باختر، بزرگترین گنجینه جهان
گنجینه باختر که موجودیت آن بیش از 25 سال مبهم بود، اکنون به سراسر جهان می گردد تا پیشینه غنی فرهنگ افغانستان را به جهانیان بشناساند و نگاه جهانیان را نسبت به افغانستان دگرگون سازد 
تاریخ انتشار:   ۱۱:۲۴    ۱۳۹۰/۶/۶ کد خبر: 26268 منبع: پرینت

گزیده هایی از گنجینه باختر در کشورهای جهان نمایش داه می شود.

گنجینه ای که موجودیت آن بیش از 25 سال مبهم بود و هیچ کس نمی دانست که باارزش ترین گنجینه جهان که در سال 1978میلادی توسط گروه باستان شناسی افغانستان- شوروی در طلا تپه شبرغان پیدا شد در کجاست.

در نخستین روزهای سال1978میلادی ویکتورسریانیدی، باستان شناس نامدارشوروی بالای همین تپه بالای شهر شبرغان ایستاده بود.ناگهان اندیشه ای در او پدید آمد وهمین فکر سبب شد که بزرگ ترین گنجینه جهان پس از 2000 سال ابهام پیدا شود .درجریان این 2000 سال بسیاری از جهان گشایا و شاهان و حتی بسیاری ازماجراجویان به دنبال این گنج در این بخش جهان می گشتند.

اما هیچ کس نمی دانست که گنجینه بزرگ باختر که میراث حاکمیت دوران یونان باختر که پس از تصرفات اسکندر است در کجاست.

بسیاری در بلخ به دنبال این گنجینه می گشتند و بسیاری هم متیقن شده بودند که وجود چنین گنجی افسانه ای بیش نیست.ویکتورسریانیدی به این نتیجه رسید که در کنار معبد3000ساله ای که در کنارتپه طلا قراردارد باید گورهای شاهان و شاهزادگان قرارداشته باشد.

در اوایل زمستان سال 1978میلادی افغانستان دریک حالت بحرانی قرار داشت.پس از کودتای هفت ثور و سقوط دولت محمد داوود خان در یک سال دو رهبر حکومت کشته شدند.

در جای جای افغانستان گروه های چریکی برای مقابله باحکومت به میان آمده بودند و حکومت انقلابی از شوروی تقاضای کمک کرده بود.یک روز قبل از آنکه ارتش سرخ شوروی وارد افغانستان شود،سریانیدی توانست با یافتن یک پارچه طلاتوانست به یافتن یکی از دو بزرگ ترین و باارزش ترین گنجینه های طلای جهان دست یابد.

در این روز سریانیدی با دیدن این پارچه طلای ناب نخستین گور را پیدا کرد.در این گور که یک تابوت سرباز که با پوست حیوانات پوشیده شده بود قرارداشت و برفراز ان یک بام موقتی ساخته شده بود.

در داخل تابوت یک شه بانوی پوشانی که سرتاپا با طلا مزین شده بود آرام گرفته بود.گروه مشترک افغانستان- شوروی به رهبری سریانیدی که ده سال رابه دنبال تپه های آی خانوم به دنبال بقایای تمدن پوشانی به کاوش مشغول بود باور نمی کرد که به گنجینه باختر دست یافته است.

گورها یکی پس از دیگری پیدا می شدند.گروه سریانیدی هفت گور را پیدا کرد که در آنها 6 شه بانوی 15 تا 45 سال و یک شاهزاده پوشانی دفن بودند.گمان می رفت که همه شاهزادگان در یک زمان مرده باشند. آنان موقع رفتن به گورهایشان تحفه های شگفت انگیز طلایی با خود داشتند.نه یکی و دوتا بلکه 20هزار و 618 پارچه طلای ناب را با خود به گورهایشان برده بودند.

این آثار در شکلهای کوپیت ها یا خدایان عشق ماهیان و جانوران افسانه ای به گونه ای هنرمندانه طراحی و با سنگ های قیمتی گوهرنشانی شده بودند.اجساد زنان داخل این گورها طوری به نظر می آمدند، که هنگام مرگ خیلی تزیین شده بودند.در این قبرها صدها صفحه مختلف الشکل طلایی که بر روی لباسهای زنان مذکور به طورمحکم دوخته شده بودند به دست آمدند.

اما این همه آثار هنری بی همتا از طلای ناب چگونه پدید آمده بود؟

بر بنیاد یافته های تاریخ ،تمدن یونان باختری پس ازفتح باختر توسط اسکندر مقدونی در 327پیش از میلاد بنا نهاده شد و رفته رفته این منطقه به یکی از مناطق تمدن خیز آن زمان مبدل شد.

پس از ان صحرا نشینان جلگه های آسیای میانه به طرف جنوب به حرکت درآمدند.آنان در قلمرو یونان باختری قدرت را به چنگ آوردند و شاهنشاهی بزرگ کوشانیان را بنیاد نهادند.

با گذشت زمان این صحرا نشینان آسوده حال شدند و با تاجرانی که از سوریه به چین سفر می کردند،مالیات بستند و با بازرگانانی که در جاده مشهور ابریشم می گذشتند به تجارت پرداختند.

آنان از این راه طلای زیادی اندوختندو هنر زرگری و کنده کاری طلا را رواج دادند.به این ترتیب بودکه آوازه گنجهای فراوان باختر به سراسر جهان رسید.
اما این گنج در بدترین زمان ممکن کشف شد.ویکتورسریانیدی در یک وضعیت بحرانی قرار داشت.اوضاع امنیتی هر روز بدتر می شد و انان باید با سرعت کار می کردند.باستان شناسان هر روز به ثبت و عکس برداری اثار می پرداختند و در پایان کار آثار را در یک اتاقک لاک و مهر شده که در مراقبت جدی قرارداشت می گذاشتند.

اما هیولای جنگ باستان شناسان را نگذاشت که کارشان را تمام کنند آنان در حالی که تازه گور هفتم را یافته بودند مجبور شدند کاوشهایشان را نیمه کاره رها کنند وآثار بدست آمده را برداشته به کابل بروند.اما هیچ کس ندانست که در گور هفتم چه بود!

پس از ترک باستان شناسان این گور باسرعت تاراج شد وکاوشهای غیر فنی دیگر این منطقه را به کلی ویران کرد و به این ترتیب باستان شناسان موفق نشدند که با کاوش و جستجوی بیشتر در گورهای پیدا شده در مورد زندگی و باورهای سلسله کوشانیان تحقیق کنند.

گنجینه طلای باختر به موزه کابل منتقل شد و ثبت گردید.اگرچه سریانیدی اصرار داشت تا پایان جنگ این گنجینه به یونسکو سپرده شود و در یک کشور بیطرف نگهداری شود اما این تقاضا پذیرفته نشدو سریانیدی به اتحاد شوروی بازگشت.

در سال 1989میلادی ده سال از کشف باارزش ترین گنجینه جهان می گذشت،اما اوضاع افغانستان بدتر از هر زمان دیگر بود.قشون سرخ افغانستان راترک کرده بود و حکومت افغانستان دریک حالت متزلزل قرار داشت.و هر آن ممکن بود که سقوط کند.

پس گنجینه طلای باختر را باز هم خطر بزرگی تهدید می کرد.اما یک فرد دور اندیش که اوضاع مملکت را بیش از هر کسی می دانست به فکر نجات بزرگ ترین ثروت کشورش و جهان افتاد. او داکتر نجیب الله رییس جمهور وقت بود.

داکتر نجیب الله در یک عملیات فوق سری گنجینه طلای باختر را از موزیوم کابل به خزانه بانک مرکزی برد که دروازه ای به ارگ ریاست جمهوری دارد و امن ترین نقطه در کشور است انتقال داد.

او هر پارچه از طلا را در میان پنبه پیچید و میا ن صندوقهایی کهنه گذاشتودر گاوصندوق بانک مرکزی افغانستان و در یک زیر زمین سه طبقه ای که یک شاهکار معماری است قرارداد این زیر زمین با پیچیده ترین تدابیر امنیتی توسط یک شرکت المانی در زمان نادر خان ساخته شده بود.و گاو صندوقی دارد که توسط هفت قفل محافظت می شد.

وبرای بازکردن این گاو صندوق باید تمامی هفت کلید موجود باشد تا قفل ها به ترتیب باز شوند.اگر کلیدی بدون ترتیب به داخل قفلها انداخته شود،کلید داخل قفل گیر می کند و امکان باز شدن گاوصندوق از بین می رود.
داکترنجیب شخصا صندوقها را مهرو لاک کردو هفت کلید گاوصندوق را به هفت تن از معتمدان بانک ملی سپرد و از انها تعهد گرفت که درب گاوصندوق راجز برای رییس جمهور یا یک رهبر قانونی افغانستان به روی هیچ کس دیگری نگشایند.

پس از آن کم کم شایعه گم شدن گنجینه باختر بالا گرفت،شماری می گفتند که روسها این گنجینه رابا خود برده اند و شماری هم می گفتند که داکتر نجیب آنها را به روسها فروخته است.و این آوازه ها زمانی اوج گرفتند که حکومت داکتر نجیب سقوط کرد اما او درباره گنجینه باختر خاموشی اختیار کرد.

با شدت گرفتن جنگ های تنظیمی در کابل هیچ کس نمی دانست که برسر گنجینه باختر چه آمده است.حتی آوازهایی از فروش این آثار در بازارهای جهانی پخش شدندو شماری می گفتند که این طلاها آب شده و برای خرید سلاح مصرف شده است.

این اوازه ها جهان را و بیشتر ویکتور سریانیدی را ناراحت می کرد .با پیروزی طالبان اوضاع از این هم بدتر شد.درنخستین روزهای حاکمیت طالبان داکترنجیب که نگهبان باارزش ترین گنجینه جهان بود با برادرش به دست طالبان کشته شد و در چهارراه اریانا به دار آویخته شد.

گروه طالبان تمامی عکسها و مجسمه های باستانی را نمادی از بت پرستی دانست و تمامی تابلوها و مجسمه های هنری را که به دستشان افتاد نابود کردند.

با فروپاشیدن تندیسهای بودا در بامیان دیگر امیدی برای مخفی ماندن گنجینه باختر وجود نداشت اما طالبان چندین بار به سراغ زیر زمین بانک مرکزی رفتندوکارمندان راتهدید کردندکه در گاو صندوق راباز کنند اما از هفت نفری که کلید را داشتند فقط یک نفر در بانک مانده بود و همه هفت نفر به مناطق دیگر جهان گریخته بودند.

تنها کلیدی که دست این کارمند بود چون کلید اول نبود کلید بند ماندو کارمند بانک مرکزی به جرم همکاری نکردن با طالبان بیش از سه ماه را در زندان طالبان ماند.

طالبان چندین بار کوشش کردند که درب گاو صندوق راباز کنندو حتی خواستند که درب را منفجر سازند اما تمام کوشش های طالبان برای انفجار درب این گاو صندوق بی نتیجه ماند.

سرانجام در دوم می سال2003میلادی،حامد کرزی رییس جمهور افغانستان و اشرف غنی احمد زی، وزیر مالیه وقت به خزانه بانک مرکزی رفتند.

آنها تصور می کردند که پشت این درها به ارزش نود میلیون دالر شمش های طلا خواهد بود و از اینکه به جز یک تن از هفت تنی که کلیدها را داشتند در افغانستان نبودند متخصصی از شرکت سازنده گاوصندوق از المان خواسته شده بود.وی هر هفت قفل را باز کرد در این میان یک تن بیشتر از همه قلبش می تپید و یکتور سریانیدی با موهای سفید و با گذشت بیست و شش سال بسیار مضطرب بود و نمی دانست که چه چیزی خواهد دید.

اما در کنار 90 میلیون دالر شمش طلا ،صندوقهای فولادی با مهرداکتر نجیب الله وجود داشتند.وقتی این صندوقها گشوده می شوند سریانیدی با حیرت می بیند که گنجینه باختر میان آنها محافظت شده است.

در حالی که داکتر نجیب نگهبان اصلی این گنج دیگر زنده نیست و به دست طالبان کشته شده است.گنجی که با گنج توتانخ آمون از فراعنه مصر مقایسه می شود و نه کمتر از آن. این گنج اکنون به سراسر جهان می گردد تا پیشینه غنی فرهنگ افغانستان را به جهانیان بشناساند و نگاه جهانیان را نسبت به افغانستان دگرگون سازد.


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   ترس من از این است که احتمالاً اکثریت اقلام این گنجنیه که امروز در کشور های مختلف چندین سال است در گردش است دوباره برنگردد، و به جای آن اقلام ساختگی و نقلی را دوباره بفرستند. زیرا مسئولین موزیم ها و نمایش دهندگان افرادی استند که عاشق این گونه اشیأ بوده و در عین زمان حرص و آز دارند، و هیچگونه دلبستگی و وفاداری به کشور ما ندارند، و حتی سرقت آثار باستانی ما را یک نوع جهاد صلیبی نیز خواهند پنداشت. پس از نظر من اجازه دادن ارسال این گنجینۀ ملی به خارج از کشور و بیجای شدن علاوه بر این که یک اشتباه بوده، شاید یک خیانت ملی هم بوده باشد. حال فقط دعا کنیم که اگر اینها دوباره سالم برگردند، دیگر کنترولی بالای شان وجود ندارد.

>>>   اینکار داکتر نجیب دیگه واقعن افتخاریست بس بزرگ

>>>   به امید اینکه کرزی صاحب همرنگ آن را نسازد و اصلش را وقت فروخته باشد و برای خود و غنی احمدزی هوتل و موتل در امریکا نساخته باشد!؟

>>>   پس جا دارد که تما می ما در این ما ه مبار ک رمضا ن برای مغفر ت شهید وطن دکتور نجیب الله دعا کنیم در بد ل این فداکاری و اما نت داری خد اوند بهشت برین نصیبش کند.
آمین
لغما نی

>>>   بسیار خوب شد که بلاخره یکی ازخدمات شهید داکتر نجیب الله
به ملت افغانستان به اسبات رسید.
مگر خوب شد که به دست سران تنظیم ها نه افتید.

>>>   در افغانستان، پس از امیرامان الله خان، دو مادر فرزندی نیکنام ، باوجدان و وفادار به وطن و ملت زاییده است. یکی مادر سردار داود و دیگر مادر داکتر شادروان نجیب الله. روح هردوشان شاد.
رک و راستگو...

>>>   این اقدام داکتر نجیب از روی مصلحت اندیشی و وطن دوستی و اینده نگری بوده است .دوست دارم دوستان عزیزم این اقدام گرانقدر ایشان را بدانیم وبرای ایشان در این روزهای بزرگ مغفرت بطلبیم.
نورا-مشهد.

>>>   داکتر نجیب الله برای این وطن یک نعمت بود اما ما مردم لیاقت شان را نداشتیم.
راستش ترس من این است که دو قاچاقبر ودذد وقتی به این گنجینه دست یافته اند. ازکجا معلوم است این گنجینه از پیش آنها سالم بیرون شده باشد. بسیار بسیار نگرانم. بی جا نمی گویم. اینها علنا با قاچاقبران مواد مخد و دذدان و آدم کشان همکاری می کند بنا براین از هیج کاری شروم وخجالت ندارند.
نعمت الله وفا

>>>   خداوند رحمت کند شهید داکتر نجیب الله را که با این حس وطن دوستی و میهنی خویش صداقت و راستی خودرا به اثبات رساند و جا داشت که کرزی خان از این شهید بزرگ تجلیل میکرد ، بعید هم نیست که کشور های خارجی تقلبی شان را درست کرده باشد و به جای اصل تحویل دهد چونکه کسانیکه مسول نمایش این گنجینه های غنی هستند آدم های بی تجربه و بیسواد هستند که تشخیص داده نمیتوانند.
نسیم هزاره

>>>   ولایت جوزجان - شهر شبرغان مرکز مدنیت افغانستان است. ما افتخار داریم.

جوزجان

>>>   جای افتخار است که افغانستان چنین گنجینه ای را دارا میباشد که ایرانی ها در این باره به تلویزیون ملی شان فیلم مستند شبیه سازی شده ای را پخش نمودند.
اکنون که این موضوع را مطالعه کردم اشک در چشمانم حلقه زد و به یاد داکتر صاحب شهید نجیب الله افتادم. در این ماه پر برکت به حق داکتر صاحب دعا کنید. خداوند او را غرق رحمت کند.
م.ش یعقوبی از هرات

>>>   نگران نباش کرزی صاحب همه را به وزرا می دهد
نبشته بی دل

>>>   دکتر نجیب الله شهید شد،نه برای قوم و نه برای مقام؛ او شهید راه وطن شد.

>>>   مربوط به سلسله کوشانی است که کوشانی ها هزاره بودند.و این تاریخ بزرگ هزاره را نشان میدهد.

>>>   بهتر است در کشور ثالثی نگهداری شود تا از دست چپاولگران فعلی و آتی در امان باشد

>>>   کامنت خنده دار، کوشانی ها هزاره بودند . هاهاهاها.
برو تاریخ بخوان دوست عزیز، دیگران مثل تو بیسواد نیستند.!

>>>   کاش دکتر نجیب زنده بود تا دفعه بعد برای ریاست جمهوری به او رای میدادیم. آدم وطن پرست واقعی در این روزها کم پیدا می شود ولی همگی داد از وطن پرستی می زنند ولی در واقع وطن فروش هستند.

>>>   سلام برهمه دوستان وهموطنان عزیز!
بعد از تقدیم سلام به نظر من اصلا لازم نبود که گنجینه به این اندازه باارزش را برای تماشا جهانیان به بیرون از افغانسان برده و کشور به کشور بگردانند بلکه برای حفاظت آن باید در داخل افغانستان جای مناسب با تدابیر شدید امنیتی تدارک دیده میشد واز جهانیان دعوت به عمل میامد تا علاقمندان به منظور دیدن این اثار به افغانستان سفر مینمودند که این کار عاید بزرگ دیگری نیز به ملت افغانستان درپی داشت وخطر ساخته کاری وتقلب دران که فعلا ما از ان هراس داریم نیزاز بین میرفت .باحترام
اسدالله از کابل

>>>   روح داکتر نجیب الله شاد و یادش گرامی باد.

>>>   روح داکتر نجیب الله شادباد و من منحیث هموطنش به این فداکاریش افتخار میکنم. من نمی دانم یک وقت برای ما میگفتند که خلقی ها و پرچمی ها فقط این دنیا را دوست دارند یعنی مادی پرست هستند و بی خدا ولی حالا که من یک شخص بالغ هستم میبینم که این هموطنان ما زر اندوزی نه کرده اند حتی بلند پایه هایشان یک سرپناه برای خود ندارند . سیاوش

>>>   برای اطلاع بیشتر دوستان بگویم که داکتر نجیب از گروه خلقی ها و مجاهدین نبودند . بلکه ایشان در ان زمان تحت فشار بین الملل و برخی کشورهای همسایه مجبور به مصالحه با مجاهدین شده بودند وسقوط حکومت ایشان هم بر اثر همین عوامل صورت گرفت . به هر حال ایشان فرصت زیادی برای نشان دادن تواناییهای خود نیافتند.ولی اگر بتوان صادقانه گفت ایشان فردی تحصیل کرده و روشنفکر بود واگر حکومت ایشان دوام مییافت بی شک پیامدهای خوبی در پی داشت.که متاسفانه نشد.
نوری-مشهد

>>>   دوستان سلام
درود به روح و روان پاک شهید نجیب الله هیچ چیزی نمی گویم فقط همین که اگر داکتر نجیب زنده می بود می رفتم و دستان نبارکش را می بوسید.
خواهشمندم در حق این شهید پاک دعا کنید و ضمناً قضاوت به دست شماست که بگویید کی قهرمان ملی است شهید نجیب الله و یا دیگران.
ساجد

>>>   برای هم وطنی که کوشانیان را هزاره نمی داند و مسخره کرده است متاسفم، این موضوع واقعیت دارد، و نیاز به تحقیق بیشتر برای شما برادر گرامی ... که البته این را تاریخ به اثبات رسانده است... به امید وطنی آباد و آزاد ... و در نظر گرفتن حقوق همه اقوام ... و نجات از دیو جهل و انتحار طالبان خون آشام...
ارزگانی از قم

>>>   اما متفاسفانه بقیه آثار مذکور از یک تپه دیگر در یک الی دو کیلومتر طلاتپه بنام امشک تپه قرار دارد در دوران جنگ ها توسط یک قوماندان محلی کندنکاری و کاوش گردید که به گفته بعضی افراد قوماندان مذکور آثار بدست آماده چند برابر آثار قبلی بوده گفته میشود که یک اطاق کلان را از جام ها وظروف طلایی پور کرده بوده که بعداً به قمت بسیار ارزان به کشور ازبکستان و دیگر کشور ها فروخته شد چندی قبل قوماندان مذکور یک جام مقبول را بریاست اطلاعات و فرهنگ جوزجان تسلیم نمود که از مقبولی خاص برخوردار بود او فکر میکند که با دادن یک جام ذهن مردم را گمراه کرده باشد در حالیکه میلیون ها دالر و صد ها آثار کشور ما را بفروش رسانیده است فعلاً سرمایه دار ترین افراد اند

>>>   ایکاش من هم بتوانم این آثار را از نزدیک تماشا کنم . از ما که افغان هستیم خارجی ها بهتر اند ، زیرا اقلاً می توانند این آثار را در کشور های شان تماشا کنند در حالی که این آثار متعلق به سرزمین من است و من باید بیننده اول آن باشم. ایکاش...
راستی خداوند روح شهید داکتر نجیب الله را مغفرت کنند .

>>>   بر اساس تحيقات دانشمندان اين كه كوشاني ها هزاره بوده اند جاي شك نيست ولي اينكه افتخار به گذشته ها چه فايده دارد در حالي كه وضع فعلي هر افغان و هر هزاره طوري است كه دنيا به آنها با ديده يك ملت بي سواد و گرسنه و نيازمند نگاه ميكنند حرفي درست است.
محمد


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است