در جریان مصالحه گاهگاهی قوله میکشند و میخواهند ذهنیت مردم را تحت تاثیر خویش قرار دهند اما مردمان کشور ما واقعیت و سخنان کاذبانه تبلیغاتی طالبان عوام غریب مزدور بیگانگان را خوب درک کرده به چنین سخنان دروغین انها وقه وارزش نداده انرا جز تبلیغات نادرست و عوام فریبان چیزی دیگری نمیدانند .

>>>   سیستم غیر متمرکز حتمی نیست که فدرال باشد بلکه گونه های متنوع این سیستم فعلا" در جهان وجود دارد.
یک شیوه آن انتخابات شهرداری ها و والی ها است.
در این سیستم شهر داری صلاحیت مصرف پنجاه فیصد عواید شهر مربوطه اش را دارد و زیر نظر شورای شهر و نظارت تفتیش مرکزی کار میکند.
به همینگونه والی های انتخابی پلان های ولایتی را در مشوره با شورای ولایتی پیاده میکنند .

>>>   بخاطری ناقص است که پسر ناقص ربانی ناقص همرایی چند دزد وچپاولگر در آن وجود ندارد و چارچوب حکومت از گنده گی این گندیده شده گان پاک است

>>>   کاروائیهای تمام شما آقایان را مردم دیده ومیداند فکرکنم دیگرفریب نمیخورند

>>>   سوال اینست که چرا اشخاص دارای صلاحیت علمی کافی ، تجربه ووزنه سنگین سیاسی
به حیث هیات مذاکره کننده تعیین نه شدند اکثریت اشخاص تعیین شده دندان
خلال های رییس غنی استند.
م. ک . عبرت

>>>   افغانستان جنگ زده ترین کشور درکرهء زمین است و تمام شئونات مادی معنوی حتی از عقب مانده ترین کشور جهان هم بمراتب عقبمانده ترین است !!!
فقط علت‌العلل همه بدبختیهای و مشکلات در افغانستان موجودیت حکومت های قبیلوی وقومی در طول تاریخ بوده است!!!! لذا تامین‌‌صلح واقعی در افغانستان زمانی میسر خواهد شد که: عدالت اجتماعی مطمئنا درمحراق توجه قرار داده شود!!!!!عدالت اجتماعی وقتی مفهوم و معنای واقعی پیدا خواهد نمود که:مشارکت مردمی در قدرت سیاسی برای همه میسر گردد!!! ‌هکذا مشارکت مردمی زمانی میسر خواهد شد که: ‌ساختار حکومت مردمی محور باشد!!! بعبارت دیگر ساختار حکومت بایدطوری‌باشدکه: تاهمه اقوام؛؛؛ قبایل؛؛؛ ملیت وزبان‌های‌‌مختلف؛؛ ادیان‌‌ ؛مذاهب وسکولار درآن آئینه امکانات تبلور پیدا نمایند!!!!! ‌‌لذا بنظرمن: فقط وفقط راه حل معضلات کنونی کشور و راه جبران عقب ماندگی های قرون وسطائی افغانستان؛ ایجاد حکومت فراگیر ملی مبتنی بردموکراس وحقوق بشر بر پایه های وسیع ملی ‌ومردمی:""" 《ایجاد سیستم فدرالی است وبس》!!!!از تجارب کشورهای جهان از قبیل سویس والمان درین راستا باید آموخت!!!!!

>>>   میگه بیگیریش که نگیریت


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است