ایجاد زون بندی آب و هوا از دیدگاه زراعت
ایجاد زون بندی آب و هوا در اراضی نواحی کشور باعث پیشگیری از بروز فاجعه زیست محیطی و تداوم تولید در بخش زراعت می شود 
تاریخ انتشار:   ۱۳:۰۹    ۱۳۹۵/۳/۸ کد خبر: 116368 منبع: پرینت

ایجاد زون بندی آب و هوا در افغانستان؛ برای ترویج، رشد و توسعه زراعت و کشاورزی لازم و ضروری است واز جانب هم از هدررفتن فصول و هم در مصرف کشت صرفه جویی می کنید.
زون ممکن است یک منطقه به وسعت صد ها متر یا هزاران متر باشد و شرایط آب و هوا و اثرات فصلی در گیاهان منطقه بسیار شبیه می باشند.

آب وهوا ی اراضی افغانستان به اساسی تحقیق و ارزیابی هوا شناسی ذیلآ پیشبینی شده است:
ساحات شمال کشور:
دارای ارتفاعات بیشتر از« ۲۳۰۰ متر » از سطح بحر می باشد و زمستان آ ن سرد و طویل در بعضی نواحی کوهستان آن تا مدت شش ماه فصل زمستان دوام می نماید.

ساحات شمال شرقی کشور :
دارای ارتفاعات «۹۰۰ تا ۱۳۰۰ متر» می باشد و تابستان آن گرم بوده رطوبت آن سلانه آن «۲۰۰ ملی متر» می رسد.
ولایت: کنر و نورستان از وزش باران های موسومی هند مستفید می گردد و همچنان ننگرهار، لغمان و کنر دارای آب و هوای مدیترانه ای هستند.
موقعیت جغرافیایی زون شرقی؛ یک منطقه کوهستانی است و در این زون شرایط آب و هوایی و اثرات فصلی در رشد گیاهان و نباتات بسیار شبیه می باشد.

ساحات جنوب غرب کشور :
دارای ارتفاعات کمتر«۹۰۰ متر» می باشد و تابستان آن خشک وگرم است و رطوبت سالانه « ۳۳ ملی متر » در زرنج ثبت شده است.

ساحات نواحی کابل :
دارای ارتفاعات « ۱۳۰۰ تا ۲۳۰۰ متر» از سطح بحر است ، دارای اقلیم معتدل می باشد و چهار فصل بصورت جداگانه منقسم می شود و رطوبت سلانه آن از «۲۵۰ تا ۳۰۰ ملی متر» می رسد.

قابل تذکر است که ولایات « ننگرهار، خوست و مناطق کوهستانی نورستان و لغمان» که تحت تاثیر باد های موسمی جنوب شرق قرار می گیرد؛ آب و هوای نیمه استوایی دارند.
آب هوای مدیترانه در منا طق شرقی « جالاآباد و مرکز لغمان » وجوداشته و البته بلندترین درجه حرارت «۵۱ درجه » سانتیگراد در ولایت نیمروز ثبت شده و پایین ترین آن منفی « ۵۲،۲ ــ درجه سانتی گراد » در ولایت غور ثبت شده است.
قسمت اعظم محصولات نباتی در مملکت از زمین های آبی بدست می آید و ترویج و توسعه نباتات نظر به تجربه زون بندی آب و هوا ازبکستان و سویدن که از دانش هواشناسی زراعت خود را از مواد غذایی به خود کفایی رسانیده اند.

همچنان باید اضافه کرد که :
توده های هوایی که در فصول مختلف وارد افغانستان می شوند عبارتند از: « توده هوای سرد قطبی، توده هوای اقیانوسی، توده هوای اقیانوس هند، توده هوای گرم و مرطوب » می باشد و جانب هم آب و هوای افغانستان به شش منطقه ذیل : « گرم و خشک بیابانی، آب و هوای کوهستانی، آب و هوای مدیترانه ای، آب وهوای استپی، آب و هوای موسمی، آب و هوای تندرا آلپی » تقسیم شده است.

بنآ ؛ افغانستان نیاز به زون بندی با در نظر گرفتن شرایط آب هوایی و اقلیم مناطق نواحی خود دارد و زون بندی مناطق زراعتی کشور با درنظر گرفتن شرایط آب و هوا و اقلیم منطقه مانند :
« بارندگی، درجه حرارت حداقل مطلقه، رطوبت نسبتی هوا، دوام تابش آفتاب، بارش برف، توزیع ژاله، فشار، بخارات آبی و باد » در انتخاب نباتات برای کشت در یک محل راهنمایی و کمک می کند.
البته آب و هوا و شرایط رشد حتی در داخل یک زون هم متفاوت است. بنآ؛ نباتی را برای ترویج انتخاب کرد که تا حد زیادی با شرایط آب و هوای منطقه زون سازگار باشد.

افغانستان سرزمین دره ها است؛ در دامنه های هندوکش، دره های بیشمار شاداب وسرسبز موقعیت دارد که معروف ترین آنها هریک: « دره واخان، در شغنان، منجان، جرم در ایم کشم در بدخشان، ورسج، فرخار، دره اشکمش در تخار، خوست و فرنگ، سمندان اندراب، خنجان دو آب سر آب در بغلان در شمال هندوکش و از طرف جنوب هندوکش دره پیج، دره نور، دره کرم، دره پشال، باندول، اشپی، اسکین، پنجدره نجراب، دره هزاره، بازارک، پاران ده، در آرزو، سالنگ، اشاوه، شکاری، کپچاق، چهارده بامیان، سیغان کهمرد » می باشد.

این دره های زیبا برای رویاندن بوته های میوه ای و ترویج نباتات خیلی مساعد هستند و این دره ها بین دو کوه موقعیت داشته و دارا ی آب و هوایی خاص می باشد.
بنآ بر این وضیعت دره دامنه های، زمین های همواری و دشت های مستعد کشور ایجاد زون بندی آب هوای افغانستان از لحاظ زرعت ضروری پنداشته می شود.

ایجاد زون بندی آب هوا در اراضی نواحی کشور باعث پیشگیری از بروز فاجعه زیست محیطی و تداوم تولید در بخش زراعت می شود.
ایجاد زون بندی آب و هوا یکی از مفید ترین گرایش های دانش هواشناسی زراعت، از مرحله «کشت تا برداشت محصول» می باشد.
ایجاد زون بندی آب وهوای با استفاده از ارقام عناصر مهم اقلیم چون: « درجه حرارت و رطوبت و بارندگی » در تعیین مقدار آبیاری و موثر راهیابی جهت توسعه و ترویج نباتات پیش بینی برای دوره های آبیاری، تهیه دستور العمل های مربوط به حفاظت گیاهان و غله جات کشت شده در مقابل پدیده های نامساعد آب و هوا لازم و مفید می باشد.

البته اجرایی طرح زون بندی آب هوا؛ از لحاظ زراعت و کشاورزی یکی از مکلفیت اساسی وزارت زراعت به همکاری کادر های مسلکی اداره حفاظت محیط زیست کشور می باشد.

داکتر یارمحمد « حیدر زاده »
داکتر علوم محیط زیست
منابع و ما خذ:
اطلس افغانستان چاب « ۱۹۸۵ م » اداره سروی کارتوگرافی جیوکارت پولند
یادداشت های تحیقیقاتی من از دوره « ماستری ـ داکتری طی سالهای ۱۱۹۹ الی ۱۹۹۵ »
سایت اینترنتی در امور زون بندی آب و هوا کشور سویدن


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   عالی عالی عالی بود .مقاله خوبی بود.

>>>   باید مجلس سناتقدیر داکتر یارمحمد حیدر زاده کند . بخاطریکه در تاریخ زراعت افغاتنستان اولین شکاری ایجاد زون بندی آب و هوای افغانستان از لحاظ زراغت است . اداره حوادث با ایجاد این زون بندی آب هوا می تواند نقاط آسیب پذیر کشور تثبیت کند.

>>>   واقعا که معلومات همه جانبه درباره ايجاد زون آب و هوا بود. این اولن باره کار تحقیقات در رشد زراعت افغانستان است . داکتر صاحب حیدر زاده باید ریس آکادمی علوم کشور ازطرف ریس جمهور مقرر کرد . چون زراعت زیر بنای اقتصادی افغانستان است.

>>>   جناب داکتر صاحب بزرگوار از مطلب نشر شده تان جهان سپاس واقعآ که مطلب جدید و بسیار ارزشمند برای رشد زراعت افغانستان است

>>>   یک چهان سپاس داکتر صا حب حیدر زاده هیچ برنامه بخاطرپیشرفت مملکت بشکل درست واکادمیک از طرف دولت وحدت ملی پیش برده نمیشود

>>>   داکتر حیدر زاده گران ارج را درود، من همیشه موضوعات را که بدست نشر میسپارید دقیقا مطالعه میکنم، باید بگویم که تمام زحمات شما قابل قدر و دقت است، امیدوارم که مسولین دولت امور ازانها به وجه احسن استفاده کرده باشند

>>>   خیر بینی کاش که چشم بینا وګوش شنوا از رهبری وطن ما می بود.

>>>   اميدوارم حكومت و اداره هاى مربوط در رابطه به اين مسائل مهم توجه جدى نمايند.

>>>   وزارت زراعت و آبیاری یک مرجع ناکام و غیر فعال در زمینه سازی رشد وانکشاف محصولات کشاورزی ما است.
خلاصه که در افغانستان ما باید پلان های وسیع ترویج. رشد وانکشاف برای زراعت. مالداری وباغداری معطوف گردد. با در نظر داشت شرایط اقلیمی چهار فصل فارم های تربیه ماهی. مرغداری . زنبور عسل .زعفران. سایبین وسایر بته های طبی. توسعه جنگلات. وتمام حبوبات. غله جات .سبزی جات. را در زون های مناسب در اولویت کاری شان قرار داده که وطن عزیز ومردم نجیب از محصولات دهاقین زحمت کش خود کفا گردد.
ومن الله توفیق.

>>>   موضوع ايجاد زون بندي هوا از ديدگاه مسلك ما خيلي مفيد وارزنده بوده وانشالله در اوقات ضرورت استفاده مبرمي از ان خواهيم برد

>>>   افغانستان دارای منابع طبیعی فراوان و زیبایی است اما برنامه ریزران خوبی ندارد تا بتوانند از این طبیعت زیبا بهترین استفاده را ببرند

>>>   بسيار عالی حيدرزاده صاحب! اميدوارم از معلومات مفيدتان وزارت زراعت و ادارۀ محيط زيست استفاده بکند

>>>   به حساب زون بندی جدید داکتر صاحب یار محمد که کنر و لغمان و نورستان سابق در قسمت جنوب شرقی افغانستان قرار داشتند، حالا به منطقه شمال شرقی افغانستان انتقال پیدا کردند؟

>>>   آفرین داکتر صاحب خداوند بیشتر از این توفیق بدهد تا محضر خدمت به مردم رنجدیده افغانستان شوید

>>>   دوست عزیز درود برایتان! تحققات تان درخور ستایش است و نوشته تان علمی! واما؛ باید عرض کرد که در قالب شمال شرق ولایت های را تذکر داده اید؛ مورد مکث است. چون کنر ونورستان از جمله ولایت های شرقی اند ونه شمال شرقی. ولایت شمال شرقی این ها اند که: بدخشان ،تخار ؛ کندوز وبغلان.

>>>   امیدوارم آنچه که در مقاله فوق تذکور داده اید ، در کشور عزیز مان افغانستان عملی گردد تا باشد از لحاظ تولیدات زراعتی یک کشور خود کفا باشیم و دیگر نیازی به واردات محصولات زراعتی نداشته باشیم.
باز هم ممنون ...!


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است