بازگشت طالبان با چوکی گاز دار
روسیه و چین مشت بسته اند، ایران شکست خورده است و در هیچ یک از آنها اراده سیاسی و یا آن ظرفیتی برای حمایت از اقتصاد افغانستان وجود ندارد که تنها امریکا از عهده آن برآمده می تواند 
تاریخ انتشار:   ۱۸:۰۸    ۱۴۰۰/۷/۱۷ کد خبر: 168620 منبع: پرینت

وزارت خارجه امریکا با تاخیر اعتراف کرد که نخستین مذاکرات رویاروی مقامات امریکایی با طالبان از زمان تغییر رژیم در کابل بدینسو در اخیر هفته در دوحه برگزار می شود.
برای چنین انکشافی برنامه گذاری زیادی صورت گرفته بود. انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا تهدید نموده بود که واشنگتن طالبان را به یک « مطرود» تبدیل خواهد نمود، اما در حقیقت حالا معکوس آن اتفاق می افتد.
ظرفیت امریکا که در سیاست هایش که یک برگشت «یو مانند» (U) را انجام دهد، نهایت زیاد است اما آنچه اتفاق افتاده است، صاف و ساده نفس گیر می باشد.

زلمی خلیلزاد نماینده ویژه پیشین امریکا از این هیات مذاکرات بیرون گذاشته شده است. به عوض وی «تام وست» معاونش این تیم را ریاست می کند. تام وست در امور سیاست آسیای جنوبی (به شمول هند) دارای تجارب عمیق است و در شورای امنیت ملی امریکا کار کرده است، همچنان در هنگامی که جوبایدن معاون رییس جمهور بود، مشاور وی بوده است.

نکته مهم اینکه تام وست هنگامی که ویلیام برنس رییس «سی آی ای» ریاست اتاق فکر «کارنگی» را به عهده داشت، وی دستیار این موسسه بوده است. بنابراین، سی آی ای در عمل (به صورت دوفکتو) اداره این مذاکرات با طالبان را در دست دارد. این یک تابلوی راهنما برای برای نقشه راه اداره بایدن است.
همه پروسه دوحه برای آن راه اندازی شده بود تا یک هدف – یعنی توافق طالبان را برای یک حضوراستخباراتی بی پایان امریکا در افغانستان را تامین نماید. در عوض اداره ترامپ تعویض اشرف غنی با یک حکومت موقت تحت رهبری طالبان را پیشکش می نمود. اما در یک معامله چنین مخفی و ظریف همیشه «لغزشی بین لب و پیاله» وجود می داشته باشد.
چنین چیزی اتفاق افتاد.

غنی با حمایت هند با آن مخالفت کرد، امریکا نتوانست به وعده اش برای آزادی هزاران زندانی طالبان وفا کند، طالبان انتقام آن را با رد آتش بس کشیدند و سرانجام بایدن صبرش را از دست داد، سربازان را بیرون کشید و پایان « جنگ ابدی» را اعلان کرد. بقیه همه تاریخ است.
اکنون امریکا رشته ها را جمع کرده است. از قضا عرشه پاک شده است- رژیم غنی صاف و ساده از درون انفجار کرده است، طالبان بدون شلیک یک مرمی کابل را گرفته اند، اشغال خارجی در افغانستان پایان یافته است و حکومت موقت واقعا به وجود آمده است. پیش بینی های آخرزمانی در مورد « مقاومت» و « جنگ داخلی» از میان رفته است.

اما در حقیقت دو مشکل وجود دارد:
۱- طالبان فاقد مهارت و کادر ها برای اداره حکومت می باشند.
۲- اینکه در خزانه دولت پولی وجود ندارد.
واشنگتن این نیروهای بالقوه (پتانسیل) در حال ظهور را پیمایش کرده و از آن استفاده نمود تا طرح بازگشت به مرکز را بریزد. طالبان کنترول کشور را در دست دارند، اما نمی توانند حکومت کنند و فاقد مشروعیت می باشند.

اکنون دیده می شود که جن زدایی از طالبان چنان عادی و نظام مند بوده است که راز مهم تاکنون همانا طرف مذاکره عملگرا بودن آن ها می باشد. در هفته گذشته یک عکس نمادین نشان می داد که طالبان از آن مغاره های بت های بامیان در مقابل خرابکاری حفاظت می کنند که در انتظار آن می باشند تا یک هیات باستان شناسی فرانسوی برای احیای این میراث فرهنگی بدانجا بیاید.

دستگاه استخبارات امریکا یک ارزیابی بسیار خوب از نقاط قوت و ضعف رهبری طالبان و به طور خاص شبکه حقانی دارد. سفر اعلام نشده برنس به کابل برای ملاقات با ملا برادر با توجه به پس منظر وضع آشفته میدان هوایی کابل اعتراف به اعتماد کامل «لانگلی» (مرکزسی آی ای) را به این نشان می دهد که معامله با طالبان همیشه ممکن است.
بنابراین، پس از یک دوره نهایت کوتاه «سرد شدن» که دقیقا شش هفته را در بر گرفت، امریکا دوباره به معامله اش برمی گردد. این بار سی آی ای، با توجه به سوظن در مورد نقش خلیلزاد (که توسط ترامپ منسوب شده بود)، نقش عملی را به عهده خواهد گرفت.

طی هفته های اخیر، اداره بایدن بسته مالی هنگفتی را با هدف تزریق پول به اقتصاد افغانستان و تقویت آن برای جلوگیری از سقوط تأمین کرده است. در حقیقت، واشنگتن یک راه حل حیاتی برای طالبان پیشکش می نماید.
نکته در آن است که روسیه و چین مشت بسته اند، ایران شکست خورده است و در هیچ یک از آن ها اراده سیاسی و یا آن ظرفیتی برای حمایت از اقتصاد افغانستان وجود ندارد که تنها امریکا از عهده آن برآمده می تواند. طالبان از آن آگاه اند که برگشت موسسات مالی بین المللی و ملل متحد ضرورت انصراف نا پذیر زمان است و واشنگتن کلید آن را در دست دارد. بنابراین، چشم انداز چنان است که استراتژی دو باره پینه شده امریکا کار ساز خواهد بود.

یک عامل مثبت بزرگ این است که پاکستان با اشتیاق از تعامل مجدد امریکا با طالبان حمایت می کند. این نکته قابل درک می باشد که تغییرات اخیر در دستگاه استخباراتی «آی اس آی» پاکستان به طور قابل ملاحظه ای جناح «معتدل» طالبان را تقویت می کند.
آن نشست ویژه شورای امنیت ملی پاکستان که روز جمعه عمران خان در اسلام آباد برگزار نمود، تعامل مجدد ایالات متحد امریکا و طالبان را مورد غور قرار داد و هیئت خاصی را برای هم آهنگ سازی مسائل مربوط به افغانستان در طی دوران پیش رو تعیین نمود.
در اعلامیه شورای امنیت ملی پاکستان گفته می شود که عمران خان « دستور ایجاد یک سلول اختصاصی برای همنوا گردانیدن جریان های مختلف تلاش در مورد افغانستان از طریق حکومت را، به شمول هم آهنگی بین المللی برای کمک های انسان دوستانه و مدیریت موثر مرز برای جلوگیری از کدام سرازیر شدن منفی به پاکستان داده است.»

شاید برای نخستین بار پس از چهل سال یک راهیافت فراگیر و « همه حکومتی» در پاکستان صورت می گیرد. این امر می تواند نقش رهبری عمران خان را تقویت کند.
در هفته های اخیر عمران خان شخصا با جامعه بین المللی – به ویژه واشنگتن- وساطت نموده و آن ها را ترغیب می کرده است که با رژیم طالبان داخل تعامل شوند، آن ها را به رسمیت بشناسند و کمک های انکشافی شان را از سر گیرند، بدین ترتیب چشم انداز برای موفقیت در کار را بهبود بخشند.
سخت کوشی وی با موفقیت همراه شد. در حالی که مساله به رسمیت شناختن مربوط به پاسخگویی طالبان به تقاضا های گسترده تر امریکا می باشد، واشنگتن در حال آماده شدن برای تهیه کمک برای جلوگیری از بحران انسانی در افغانستان می باشد.
مطمئنا عمران خان از گفتگوهای این اخیر هفته در دوحه حمایت می کند. در نشست شورای امنیت ملی تاکید شده است که « اهمیت هم آهنگی بین المللی در قسمت تعامل سازنده سیاسی و اقتصادی با حکومت موقت افغانستان نیز مورد توجه قرار گرفت.»

مساله قابل توجه این است که سارا چارلز یک دست یار قدیمی موسسه انکشاف بین المللی امریکا(USAID) که قبلا بین سال های ۲۰۱۳-۲۰۱۷ عضو شورای امنیت ملی امریکا نیز بوده است و تجارب متعددی در مسایل مهاجران، فقر زدایی، اهداف انکشافی پایدار، نقش بانک های انکشافی چند جانبه و غیره می باشد، جزیی از تیم مذاکره با وزرای طالبان در این اخیر هفته در دوحه می باشد.

ریاست هیات طالبان را امیر خان متقی وزیر خارجه سرپرست دارد و اعضای این هیات عبارت اند از خیر الله خیرخواه عضو ارشد شورا و وزیر اطلاعات و فرهنگ، ملا عبدالحق واثق رییس عمومی استخبارات، مولوی نور جلال معاون وزارت داخله (معاون سراج الدین حقانی)، صبغت الله دلاور عضو ارشد تیم مذاکره کننده در دوحه و حاجی محمد ادریس رییس سرپرست بانک مرکزی افغانستان.
با توجه به ترکیب دو هیات، می توان انتظار داشت تا گفتگو های بسیار اساسی صورت بگیرد و توپ برای یک تعامل جامع امریکا با مقامات طالبان در کابل لول بخورد. مطمئنا یک نقطه عطف استراتژیک فرا رسیده است.

نویسنده: بهادرا کومار
منبع: اندین پنچ لاین ۹ اکتوبر ۲۰۲۱
مترجم: رسول رحیم


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
طالبان
مذاکره
نظرات بینندگان:

>>>   خدا همو شروفساد گریخته شده را بیشتر بگریزاند
غ

>>>   دست همه برای ما آزاد است زیرا خواب بهشتی بسیار گرنگ است.
آتش خاوری

>>>   از همان ابتدا معلوم بود که امریکا وانگلیس همه را گول میزنند چین وایران که تازه به نوجوانی پا می نهند نیش نیش پای راه میروند تا مبادا زمین زیر پایشان ازرده نشود!!! وروسها با استخبارات قوی ودعوی رقابت بزرگ جهانیش نقشه های زیر پرده ای حریف را دست کم گرفتند وچنان پنداشتند طفل دامن گیر گریبان گیر شده وطالبهای را که غرب پس از ابستن رقت بار ومشکل افرین با صد خون دل به دنیا اورده وانها را بیش ازبیست وپنج سال در دام دارشتند از دام انها رهیده ویاغی شده اند ودرین میان پولهای هنگفتی را چین وایران بالای سربند ویابند بی بنیادسرمایه گذاری نمودند وچنین پنداشتند که پاکستانی هاصداقت پیشه کرده اند ودیگر از حیله ونیرنگ کار نمی گیرند وازهمین جهت هم چینای ها تریلیونها دالر در پاکستان سرمایه گذاری نمودند که امروزه شاید سخت نادم وپشیمان اند ودانسته اند که برخلاف توقع وحدس وگمانها پاکستان مهره ای دستوری وفرمایشی غرب وبازار ازاد است واز چین وروسیه وایران استفاده ای ابزاری مینمایند خوب حال که کار از کار گذشته واقای خامنه ای با تذرع وفروتنی از زمام داران کشور برادر!!!میخواهد مسببین وعاملین حادثه ای شیعیان کندوز را مجازات نمایندچنین می نماید که این اظهارات یا از روی بسیار بیچارگی صورت گرفته ویا راه را گم کرده اند ویا خاکم به دهن در بسا پروزه های مانند یمن وسوریه وطالب و...با اسرایل وامریکا یار وهمکار میباشند انچه نمایان است همه جهان اتفاقا روی یک مساله اتفاق نظر دارندوان سرکوب وسرزنش ملت افغان است که گویا باهم پیمان بسته اند هرقدر افغان را بکشند وکشورشان را ویران نمایند ومغز های اگاه ودانشمندان این مرزوبوم را اواره بسازند به نفع جهان وجهانیان خواهد بود امید واریم ودعا میکنیم که خدای جهان وخالق کون ومکان این ملت مظلوم وبی سر پناه را در پناه عصمت خود قرار داده همه دشمنان انسانیت را ناکام وشرمسار بگرداند وظهور امام زمان عجل الله الفرجه الشریف را سرعت بخشد تا مستضعفین جهان از شر جهانخواران ومکاران وبدنیتان وکج اندیشان نجات یابند
حاجی ولایت خان صافی مقیم پاریس

>>>   به اسم جهاد به چه جا هایی رسیدنند مردم افغانستان
روی زمین خاکی میشینند این برده های پاکستان روی
صندلی وی ای پی هواپیما البته در طول تاریخ هیچ
برده ای به همچین جایگاه ای نرسیده فقط اینها رسیده انند این هم به پاس نوکری پاکستان است این تقدیر
پاکستان از طالبان است


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است