ایران در افغانستان پیرو سیاستهای آمریکا است؟
 
تاریخ انتشار:   ۱۲:۱۲    ۱۳۹۹/۴/۱۱ کد خبر: 164018 منبع: پرینت

دولت ایران، اتهام حمایت از طالبان تروریست را پذیرفته و وانمود می کند که با طالبان ارتباط سیاسی داشته و در مواقعی نیز به آنان کمک کرده است.
دیپلمات های وزارتخارجه ایران، گاهی سران طالبان را به تهران دعوت می کنند و گاهی هم خود به سراغ شان به قطر می روند.

یکبار دیگر محمد ابراهیم طاهریان نماینده وزارت خارجه ایران به قطر رفته و با رهبران دفتر سیاسی طالبان دیدار کرد.
پس از این ملاقات، وزیر خارجه آمریکا به ملابرادر تماس ویدیویی گرفت و دستورات تازه را به وی ابلاغ کرد.

هیات طالبان تاکنون چند بار از ایران دیدار کرده اند. تهران بارها اعلام کرده که مقام‌های کابل از قبل درباره این دیدارها اطلاع داشتند. اما ریاست جمهوری افغانستان از این رفتار تهران انتقاد کرده و میزبانی از این گروه را خلاف اصول و روابط میان کشورها دانسته است.

این درحالی است که روسیه هرگونه دیدار و مذاکره با طالبان را تکذیب کرده و آنان را نیروهای وفادار به آمریکا و انگلیس دانسته است.

کد (4)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
ایران
آمریکا
افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   پرسش ما این است که در کشور خراسان / افغانستان که گهواره زبان پارسی است و زبان رسمی دولتی هم است چرا؟ نام یک نهاد دولتی به زبان پارسی نیست چرا ؟ نام یک اسناد ملی ما به زبان پارسی نیست چرا؟ به انگلیسی است به هندی است به فرانسه ای است مغولی است به عربی است چرا؟ به زبان پارسی نیست ؟ باید کسی پاسخ بدهد ؟ به کمک و حمایت کی ؟ تا این اندازه پارسی ستیزی؟ در گهواره زبان پارسی صورت میگیرد مردم حق دارند بدانند که این توهین و ستم را کی به پارسی زبان ها میکند؟ نقش جمعیت اسلامی خراسان / افغانستان در این ستم ملی فرهنگی چیست از بن آلمان تا قانون اساسی ؟

>>>   ایران از همسایه شدن امریکا می ترسد و پیرو است که جز سرگردانی خود، کاری هم نخواهد توانست.

>>>   تکلیف ما معلوم است
با امریکای جهانخوار درگیر شدیم و این جنگ تا پایان معادن و داشته های افغانستان ادامه دارد و ما قربانی این برنامه هستیم و رهبران نالایق ما هم فریفته امریکایی ها شده اند و به خودبیگانگی مفرط دچار گشته اند. اما از وزیر خارجه ایران انتظار نداریم که مانند رهبران بی خرد ما فکر کند و با طالبان همراه شود تا شاید به منافع اش برسد.
شیما کابل

>>>   برادران محترم یک بار به شما گفتم ارتباط ایران با طالبان به معنی تایید طالبان نیست در ضمن جناح اصلاح طلبان ایران زیاد ساده لوح هستند و فکر میکنند همه چیز را میتوانند با مذاکره حل کنند اما گاهی هم شکست بزرگ خوردند مثل برجام که آمریکا آن را پاره کرد و نقض عهد بر آن ساخت اصولگرایان عقل سیاسیشان بیشتر از اینها بود.
مسعود تاجیک مهاجر تهران

>>>   حمایت از تروریست؟ ؟؟؟؟!!!!!!

>>>   پس آمریکا ناق در سروروی خود نمیزد که ایران حامی تروریست است.

>>>   ایران از دولت افغانستان حمایت می کند نه از طالبان

>>>   هیچ کشوری به اندازه ایران دلسوز ملت افغانستان نیست

>>>   بله هیچ کشوری به اندازه ایران با ما تاریخ و فرهنگ و زبان و تمدن مشترک ندارد در واقع ما یک ملت و یک کشور بودیم که توصیه انگلیسی مارا جدا کرد.
صدیق امینی

>>>   افغانستان برای امریکا پایگاه نظامی است و امریکا ضرورت به نفوس افغانستان ندارد برای امریکا اکثریت طالبان و قاتل اند 50 تا 60 هزار ملیشه مزدور برای امریکا کافی است. وزارت خارجه امریکا اقوام دیگر را دیده نمیتواند.

نقش ایران در افغانستان نیز از هر نگاه قابل توجه است. این سیاست خامی ملاها را در سیاست و سیاست بازی ثابت می سازد. ایران در افغانستان با گروه ها و شخصیت مختلف روابط برقرار می نماید. حدودا یک سال پیش از اشغال افغانستان توسط شوروی در سال ۱۹۷۹ انقلاب اسلامی ایران صورت گرفت. افغانستان مثل عراق از نگاه امنیتی برای ایران از اهمیت خاص برخوردار است. همسایه های سنی مذهب ایران بعد از انقلاب اسلامی ایران با واشنگتن روابط نزدیک برقرار ساخته اند. بعد از حادثه ۹۱۱ امریکا سیاستی را در قبال ایران در پیش گرفته که از هر نگاه برای امنیت و حاکمیت ایران خطرناک است.

از همان شروع انقلاب اسلامی ایران، برای دنیا این ذهنیت و پیام غلط داده شده است که هزاره های افغانستان در دفاع از ایران در افغانستان فعالیت می نمایند. ایران در مورد اشغال افغانستان توسط شوروی با یک معضله بزرگ مواجه گشت. از یک طرف، ایران در تبانی با امریکا و عربستان، متحد منطقوی امریکا، اشغال افغانستان توسط شوروی را تقبیح کرد و همزمان ایران بخوبی درک می کرد که خطرات امریکا و عربستان سعودی از طریق افغانستان اگر از خطرات شوروی بیشتر نباشد کمتر هم نیست. در حالیکه ایران قدرت مقابله مستقیم نی با روسیه و نی هم با امریکا را ندارد ولی همزمان خود را با هر دو ابر قدرت جهان شاخ بشاخ ساخت.

امریکا در تبانی با عربستان سعودی از طریق آی اس آی پاکستان دست به تجهیز و تسلیح مجاهدین پشتون بحیث یک نیروی نیابتی در دفاع از منافع امریکا علیه شوروی و ایران در دوران جهاد افغانستان در دهه ی۱۹۸۰ و بعد از آن متوسل گشت. ایران بخوبی باید درک می کرد که بعد از خروج قشون سرخ از افغانستان این کشور باید در دفاع از منافع استراتژیک خویش با پشتون های تحت حمایت آی اس آی پاکستان که از حمایت پولی و نظامی عربستان سعودی، اسراییل و امریکا برخوردار بودند مواجه بود.

بعد از خروج قشون سرخ از افغانستان جنگ های داخلی علیه حکومت دست نشانده شوروی در افغانستان ادامه یافت. در چنین یک وضعیتی ایران مجبور بود با گروه های مختلف درگیر جنگ در افغانستان تماس برقرار سازد. زیرا ایران بخوبی درک می کرد که هزاره های شیعه مذهب به تنهایی بدرد ایران نمی خورد و ایران مجبور بود با شخصیت های مطرح از اقوام تاجیک مثل احمد شاه مسعود، ازبیک و حتی پشتون از قبیل گلبدین تماس برقرار سازد. ناگفته نباید گذاشت که ایران میزبان حدود دو میلیون آوارگان افغانستان بود.

بعد از ظهور طالبان از بین قبایل پشتون توسط آی اس آی پاکستان با حمایت فعال عربستان سعودی و تایید امریکا، ایران باید کار خویش را در بین هزاره های شیعه مذهب افغانستان و شخصیت های مطرح سنی مذهب غیر پشتون از قبیل احمد شاه مسعود و عبدالرشید دوستم بشکل ضربتی شروع می کرد. بعد از اشغال کابل در ماه سپتامبر سال ۱۹۹۶، ایران نقش کلیدی در همکاری نزدیک با روسیه و هند در ایجاد جبهه متحد از اقوام تاجیک، هزاره و ازبیک بنام ایتلاف شمال علیه طالبان پشتون ایفا کرد.

بعد از حادثه ۹۱۱ ایران همکاری بی قید و شرط خویش را با امریکا در سرنگونی طالبان و القاعده، حامی طالبان، ابراز داشت. ایران پا را از همکاری در قالب اعلامیه فراتر گذاشته و ایتلاف شمال را ترغیب کرد که امریکا را در سرنگونی طالبان کمک گردند. به همین دلیل بود که گروه های رزمی غیر پشتون متحد ایران نیز از هیچنوع کمک برای امریکا در سرنگونی طالبان دریغ نکردند. حتی زعمای ایران فضای ایران را بر روی پروازهای طیارات جاسوسی و رزمی امریکا باز گذاشت. برای اینکه ایران ماموریت امریکا در افغانستان را سهل تر ساخته باشد، هر نوع کمک های بشردوستانه را راهی افغانستان ساخت.

ایران همچنان وعده سپرد که امریکا را در قسمت نظام سازی در افغانستان ممد واقع شود. بر اساس همین اطمنان بود که ایران نظام مورد نظر امریکا بر اساس توافقنامه بن در ماه دسامبر ۲۰۰۱م برهبری یک پشتون بنام حامد کرزی را بدون قید و شرط قبول و تایید کرد. این موقف و موضع ایران هشداری بود برای آنانی که مخالف رهبری پشتون ها در افغانستان بودند. همچنان ایران لوی جرگه ماه جون ۲۰۰۲م را بمنظور مشروعیت حکومت حامد کرزی تایید کرد. حتی ایران بحدی پیشرفت که برای نیروهای نیابتی خویش در افغانستان هدایت داد که دوشادوش سربازان امریکایی در نبرد علیه طالبان و القاعده شرکت نمایند. ایران تعهد سپرد که وجهی بمبلغ پنجصد میلیون دالر را برای افغانستان تحت اشغال امریکا کمک کند.

ایران دو هدف مشخص از این حمایت ها داشت:
اول - توقع ایران از امریکا این بود که این کشور از تعقیب سیاست خصمانه در برابر جمهوری اسلامی ایران دست بردارد.
دوم - توقع ایران این بود که بعد از طالبان حکومتی در کابل روی کار آید که زیر نفوذ پاکستان و عربستان سعودی نباشد. اما واقعیت ها به دلخواه ایران در افغانستان پیش نرفت.

توقع ایران ایجاد یک حکومت مشارکتی با حضور فعال تاجیک ها، ازبیک ها، و هزاره با شرکت پشتون های ضد طالبان بود. همچنان ایران تلاش داشت هر چه زودتر وضعیت در افغانستان بحالت عادی برگشته و زمینه خروج سربازان امریکایی از افغانستان میسر گردد. ایران استفاده از میادین هوایی شیندند واقع ولایت هرات هم مرز ایران و سایر پایگاه ها در افغانستان توسط سربازان امریکایی را خطر بزرگ برای استقلال و آزادی خویش قلمداد می کرد و می کند.

در سال ۲۰۱۰م با روی کار آمدن حکومت بارک اوباما وقتی این آوازه قدرت گرفت که امریکا در نظر دارد با طالبان از طریق مذاکره وارد معامله گردد این سوال را نزد سیاسیون ایران مطرح ساخت اگر منظور امریکا معامله با طالبان بود پس سرنگونی طالبان و اشغال افغانستان توسط امریکا به چه معنی و هدف بود؟ از نگاه ایرانی ها این سیاست امریکا به این معنی بود که امریکا بحیث ابر شیطان در سیاست های خویش از منافقت کار می گیرد و حرف و عملش با هم سر نمی خورد.

در چنین یک جو متشنج است که ایران خود را به دهل ابر شیطان رقصانده و در رقابت با امریکا تلاش می کند خود با طالبان وارد معامله و مفاهمه گردد. حتی این کار ایران این شایعه را دامن زد که ایران در پشت پرده طالبان و القاعده را حمایت می نماید. از یک طرف ایران در خفا با طالبان تماس برقرار می سازد و همزمان روی کار آمدن طالبان بحیث یک نیروی یکه تاز در سیاست افغانستان را رد می نماید. ایران به تقلید از امریکا همیشه شعار می دهد که ایران از هر حکومتی که مورد قبول و تایید مردم افغانستان باشد حمایت بعمل می آورد ولی نمی گوید کدام حکومت مورد قبول و تایید مردم افغانستان است؟ از یک طرف ایران سعی بلیغ بخرج می دهد طالبان را از خود نرنجاند و از طرف دیگر می کوشد دل مخالفین طالبان در افغانستان را برای دفاع از منافع خویش بدست داشته باشد.

خیمه شب بازی های زلمی خلیلزاد، نماینده خاص رییس جمهور امریکا، در دوحه در پشت درهای بسته و دور از انظار کامره های خبرنگاران، تشویش بزرگی را برای نایبان ایران از قبیل تاجیک ها، هزاره ها و ازبیک ها در داخل افغانستان خلق کرده است. در صورتی که امریکا این نگرانی ها را مد نظر نگیرد، هیچ امیدی نیست که امریکا موفق به ایجاد صلح پایدار در افغانستان گردد. در آنصورت است که جنگ های نیابتی با حمایت ایران، هند و روسیه از اقوام غیر پشتون و حمایت پاکستان، عربستان سعودی و امریکا از پشتون ها، خونریزی افغانستان را بیشتر خواهد ساخت و افغانستان درست در نقطه ای قرار خواهد گرفت که در شام ۱۰ سپتامبر ۲۰۰۱م قرار داشت.

عبدالحمید

>>>   دیپلمات ایرانی را طالبان پاکستانی کشتند بهدف نزاع بزرگ بین افغانستان وایران ، همان کسیکه بالای دیپلمات ها توسط کلاشینکوف فیرنمود چند لحظه پیش می خولاست تئوسط تلفون ثریای کنسولگری به پاکستان صحبت کند
آنها اعضای سازمان استخبارات پاکستان بودند ، پیش از تسخیر شهر مزار پاکستانی ها برای اسیران اطمینان دادند که برای طالبان هدایت میدهند که به دیپلمات ها ضرر نرسانند اما بعدا خود شان چندریشوی پاکستانی بنام طالب همه افراد داعل کنسولگری را کشتند بجز یک فردایرانی که تصادفی زنده ماند واین واقعیت را بحکومت ایران رساند

>>>   امریکا غنی طالبان داعش خلیل زاد سعودی پاکستان یکتن و یکنفس استند از هم اند و با هم اند یاهو

>>>   ایران طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد ولی اگر طالبان دست از تروریسم بردارد و دولت افغانستان را به رسمیت بشناسد و افکار افراطی خود را از قبیل آموزش زنان تعدیل کند بدیهی است که ایران طالبان را به رسمیت خواهد شناخت.

>>>   برایم هنیشه جای سوال است چرا در فیلم سفر قندهار، در آخر فیلم تلاش می شود چهره طالب تطهیر شود؟
تطهیر چهره طالب چه معنا دارد؟
آیا جز این است که ....

>>>   هر کشوری به نفع خود کار میکند ما نباید فریب دیگران را بخوریم باید با اتفاق و اتحاد، خود کشور خود را آباد کنیم. کشور ما یکی از غنی ترین کشورهای دارای منابع معدنی و آبی است که متأسفانه بسیاری از آنها دست نه خورده و کشف نه شده باقی مانده اند.

>>>   ۱۸ سال است که ايران در مقابل امريکا واکنش نشان ميدهد حتی زمانيکه رئيس جمهور و رئيس استخبارات پيشين ايران خود اظهار کردند که اگر کومک ايران نميبود امريکا به افغانستان حمله ور نميشد .
تا ديروز تمام حملات را پنجابيها ميکردند بعد ازين ايران ميکند ، در پنجاب و ايران چنين غيرت و همت فدايی وجود ندارد .
....

>>>   افغانستان در منطقه هیچ دوستی ندارند، همه همسایه ها نقش بازی میکند و همه دنبال منافع خویش اند، چونکه همسایه ها می‌دونن که اگه افغانستان صلح بر قرار گردد ، منافع همه به خطر می افتند و از نا آرامی و عدم صلح منافع آنها قوی تر می شود، مثلاً پاکستان که ننگرهار رو به تصرف خویش در آورند همه منابع معتبر انونه استفاده می کنند و دیوار کاذب بالای خط دیورند ساخته است بی علت نیستش و ایرانی ها که از آب هیرمند و روس ها از شمال بدست آوردن گاز و چین که ماشلا حرفش هم نگو ،خلاصه هند و سعودی ها جای خودشونو دارن و چه بنالم از دست مردم بی سواد و عربستان هم از نادانی و بی‌سوادی و با فرستادن ملا های کور تیشه به ریشه های آزادی ، فعالین مدنی زنان و جوانان می زنند تا مردم قوی نباشند همی آش و همان کاسه های داغ خواهند بوده آگه مردم هوشیار نشن ، مدرسه های تروریست وهابی در کابل اعمار و فاتحه آرامی رو خوند .


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است